Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Legkedvezőbb betűszín-háttérsz...

Legkedvezőbb betűszín-háttérszín kombináció a szemnek monitoron?

Figyelt kérdés
Több is van? Egy van? Szubjektív? Tudományosan hogy bizonyítják?

2020. máj. 15. 23:58
 1/5 savanyújóska ***** válasza:
100%

Milyen szempontból? Ha a fókusz a cél, akkor fehér alapon fekete betűk (80-as években kutatták), ha hosszú távon pihentetnéd a szemed, akkor minél kevesebb kék fény. Személy szerint nekem a sötétszürke alapon világosszürke/szépia jön be, az fáraszt a legkevésbé, de még mindig jól olvasható.

Ha pedig csak a szemedet óvnád, akkor az előzőek mellett 60 percenként legalább 10 perc szünet, mert hosszú távon leginkább a folyamatos fókuszálás az, ami megterheli, és annál mindegy is, hogy mire fókuszálsz, amíg közelre teszed.

2020. máj. 16. 02:09
 2/5 anonim válasza:

"Ha a fókusz a cél, akkor fehér alapon fekete betűk (80-as években kutatták)"

Nekünk az egyetemen pont fordítva tanították: a fekete alapon világos betű a jobb a szemnek. Jelzem ez nem 40 évvel ezelőtti infó, hanem tavaly tanultuk.

2020. máj. 16. 07:43
 3/5 A kérdező kommentje:

"Milyen szempontból? Ha a fókusz a cél,"... "ha hosszú távon pihentetnéd a szemed"

Szerintem ennek a két szempontnak egyszerre kell teljesülni, hogy minél több ideig minél kevésbé megerőltetve fókuszáljon a szem a betűkre = olvasás.

"minél kevesebb kék fény"

Miért? Mit tesz a kék? Annyit tudok, melatonintermelést jobban gátolja, ezért szokták estefelé levenni, hogy el tudjanak majd aludni, de nappalra ez miért ne lenne jó?

2020. máj. 16. 11:09
 4/5 savanyújóska ***** válasza:

Szerintem ennek a két szempontnak egyszerre kell teljesülni, hogy minél több ideig minél kevésbé megerőltetve fókuszáljon a szem a betűkre = olvasás. - jogos, nem voltam pontos, a fókusz alatt a szellemi fókuszra gondoltam, azaz valamivel jobban megmarad az, amit fehér alapon olvasol. A szemnek természetesen jobb, ha sötét alapon világosabb betűk vannak.

"minél kevesebb kék fény" - kb. ennyi, csak a hormonrendszer nem annyira gyors, szóval lefekvés előtt jó pár órával érdemes vele foglalkozni. Őszintén szólva én sose éreztem olyan komoly hatását, ellentétben a sötétszürke háttérrel .(SOKKAL kevésbé fárasztó nekem olvasni, cserébe, ha fáradt vagyok, akkor könnyebben elbóbiskolok rajta)

2020. máj. 17. 01:28
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tapasztalatmegosztást, a sötétszürke háttérről és az elbóbiskolásról a szürkület ugrott be most, ami elvileg pihentető egy nappali élőlénynek.
2020. máj. 17. 12:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!