Segítség! Ez lehetséges???
Légyszi, segítsetek!
Kaptam valakitől egy levelet, amiben azt írja az illető, hogy hónapok óta figyelemmel kísér az interneten és minden adatomat ismeri, és mindent tud rólam. És mindent nyilvánosságra tud hozni rólam bárki számára. És amiket leírt, tényleg minden megtörtént velem. Ráadásul a saját email címemről kaptam ugyanarra az email-re üzenetet.
Azt állítja, hogy vírussal fertőzte meg a gépem és a telefonom. Két napot adott, hogy átualjak neki rengeteg pénzt. Nem érnék semmit azzal, ha feljelenteném vagy ilyesmi, szóval ezt nem akarom. Csak az érdekel, hogy ez tényleg lehetséges-e.
Csak átverés, beugratás..
Töröld a levelet..
A levél kitaláció, egy zsarolási kísérlet. Ha igaz a tartalma, érdemes lenne átgondolnod a netezési szokásaidat, ha valóban webkamera előtt szoktál (szándékosan, vagy sem) maszturbálni, és ezzel bárki esetlegesen visszaélhet.
Feljelentésnek semmi értelme, ez csak egy spam. Zsarolónak soha nem fizetünk és teljesítjük a feltételeit, még akkor sem, ha igaz amit leírt.
Ideje lenne akkor szétnézni a gépeden. A telefon nagyjából védett, ott vírus nincs, csak csaló-átverő programok. Ellenőrizd, hogy minden appod megbízható-e, és nem csak egy béna másolat!
Gépen ugyanez végigmehet. Illetve ott érdemes egy vírusírtót és egy malwarebytes-t lefuttatni. Más esetben. Újratelepítés lehet a megoldás.
Aztán ami a legfontosabb, hogy változtass jelszót minden fontos oldalon! Tartsd be a biztonsági javaslatokat (kisbetű-nagybetű-szám-különleges karakter-10+ hosszúsággal)!
A főbb helyeken mindenképp egyedi jelszót adj meg. Különös tekintettel a pénzügyeidre és az e-mailre, esetleg a személyes fiókokra: facebook és társai.
Fontos, hogy ha belépve használsz pl chrome böngészőt, és elmented a jelszavakat, akkor ahhoz bárki hozzáfér, aki ismeri a google belépési címedet.
Tehát mindenképp ellenőrizd jelszócserekor, hohy másodlagos email címnek, és másodlagos azonosító telefonszámként a te e-mail címed van megadva!
Ettől függetlenül én is csak átverésnek és pénzkicsalásnak gondolom az üzenetet. De jobb biztosra menni.
Van több oldal is, ahol kiszivárgott jelszavakat gyűjtenek össze. Többek közt a google-nek is van ilyen adatbázisa, ami azért jó, mert a tárolt felhasználóneveidet kikeresi neked az adatbázisból, és mellé írja azt is, hogy milyen jelszóval került ki. Nekem nagyon sok ilyen fiókom van, de mindnél már vagy emailt cseréltem, vagy jelszót.
Jelszóvizsgálatra kattintva.
Ami a gépen lehet még az egy keylogger. Arra érdemes még felrakni egy célszoftvert, ami ellehetetleníti. Illetve ha laptopod van, akkor használd a saját billentyűzetét, azzal hardveresen is lehet védekezni a kexloggerek ellen. Külső billentyűből tudnak csak rögzíteni általában.
Jó dolgokat írsz és megcsinálok mindent, amit lehet, de nem tudom kivel újrarakatni a gépet. :(
Kamerán max csak előlapi kamerán láthat, mert géphez nincs, de a telefont is csak éjjel nyomkodom. Azon is csak akkor láthatna, ha valami éjjel látó üzemmódot kapcsolna be rajta.
Állítólag hónapok óta figyel, szóval nem értem, hogy nem jött át neki, hogy az az összeg nekem 9 have fizetésem lenne, amit követel a hülye. Meg hogy miért bitcoin, ha egyszer a netbankomba is be tudna lépni simán...
Az amit a levélben leírtak, nem történt meg. Nem figyelnek hónapok óta, nem léptek be a gépedre, nincsen hozzáférése semmihez, nem készítettek rólad felvételt. Csak erre a beijesztési kísérletre építi fel a zsarolást.
Ha bármi igaz lenne belőle, akkor fel tudnának mutatni valami konkrétumot. Amúgy van olyan verziója is, ami a kiszivárgott, neten publikusan fent lévő e-mail+jelszó párosaidat használja fel, na attól tényleg be lehet szarni, hiszen létező és valós infót mutat fel. Az van gondban ilyenkor, aki mindenhol ugyanazt az e-mailt és jelszót használja kivétel nélkül, és örülhet, hogy nem használták még ki ezt mások.
Hát. Ha ez tényleg igaz, akkor nem jó. Van egy ismerősöm (aki profi informatikus, sőt a Google fiókomat percek alatt feltörte :D), akivel ugyanez történt, majd pár nap alatt sikerült visszakövetnie hogy ki ez, honnan stb., és kapta is a Denial Of Service-t az emberke aki próbálkozott mindenféle ilyennel.
Egyébként ideje lenne beszerezned egy vírusírtót, és újrarakni a géped. ha nem értesz hozzá írj egy privát üzenetet, ha gondolod segítek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!