Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Mi történik, ha a HDD-t úgy...

Mi történik, ha a HDD-t úgy húzzuk ki a gépből, hogy a gép be van kapcsolva, és azon a HDD-n van a rendszer, tehát menet közben kihúzzuk a rendszerlemezt?

Figyelt kérdés
2021. jún. 6. 13:57
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Lefagy, de úgy, hogy az egér se mozdul. A rendszer a HDD-n pedig vagy megsérül, vagy nem. Ha megsérül, nem indul el többé.
2021. jún. 6. 14:00
 2/8 A kérdező kommentje:

Tehát akkor maga a gép nem sérül, csak a HDD.

Most egy régi XP-s gépből kihúztam a HDD-t, és ami a rendszerből bevolt a RAM-ba töltődve, az ment, pld a feladatkezelő megnyilt a HDD nélkül. Kb fél perc múlva küldte a rednszer az értesítést, hogy "a rendszer és a személyes adatok megóvása érdekében a számítógép 1 perc múlva lekapcsol, mentse el a munkáját." Aztán hamarabb kikapcsolt és kékhalál lett a vége: "fatal hard drive error".

visszaraktam a HDD-t, a rendszer javítómódba lépett, megcsinálta magát, aztán bebootolt. Tehát nem károsodott semmi.

2021. jún. 6. 14:20
 3/8 anonim ***** válasza:
82%
Mivel ilyenkor nem áll parkolópályára a HDD-ben levő olvasófej, simán tönkremehet az egész merevlemez.
2021. jún. 6. 14:25
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A rendszermeghajtó nem azért van, hogy legyen mit kihúzogatni működés közben. A gép nem károsodik tőle, csak a merevlemezen lévő fájlrendszer, simán adatvesztés lehet belőle, főleg ha éppen írás pillanatában húztad ki. Nem biztos, hogy mindig ilyen egyszerűen javítható lesz a hiba, mint fent. A merevlemez szerintem kibír jónéhány ilyen alkalmat, de az adatok nem minden esetben.
2021. jún. 6. 14:35
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
De beáll, egy mechanika visszarántja. A rendszer sérül meg, ha írás közben megy el a táp, vagy ha a ramban tart valamit a rendszer, gondolván majd kiírja később, az elvész, ezzel is tud sérülni.
2021. jún. 6. 14:35
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Én kb. 20 éve csináltam ilyet véletlen. Két lemez volt a gépben rackfiókban, az egyiket lemountoltam, majd véletlen a másikat kapcsoltam le és húztam ki. A rendszer emlékeim szerint összeomlott (win98 lehetett), a lemeznek nem lett baja (fizikai veszélyben nem volt az áramtalanítás miatt, szerencsére utána simán el is indult a gép, hibát nem tapasztaltam). Persze a 20 éves emlék már kicsit halványul, lehet hogy nem minden részletre emlékszem már pontosan.
2021. jún. 6. 14:40
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Az ilyen kérdezőket szeretem! A második kérdésben meg is válaszolja magának a kérdését! :D

"Mivel ilyenkor nem áll parkolópályára a HDD-ben levő olvasófej, simán tönkremehet az egész merevlemez."

Azt a hdd maga csinálja, nem kell hozzá semmiféle rendszer, még adatátviteli kábel sem. Ha csak rádugod a molexre és utána meg lehúzod akkor is leparkolja a fejet!

mindenesetre ne húzogassátok a hdd-ket! Mást kell húzogatni, abból nem lesz probléma!

2021. jún. 6. 17:19
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

"Tehát akkor maga a gép nem sérül"

Én ki tudom úgy rántani a hdd-t hogy közben kiszakad az alaplapból a sata csatlakozó, a hdd a mögöttem levő vitrinbe repül és üvegcsörömpölés közetette a padlón lehelinki lelkét.. ;)

Viccet félretéve AHCI módban létezik hot-plug menet közben leválaszthatók (és feldughatók) a sata lemezek. Persze kivéve az oprendszer alattit.

2021. jún. 6. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!