Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Hogyan tegyem írhatóvá a...

KmsRys kérdése:

Hogyan tegyem írhatóvá a fájlokat, mappákat Linux számára?

Figyelt kérdés

A számítógépemen 2 operációs rendszer van. Egy Windows 10 (amit csak 2 program miatt használok) és egy Ubuntu, ami a windowsnál gyorsabb, megbízhatóbb, stb. leginkább ezt használom.

Eddig Ubuntu (és Linux Mint live CD) alól is tudtam létrehozni, törölni, átnevezni, stb fájlokat minden partíción, de 2 napja csak az Ubuntu saját partíciója írható, a Windows partíciójára, illetve az azzal korábban létrehozott partíciókra nem tudok írni, csak olvasható! Miért van ez? Eddig simán tudtam fájlokat mozgatni Ubunturól Windowsra (fordítva nem, mert a Windows nem látja az ext4 fájlrendszert). Arra emlékszem, hogy akkor vált csak olvashatóvá minden partíció, amikor elindítottam a Windowst, mert zenét akartam csinálni FL Studioval. Ezenkívül semmi mást nem csináltam a windowson, miután kész lett a zene, újraindítottam a gépet, hogy átbootoljak Ubuntuba. És azóta nem tudok az ubuntuval írni a Windows partíciójára! Eddig tudtam! És pendrive-ról futtatott Linux Mint esetében is csak olvasható lett, pedig eddig bármit tudtam a Windows partíciójára menteni, törölni, módosítani.

Hogyan csináljam vissza? Szerintem nem az Ubuntu hibája, mert másik Linux-szal is ez van, pedig eddig nem volt!

És valószínűleg nem is a Windows update hibája, mivel mindig kihúzom a netkábelt, ha a Windows van elindítva, hogy ne frissítgessen (vagyis már bootolás előtt kihúzom).

Szerintetek hogyan csináljam vissza írhatóra? Rendkívül fontos lenne!

2020. szept. 25. 09:58
 1/9 A kérdező kommentje:
Annyit még hozzátennék, hogy az újraindítás nem "természetes" módon történt, hanem úgy, hogy a tápegység kapcsolóját lekapcsoltam, mivel a Windows fél óra múlva sem volt hajlandó leállni, a lassúsághoz szerintem az is közrejátszott, hogy a Windowson állandóan 90% környékén van a lemezhasználat, valamiért nagyon nyúzza a HDD-t.
2020. szept. 25. 10:04
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Próbáld win10-ben kikapcsolni a fast startupot (ezt egyszerűbb kipróbálni, mint mást)

[link]

[link]

2020. szept. 25. 10:04
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Jól mondja előttem szóló, ez általában a fast startup miatt van. Ilyenkor ugyanis a Linux szándékosan csak írható módban csatolja fel az NTFS partíciót, mert ha beleírnia, akkor nagy valószínűséggel nem indulna el többet a Windows (mert ilyenkor hibrid alvásban van).

Én ilyenkor be szoktam lépni Windowsba, indítok egy rendszergazda paranccsort, kiadom a "powercfg /H off" parancsot, és ezzel ki van kapcsolva a fast startup (meg a hibernálás is).

2020. szept. 25. 10:12
 4/9 A kérdező kommentje:

Heh, sikerült! :D

Amit T0ba mondott cmd parancs, az megoldotta. Köszönöm a válaszokat!

2020. szept. 25. 10:47
 5/9 anonim ***** válasza:
49%

"a Linux szándékosan csak írható módban csatolja fel"

Azt nem hinném..

Mi értelme egy csak írható de olvashatatlan lemeznek? =8-O

2020. szept. 25. 12:49
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
#5-ös, gondolom nem így akarta írni TOba, de szerintem értette mindenki miről van szó..
2020. szept. 25. 12:53
 7/9 anonim ***** válasza:
Mi az a két program, ami miatt kell még a Windows? Hátha tudok alternatívát mondani, vagy hátha működésre bírható az a két program! Én 11 éve Linuxot használok fő rendszerként. A mostani gépemen még telepítettem mellé egy Win10-et, de a telepítés óta egyszer sem indítottam el, mert nem volt rá szókségem, le is fogom törölni majd.
2020. szept. 25. 13:58
 8/9 anonim ***** válasza:

Bocsánat, kapkodva írtam. Természetesen azt akartam írni, hogy csak olvasható módban csatolja fel.

2020. szept. 25. 14:16
 9/9 A kérdező kommentje:
7-es, az a 2 program ami miatt kell a Windows, az az FL Studio 12 és a Camtasia Studio 8. Az utóbbi helyett szeretnék majd Kdenlive-ot használni, ha végre sikerülne megtanulnom használni. Az FL Studiora mindenképp szükségem van, sajnos amikor rátelepítettem PlayOnLinuxra, akkor első alkalommal elindult ugyan, de szörnyen akadozott, lehetetlen vele dolgozni (ez egy zene készítő program) amikor másodjára próbáltam, már el se indult, laggolva se. És egy .reg fájlom is van hozzá, amivel lehet aktiválni, ez is fontos. Lehet, hogy csak valami nem jól volt beállítva, nem tudom. Egyébként meg magam is szó szerint utálom, ha windowsba kell bootolnom... Lassú, megbízhatatlan, maxon pörgeti mindig szegény HDD-met, stb.
2020. szept. 27. 14:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!