Mit az a szuperintelligencia, hogy működik?
Mesterséges intelligenciára gondolok a kérdésben. Láttam egy videót a szuperintelligens robotkoról, gépekről. Nagyon izgalmas téma szerintem, és tudni szeretném, mire lenne képes egy ilyen gép. Mit tudna elmondani az emberiségnek? Rossz vagy jó hatással lenne ránk? Videót légyszíves ne linkeljetek, mindenki a saját véleményét és gondolatait írja le egy szuperintelligens számítógéppel kapcsolatban.
Előre köszönöm a válaszokat.
Ez egy lehetséges feltevés, de nem következhet be, mivel f*szság.
Nem ezt kérdeztem.
#4 "Mit tudna elmondani az emberiségnek? Rossz vagy jó hatással lenne ránk? "
Ezt is!
Én pedig elmondtam, hogy a feltevésed f*szság, mivel az AI-t az ember fogja teremteni, ennél fogva az AI nem szeretné kinyírni az emberiséget, hanem segíteni próbálná. Vagy egyik sem. Már csak ha emberként gondolkodsz, tudod, hogy nem szívesen ölnéd meg azt, aki "alkotott". Amúgy is az ember a lehető legkevesebb lehetőséget fogja a kezébe adni az AI-nak,hogy pusztíthasson.
Egy minapi kérdésnél már lepontozták szegény Stanisław Lemet, de hadd idézzek megint tőle:
„Szó sem volt olyan konfliktusról, amilyet régebben elképzeltek, hiszen tudja: a gépek lázadása, a mesterséges agy, a gondolkodó berendezések zendülése. Csak éppen, uram, ő – tudásban felülmúlta a Föld hárommiliárdnyi élőlényét, és maga a gondolat, hogy nekünk szolgálhatna, számára ugyanolyan ostobaság volt, mint az embereknek az a javaslat, hogy tudásunkkal, a technika, a civilizáció minden eszközével, eszünkkel, tudományunkkal támogassuk – tegyük fel – az angolnákat. Ismétlem, ez nem volt versengés, sem pedig ellenségesség kérdése: mi akkor már egyszerűen nem számítottunk.”
„Úgy érzett irántunk, mint mi talán őseink, a váz nélküli halak iránt. Tudjuk, hogy nélkülük nem létezhetnénk, de bizonyára ön sem állítja, hogy hálát érez a halak iránt. Vagy rokonszenvet, ő egyszerűen az evolúció következő szakaszának vélte önmagát.”
(Stanisław Lem: Lymphater utolsó képlete)
@tegnap 22:38: „...az AI-t az ember fogja teremteni, ennél fogva...”
Az viszont nincs kizárva, hogy a szuperintelligenciát pedig az AI, úgyhogy ettől kezdve ne legyél biztos semmiben. Ha már Lemmel hozakodtam elő, érdemes megemlíteni, hogy az általam előszeretettel idézgetett „Kiberiáda”, illetve „Lymphater utolsó képlete” novellafüzérek a Summa Technologiae című remek tanulmánykötetének könnyedebb, irodalmi feldolgozásaiként foghatók fel. Ebben – a múlt század hatvanas éveinek derekán! – nem mindennapi elmeéllel fedez fel és boncolgat olyan kérdéseket, amelyekkel szembekerülvén éppen napjainkban tanácstalankodik a bárgyú Emberiség. Könyvtárban, antikváriumban talán megtalálod – javaslom, hogy pillants bele, a negyedik fejezetben érdekes dolgokat vet fel az általa intellektronikának nevezett terület problémáival kapcsolatban.
6
sajnálom, hogy a bolondok találtak be, de itt én is beléd fogok kötni.
Az AI lényege, hogy intelligens legyen, magától működjön, gondolkodjon és döntést hozzon. Ez nem olyan dolog, amit te kontrollálni tudsz. Természetesen itt is folyamatosan vannak teszt fázisok, verzióléptetések, stb, de ha azon a feltevésen indulunk el, hogy az ember kíváncsi, akkor a végsőkig el fog menni. Ha ezt meg lehet valósítani és mesterségesen elő lehet állítani egy úgymond "intelligenciát" ami saját öntudattal rendelkezik, akkor hidd el, hogy az ember meg fogja csinálni, és ha ez megtöténik onnantól nem lesz beleszólása abba, hogy mit fog csinálni ez a dolog. Természetesen sokmillió lépés kell még odáig, és mindegyik lépésnél meg lehet állni, de nem fogunk.
Az AI egy kib*szott agy. Gondolkodáson kívül semmire sem lesz képes, hacsak az ember nem lesz olyan hülye, hogy teret adjon neki a gyilkolásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!