Ha egy laptopra LINUX oprendszert telepítettek gyárilag, még ki lehet cserélni windows 10-re?
Erről a gépről lenne szó: [link]
Mint a termékleírásban olvashattátok, LINUX operációs rendszer van rajta gyárilag. Lehet helyette telepíteni windowst, vagy fogadjam el a LINUXot?
Technikailag semmi akadálya.
Ha legálisan szeretnéd használni, akkor viszont szükséged van licenszre, amit külön kell megvásárolnod vagy egyéb módon jogosultságot szerezni rá (pl. diákként).
Amúgy a pontosítás kedvéért: eddig amiket vettem acer laptopok, mind freedos-al voltak telepítve. Szerintem ez is azzal lesz, csak az árukeresőn pontatlan a leírás...
Persze ez a lényegen nem változtat, azt raksz rá amit akarsz. (talán abból a szempontból nem mindegy, hogy a hardverelemek tesztelése linux alatt lehetséges de freedos alatt nem igazán, tehát mindenképp grafikus felülettel rendelkező oprendszert kell ráraknod hozzá ha pixelhibát szeretnél keresni legyen az windows vagy linux, mindegy.)
Fel lehet.
De én azért adnék egy esélyt a Linux -nak is. ;-)
Ha ragaszkodsz pár Windows -os dologhoz, PlayOnLinux segíthet benne.
De! Szinte mindenhez van már alternatívája a Linux rendszeren is.
Illetve ha játszani akarsz, a Wine 5 -el, már egész jól mennek.
Én LinuxMint vagy Ubuntu KDE / Cinnamon felülettel javaslom.
könnyű megszokni, és sokkal gyorsabb vele mint Win10 -el.
A linux/freedos előtelepítés azoknak éri meg, akiknek van már windows licensze/feketéznek. A windows árát beleépítik a gépbe, amit így megspórolhatsz.
Tehetsz rá, amit szeretnél.
Az szerintem telepít magának egy olyan disztrót, amilyen neki tetszik. Én még soha nem vettem úgy laptopot, hogy nem az volt az első dolgom, hogy formáz, újrahúz. Még akkor sem, amikor winfossal idétlenkedtem.
Igen, én se azt hagytam rajta, hanem kedvenc verziómat raktam fel rá,
de miért kéne fizetnem a Windows Licencért az árba, ha nekem nem kell.
(Amúgy törvény írja elő, hogy valamilyen rendszernek kell lennie, még ha az egy DOS / Console szintű, amivel nem tudod még csak tesztelni se a hardvereket.)
#9 Azt mondjuk hogy "törvény írja elő" nem tudom mennyire valós vagy csak urban legend, mert bizonyos országokban esetleg tényleg előírják. (Vagyis magyar jogszabályt erre vonatkozólag nem láttam még soha linkelve, persze ettől még lehet igaz. Ez csak a személyes szkepticizmusom...)
Igazából kb tök mindegy: mert ha egy hardvertesztelésre alkalmas oprendszer lenne rajta - akár ilyen kiosk mód szerűen - tehát lenne 5 alkalmazás az asztalon amit elindíthatsz (memtest, cpu-vga stressz teszt, képernyő teszt meg egy ssd speedteszt illetve wifi és bluetooth kapcsolódási lehetőség hogy lássuk működik-e) akkor azt mondom hogy lenne értelme az előretelepített rendszernek. De így nyugodtan adhatnák oprendszer nélkül is. Sőt még a windowsos gépeket is... max aki akar, az megveheti azt (a liszensz előre lenne telepítve) és magának felrakja úgy ahogy szeretné, aki pedig kezdő kérhetné, hogy az üzlet telepítse előre.
Sokkal hasznosabb lenne mint ez a megoldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!