Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Rendszerüzemeltető diákmunkásn...

Rendszerüzemeltető diákmunkásnak mennyivel masabbak a feladatai, mint egy teljes állásban dolgozónak?

Figyelt kérdés
Ugyan ilyen OKJ papíron nincs ,de szerintem alapszinten kpnyítok a Windows szerver üzemeltetéshez

2020. szept. 25. 23:13
 1/4 anonim ***** válasza:

Valószínűleg ő lesz az, akivel az összes unalmas "kulimunkát" el fogják végeztetni, amihez a főállású rendszergazdának semmi kedve nincs.

Aztán persze munkahelyfüggő a dolog, de esélyesebbnek tartom, hogy nem a munka legizgalmasabb részét bízzák majd rád.

A "szerintem alapszinten konyítok a Windows szerver üzemeltetéséhez" meg azért kicsit kevés egy komolyabb feladathoz. Bár ez függ attól is, hogy emögött a homályos megfogalmazás mögött mi a tényleges szaktudás. Be tudsz állítani, és karban tudsz tartani egy DHCP szervert? Vagy tudod kezelni az IIS-t? Active Directoryval mennyire vagy jó barátságban? És vajon csak Windows szervereik lesznek a cégnek, ahová mész?

2020. szept. 25. 23:31
 2/4 anonim ***** válasza:
te telepítgeted az op rendszert.
2020. szept. 25. 23:41
 3/4 A kérdező kommentje:

Nem véletlen homályos a megfogalmazás. A felsorolt feladatoknak csak egy része megy.

Ment a zöld kéz

2020. szept. 25. 23:45
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Félre ne érts, nem piszkálásból írtam! Csak már tapasztalatból tudom, hogy "ahány ház, annyi szopás". Komolyabban megfogalmazva: minden munkahely más és más, és dolgoztam "rendszergazdaként" olyan helyen, ahol a rack-szekrénybe tilos volt benyúlnom ("az a szervizes feladata, nem a rendszergazdáé"), ellenben sok szép Word-dokumentumot kellett szerkesztenem, és a szent ügy az volt, hogy napra pontosan tudjam, mikor fog kifogyni a színes nyomtatóból a tinta. És nem, nem túlzok...

Dolgoztam éveken át olyan helyen, ahol a fő "rendszergazdai" kompetencia a szkenner használata volt, meg hogy tudjak segíteni a titkárnőnek, ha Excelben átlagot kell számolnia. Nem is értem, hogy a retekbe' bírtam ott ki 6 évet? Ha újra 2013-ba kerülnék, egész biztos, hogy hamarabb lelépnék onnan, de ez már más kérdéskör. :) A hibáiból tanul az ember.

Amikor a mostani munkahelyemre kerültem, akkor éreztem igazából, hogy az eddigiekhez képest ez szakmailag "mélyvíz". Félre ne értsd, ezerszer jobb az előzőnél! De azok után, hogy évekig csak amolyan "diplomás titkárnő-csicska" voltam, volt, hogy komolyan megizzasztott, amikor egy 3 telephelyből, 8 szerverből, és kb. 200 munkaállomásból álló rendszert kellett menedzselnem és karbantartanom. Igaz, hogy volt diplomám, meg volt rendszergazda OKJ-m, de azért ami a szervereket illeti, nem voltunk túlságosan megszorongatva. Pár alap dolgot megtanultunk, SSH, FTP, Samba, Squid, és kb ennyi. Szerencsére én önként kitanultam jópár dolgot a szerverekről, volt/van is VPS-em, amit nulláról, saját magam állítottam be, de nekem például a Windows szerver a rémálmom. Elboldogulok vele, igaz, néha csak alapos utánajárás után, de Linuxon érzem igazán jól magam.

Ezeket csak azért írom, hogy azért mi sem úgy születtünk, hogy mindent tudunk. :) A jó rendszergazda ismérve, hogy folyamatosan tud tanulni. Nem iskolapadban, hanem a gyakorlati feladatok során. Ami megy, azt emeld magasabb szintre, ami pedig nem megy, azokat gyakorold, nézegesd! Abba belenyugodhatsz, hogy akármennyit tanulsz, találkozni fogsz ismeretlen dologgal. ;) De ettől nem kell megijedni, mindig igyekezz feltalálni magad, és ami az oprendszereket illeti: nem árt, ha a "másik oldalt" is ismered, legalább alapszinten. Ki tudja, hogy milyen helyre kerülsz. Lehet, hogy egy Windows szervert kell majd menedzselned, de lehet, hogy egy Linux- vagy FreeBSD alapú infrastruktúrát kapsz a kezedbe. Vagy egy teljesen vegyes hálózatot.

2020. szept. 26. 00:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!