Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Linuxon mivel és hogyan...

Linuxon mivel és hogyan érdemes ezt megoldani? Van 3 partícióm és az első méretét (root) szeretném növelni. Gparted?

Figyelt kérdés
A lényeg, ha klónozom a kisebb méretű próba vinyót és az új vinyón szeretném az elsőt nagyobbra rakni. Át tudom helyezni hátrébb a 2.,3.-at és az elsőt növelni?
2021. febr. 17. 10:37
 1/5 anonim ***** válasza:

Megteheted, de mivel rendszerpartíció, valószínűleg csak live CD-ről indítva.

A klónozás itt kicsit félreérthető; ha valóban klónoznád, akkor az a partíciók méretét és a helyét is viszi magával. Megteheted, de akkor utána kell a fenti műveletet elvégezni, egy lépésben nem fog menni.

2021. febr. 17. 11:12
 2/5 A kérdező kommentje:
Igen, így gondoltom, klónozom, majd az új helyen live-cd (system rescue) boot és gparted.. és úgy állítgatom..
2021. febr. 17. 11:15
 3/5 anonim ***** válasza:

Vagy ha előre létrehozod a cél partíciókat, akkor itt találsz még partíció másolási megoldást, oldal közepe táján:

[link]

Gugli fordításnak tűnik, de azért egész érthető.

2021. febr. 17. 11:19
 4/5 anonim ***** válasza:

Szerintem így nem tudod megcsinálni, mert hiába van a diszk végén hely, a második és harmadik partíció kezdeti helyét megváltoztatva a fájlrendszernek annyi.

Én úgy járnék el, hogy megcsinálnám az új vinyón a partíciókat és a fájlrendszereket, felcsatolnám úgy, ahogy majd lesz, rsync-kel áttolnám a rendszert, majd live-ról boot-olva chroot-ban futtatnám a grub-install-t (meg persze megigazítom az /etc/fstab-ot).

2021. febr. 17. 17:33
 5/5 A kérdező kommentje:
Nos ma ki tudtam próbálni. Szerencsére a part3 és part 5 gyakorlatilag nem fontos, így törölhetem. Igaz swap van ezért azt előtte kicsit mókolni kellett..
2021. febr. 18. 17:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!