Mivel tudnék nyomdába alkalmas könyvborítót csinálni ingyenes prorammal?
A Scribus általam ismert változata alig-alig üti meg az elfogadhatóság határát. Azzal én nem tördelnék semmit.
Terveket készíthetsz grafikus programokban, aszerint, hogy milyen elemeket használsz.
A véglegeshez tudnod kell majd a pontos terjedelmet, méretet, gerincvastagságot puha táblás ragasztókötés esetén.
Kemény táblás borítónál több adatra is szükséged lesz.
Tudod, hogyan kell egy borítót megtervezni műszaki szempontból?
Én magam tördelőprogramban készítem el (QuarkXpress, InDesign), de láttam már olyant, aki Illustratort használ, Corel Draw-ot.
Több évtizedes tapasztalatom, amelyet nyomdászat környékén szereztem, elavult lehet. Elsőben leírtam a magam gyakorlatát, és véleményemet szakmai ismereteim alapján.
De haladni kell a korral. Rákerestem arra, hogy ingyenes könyvborító tervező program. Dögöljek meg, ha egyetlen olyant találtam, amelyik minden szempontból megfelel az elvárásoknak.
Nem mondom, hogy nincs, de amiket néztem, azok nem voltak megfelelőek.
Pl. ezt be lehet állítani:
Lehet használni OpenType fontokat? Truetye az nem megfelelő!
CMYK profilt ki lehet választani? Saját kalibrált színprofil használható?
Megjegyzem, a Scribusszal is lehet borítót tervezni.
Technikai akadálya nincs.
Függ attól s, hogy milyen technikával akarják azt a borítőt nyomtatni. A mai digitális nyomdatechnika és "csökkent igény szint" nem olyan mint kb. 25-30 éve, amikor rot.offszet volt az egyetlen technológia amelyik nagyon érzékeny volt sok mindnr. Egy mai digitális nyomdagép kb. megcsinálja a levilágítást helyetted, és kb. minden "sz*ból" tud váratépíteni (használhatónak látszó könyvborítót/belíveket nyomtatni).
Szintén a font típusa is tök mindegy, mert az összes nyomda már úgy kéri, hogy a betűk legyenek vonalláncá konvertálva és nála már meg sem jelenik a betűkészlet infó mert vonalláncokat látnak betűk helyett. És innen kezdve már csak a program kérdése, hogy mit használ.
Szintén alig érzékenyek a színprofilra, próbanyomat úgyis készül és ott még lehet pofozgatni a színeken. Eleve ma az átlag megrendelők nagy része nem használ nyomdai előkészítésre kalibrált monitort, akkor meg a kalibrált színprofil is teljesen feleslsges. A levilágítást ugyis a gép csinálja, ott majd a kezelő belövi és majd megnézi a próbanyomatot a megrendelő, és akkor pciit még korrigálnak.
Visszatérva a programra:
A scribus rettenetesen határeset, ingyenes de ennyi.
Könyvborító esetén célszerű vektoros programot használni, az inkspace-t ismerem, picit jobb mint a scribus de hát szóval na, ingyenes.
InDesign jó erre a célra pl. és van havi előfizetéses változata, arra az 1 hónapra amíg kell megveszed egy borító ha minden klappol 1 hónap alatt kész (akár kész nyomatig is akár. Nekünk legútóbb egy kis ofszet nyomda onnan kezdve, hogy leadtuk a nyomdakész anyagot 2500 példányt 10 naptári napon belül szállította, így mindennel belefértünk az 1 hónapba). A teljes nyomdai költség mellett az 1 havi bérleti díj eltörpül (praktikusan 0).
Szintén használható a CorelDraw is (úgyanígy van havi előfizetési díjas változat szintén nem drága), de ennek a beállítása kicsit nehezebb, és nagyon kell egyeztetni a nyomdával, hogy pontosan mit várnak el előkészíésben (sok nyomda eleve felteszi a honlapjára a beállítási adatokat, hogy ő mit vár el, egy csomó nyomdánál még a nyomdagép színprofilt is le tudod tölteni stb.).
Ha a nyomdának kell szenvedni és a félignyomdakész dologból vlamit kihozni általában drágább mint ezeknek a szoftvereknek az 1 havi bérlet díja (és ez komoly! Ahol utoljára nyomtattunk 15 000 Ft+ÁFA/negyed óra volt a fájl javítás díja, és nincsenek vele kész negyed óra alatt, amikor ott voltam sipákolt egy nő, hogy 2 órát számoltak fel neki fájl javításért). InDesign jelenleg 39 EUR ÁFA-val egy hónapra ez kb. 15 000 ÁFA-val! Látható, hogy egy ÁFA-nyival beljebb vagy (3200Ft-amivel olcsóbb végül az InDesign)mintha a nyomda küzdene vele (főleg ha 2 órát fog rászámolni).
A CorelDraw havi díjas árát most nem tudom, de az is kb. ez a nagyságrend lehet.
De tényleg érdemes végig számolni, mert az összes költség mire könyv lesz 2-300eFt alatt ritkán áll meg, ott a még 15 000Ft-ot meg kell érje a "kényelem", meg az, hogy utána nem lesz szívás 1000x visszamenni a levilágítást ellenőrizni.
Ha meg offszetre meg a kiadvány ott meg nem is érdemes mással kezdeni, mert sokkal érzékenyebb a fájlminőségre (fényévekkel szebb is az eredmény).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!