Ubuntuhoz értők ezeket, hogy is lehet?
Kezdő vagyok és lenne jó pár kérdésem például hogy a mozilla ebbe a rendszerbe ilyen "nagy" ?
Kukát hogy lehet asztalra helyezni? És ablakoknál nem lehet meg forditani,hogy az X stb dolgok ne bal oldalt legyen hanem jobb?
És végül meg köszöném ha valaki szórol szóra érthetően leírná hogy egy általam letöltöt programot,hogyan is kell feltelepíteni?
Köszi szépen..
1. Gondolom a felbontást kéne nagyobbra állítani, ha csak néhány oldal ilyen, akkor ctrl+egérgörgő hátrafele (vagy - (mínusz) gomb)
2. alkalmazások/kellékek/terminál, ide írd be gconf-editor , a felbukkanó ablakba apps/nautilus/desktop, itt jelöld be a trash_icon_visible melletti jelölőnégyzetet.
3. Nem tudom, szerintem nem.
4. Az attól is függ, milyen a kiterjesztése. Ubuntu-n általában nem kell az internetről a programokat letölteni, az Ubuntu szofvtverközpontot (alkalmazások/Ubuntu szoftverközpont)-ot érdemes használni Linux-os programok futtatására.
1,2, már megkaptad a választ. :P
gombok: [link]
A programokat pedig vagy az Ubuntu szoftver központban keresd, vagy pedig a Synaptic-ban.
Az Ubunturól először annyit kell tudnod, hogy a programok csomagokba vannak osztva, vagyis a dolgokat csomagonként kell telepítened, nincs külön telepítőjük, csak egy általános csomagtelepítő. Windows után kicsit furcsának tűnhet, de használat után rájöhetsz a következőkre: Igy a rendszer pontosan tudja, hogy milyen program milyen fájlokat használ és a program törlésekor mindegyiket kitörölheti. A rendszer nyomonkövetheti a már nem használt könyvtárakat (programozási könyvtárra gondolok, a lib mappában vannak), és a lomtalanitóval törölheted ezeket is.
Az internetől a csomagkezelővel (Synaptic) letölthető csomagok listája az interneten van, és külön megadhatsz ilyen lista szervereket, ahonnan autómatikusan fog működni a frissités is. (Nem mint Windowsban, ahol minden programot külön kell frissitened, itt mindent autómatikusan frissit a rendszer.) Ezek a szoftverforrások menüpontban vannak, csak eddig nem jutott eszembe a neve. :))
Ha internetről letöltött programot akarsz telepíteni, akkor .deb csomagokat egyszerűen megnyitsz, és telepíti is...
Ha windowsos programra gondolsz, van egy program, a neve Wine, amit itt találsz: [link]
A telepitésének módja is le van irva, belőle megtanulhatod a szoftverforrások módositását is... (inkább csak a hozzáadását. :D)
Köszi a válaszokat.
Felbontást viszont nem tudtam jobbra állítani.. Így meg elég gagyi volt :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!