Mellyek a legjobb ingyenes operációs rendszerek amikre mèg egy ideig lehet rá kapni frisítèseket?
Egy csomó operációs rendszer hardverspecifikus. Pl. a mobil operációs rendszerek, mint Android, iOS, stb… (Az Android amúgy Linux alapú.) De a Mac OS X is ilyen asztali gépek esetén. Ezen kívül van ugye a Windows, ami nem ingyenes. Egy valamire való versenyző van: a Linux. Ezen kívül csak kvázi hobbioperációs rendszerek vannak, meg őskori, mára használhatatlan maradványok.
Tehát ha általános operációs rendszer, és ingyenes, akkor csak a Linux az egyetlen valamirevaló alternatíva.
Hogy aztán a Linuxon belül melyik disztribúció az részben tudás, részben használati mód, de javarészt ízlés kérdése. Van, aki az Ubuntura esküszik, van, aki csak Debiant használ, van, aki Linux Mint párti.
Ha nem igazán ismered a Linux alapú rendszereket, akkor próbáld ki az Ubuntut. Ha nagyon nem jön be, kísérletezhetsz mással is: [link] . Csak vigyázz, hogy ne vessz el a Linux hatalmas családfájában. Lásd: [link]
(Én mondjuk Debian párti vagyok, de a Linux-szal ismerkedőknek inkább ajánlanám az Ubuntut, ami Debian alapú, de elég erősen át van faragva.)
Mire használnád? ha csak nezetésre meg filmezésre akkor teljesen jó akármelyik Linux is ingyen.
( nem értem miért ragaszkodik a nagytöbbség ilyen felhasználás mellett egy warez windowshoz.. ).
#3 - egyértelműen a játékok miatt, mivel a Linux nem éppen kedvez a játékosoknak - tudom, vannak, futnak, de kb. olyan játéra használni Linuxot, mint Mac-et: nem jó.
Viszont minden másra alkalmas (szinte), otthoni használatra pedig nincs is jobb, bár hozzáteszem, hogy a Linuxos desktop-on a betűkép az nekem sosem volt az igazi, Windows-on, vagy macOS-en szebbnek tűnik az összkép, de lehet, hogy ez csak az én fétisem..
A frissítésekről.. attól függ, hogy mit szeretnél. Ha szeretnéd, hogy az újdonságok, új verziók hamar érkezzenek, akkor választhaszt egy "rolling" release-t követő disztribúciót. Itt nincsenek verziók, kb. mint most a Win10. Ha rövid távú(5 év) stablilitásra vágysz, akkor jól a Debian/Ubuntu LTS verziók. Debian LTS is van, az általában az új megjelenése után a korábbi támogatásának kiterjesztése (tehát most a Stretch az, amíg a 11 meg nem jelenik). Ha meg extra hosszú támogatásra vágysz, akkor a CentOS jó választás a maga 10 éves életciklusával.
Azt vágom, hogy a linux nem kedvez a játékosoknak, de a játékosokon kívül még rengeteg PC felhasználó van.
Egyszer mondtam ezt egy haveromnak azt válaszolta:
-nem ismerem és nem tudnám megtnaulni a kezelését!
Persze a klasszik nokiák után a csempés nokia majd az android semmilyen problémát nem jelentett számára :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!