Hány év átlagosan egy laptop élettartama?
Láttam már 15 éves laptopot is.
Nem hinném hogy jobban kopnának, mint az asztali pc-k. Nekünk is volt már 10 éves laptopunk, nem azért nem használtuk már, mert nem működött, hanem mert már nem lehetett különösebben mire használni. Ugye nagyon régi gyenge leptop. Nem a modern operációs rendszereknek lett az sem kitalálva.
A mai jobb laptopok, meg már elég jól bírják. Ha lassú esetleg rakhatsz rá valami light linuxot, amivel még viszonylag használható lesz pár évig.
Nekem az ilyen 700mega ramos asztali gép is fut mai napig, netezgetni lehet rajta, csak egy linuxot kellett hozzá rárakni, hogy támogassa a mai weblapokat is, korszerű dolgok legyenek rajta és ne haljon meg a gép.
6~8 év üzemidőt bír általában egy notebook.
(Üzemidő: bekapcsolva - használva van, ha nem - keveset használod akár 20+ év múlva is menni fog.)
Kijelző szalagkábel cserés lesz valószínűleg. De lehet csak kimozdult. Főleg ha már volt szerelve, és a gány szerviz nem rakta vissza a csúszkálást akadályozó ragszalagot. A megtörést0m
A többináltalános dolog:
Ha dedikált GPU van benne, akkor arra számítani kell, hogy elszáll. Talán kiiktatható, és akkor integrálttal tovább élhet (költség).
Alaplapon bármi elszállhat bármikor (kondik, super io, töltéssel kapcsolatos áramkörök a legsérülékenyebbek). Ettől függetlenül van esély rá, hogy retró korában is menni fog. Általában javítható, de költséges.
Fizikailag törhet. Főleg zsanér. Takarításnál érdemes állítani. Ha nagyon szorul, akkor lazítani pl.
Az, hogy meddig lesz használható mindennapokban pl netezésre... még jó ideig. Nem igazán lehet már több szkriptet beletolni egy oldalba, komolyabb dekódolás igényű videoformátumok sem nagyon lesznek mostanában. W10 mehet rá, valszeg kicsit szarakodni kell a driverekkel, de menni fog. SSD + 4-8GB RAM. Esetleg linux is. Netezésre jobb választás a win-nél is.
Milyen proci van benne?
Nekem van egy 2005-ös gyártású IBM Thinkpad-em, egyedül az akksija nem működik, minden más tökéletes rajta.
De a 2013 végén vásárolt Lenovo G500-as laptopom például 2018-ban selejteztem le, elnyíródott a VGA kábel, és a kijelző is nagyon sérülékeny volt. Feleségem 2011-ben vásárolt Asus laptopján a zsanérnál szétjött a ház, és a töltést sem vette már, vagy két éve selejteztük le azt is.
Volt egy 2008 körüli Gericom laptopom is, abban a GPU halt meg kb. 3 éve. Van egy 2014-es Acere a gyereknek, az még teljesen jól működik, mióta megvan, nem volt újratelepítve sem. Egy SSD bővítés azért már ráférne.
Van egy 2019 végén vásárolt Lenovom is, sajna annak a képernyője is elég sérülékeny, egyébként nincs vele probléma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!