Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hol találhatok kb. tökéletes...

Hol találhatok kb. tökéletes (picit sem zajos) 1920x1080 képeket, hogy maxon letesztelhessem az IPS monitorom minőségét?

Figyelt kérdés
Akárhol találok ilyen képeket, mire ránagyítok, vagy a tömörítésből fakadó hibákat látom, vagy pedig olyan kis fehér pöttyöket/zajt. Tudom, hogy az ember alapvetően a valóságban is így lát, főleg a sötétebb fényviszonyok mellett, és a fotósok szándékosan csinálják ilyenre sokszor a képet, viszont monitoron más a helyzet. Már azt hittem, hogy a monitorommal van baj, mert a Win10 gyári háttérképe is piszkosul szemcsés, megnyitom a start menüt, anak a háttere is. Paintben szerencsére ha egyszínűre festem a hátteret az nem szemcsés, egy monitort kalibráló weblap szerint is minden rendben van, a gradient minta is szép sima átmenetes, nem élesen elkülönülő csíkokkal, tehát nem monitor hiba lesz. Találtam a gépemen még nagyon régen letöltött háttérkép kollekciót, de jó, ha 2-3 olyan képet találok, amire azt mondhatnám, hogy na ez igen, itt nincs mibe belekötnöm, nem szemcsés. De ez kevés kép, ezzel nem tudom tesztelni igazán a monitort. Az a lényeg, hogy minél részletgazdagabb, sok színt tartalmazó, absztrakt, sima, helyenként éles minták legyenek. Létezik ilyen kép, vagy csak az én szemem túl válogatós? A régebbi monitorom kisebb volt, és ezek szerint nem adott ilyen éles képet, vagyis összemosta a részleteket, mert ott rengeteg kép tökéletesnek tűnt a mostani mellett.

2021. ápr. 17. 23:54
 1/7 anonim ***** válasza:
Hozz létre Paint-ban egyszínű képeket és .png be mentsd (ne jpg be)
2021. ápr. 18. 01:24
 2/7 anonim ***** válasza:
Keress egy színes szagos vektorgrafikus képet (svg), azt bármeddig zoomolod éles marad.
2021. ápr. 18. 02:02
 3/7 Argloss ***** válasza:
Tökéletes minőségű 1920x1080 kép helyett keress inkább átlagos minőségű 4k-s képeket.
2021. ápr. 18. 03:46
 4/7 A kérdező kommentje:

#1: Ilyen alap dolgokkal tisztában vagyok már lassan 2 évtizede, hogy milyen eredményt hoz a jpg és milyet a png, bmp. :)

Itt nem maga a nagyítás a lényeg, hanem hogy natív felbontáson ne legyen zajos. Nagyítani csak azért nagyítottam rá, hogy megbizonyosodjam róla, hogy nem-e a monitornak van baja, vagy az én szememnek. Tehát paintban csináltam printscreen -t magáról a Win10 megnyitott start menüjéről is, úgy, hogy a Desktop -os háttérkép van mögötte, és úgy is, hogy már a megnyitott Paint program, vagy a böngésző háttere, ami egyszínűre volt festve.

[link]

Itt látható felnagyítva is amire gondolok.

Jogosan felvetődik bennem a kérdés, hogy miért kellett ez így hagyni? Magát a háttérképet megértem, hogy valahogyan spórolni kell a Win10 méretén, de hogy egy sima tálca/start menü is pöttyös, és ráadásul én nagyítás nélkül is nagyon látom, pedig ez csak egy belépőszintű gamer monitor, 24 inch...Ha ez valami feature, mert szerintük így a jó, a letisztult, hát nem tudom...Vagy velem van a baj, vagy az MS munkatársai alulméretezett VA paneleken dolgoznak, mert az előző monitorom ilyen volt, és ott tökéletes volt a legtöbb dolog, ez a start menüs, meg hátteres dolog is. Meg amúgy egy csomó letöltött 1080p videóban is kiábrándiótan feltűnnek a pöttyök (jobbik esetben, rosszabb esetben a tömörítésből adódó kis kockák is), amik előzőleg szintén nem tűntek fel. Még szerencse, hogy nem 2-4K -ban gondolkodtam.

2021. ápr. 18. 04:08
 5/7 A kérdező kommentje:
Valóban ez tűnik legjobb megoldásnak, hogy túlméretezett képeket nézzek az én natív felbontásomon, az elmossa a hibákat. Mondjuk régebbi fényképeknél is feltűnt, hogy kisebb monitoron olyan szép éles és tiszta, natív méretén meg ocsmány a legtöbb kép.
2021. ápr. 18. 04:11
 6/7 anonim ***** válasza:
Ha látod az egyes pixeleket, akkor túl közel ülsz. Milyen monitor ez pontosan?
2021. ápr. 18. 08:44
 7/7 A kérdező kommentje:

Szerintem nem ülök túl közel. Amúgy meg kellene szemüveget hordanom, mivel asztigmiám van, vagyis szemüveggel még tisztábban látnám a dolgokat, köztük a pöttyöket is.

[link]

2021. ápr. 18. 09:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!