Kezdőoldal » Számítástechnika » Egyéb kérdések » Azt hogy egy ruha színe hideg...

Azt hogy egy ruha színe hideg vagy meleg meg lehet állapítani valamelyik fajta színkód alapján?

Figyelt kérdés
2020. ápr. 14. 16:16
 1/9 anonim ***** válasza:
Ránézésre is meg lehet állapítani.
2020. ápr. 14. 16:22
 2/9 anonim ***** válasza:
beírod a gugliba, hogy hideg - meleg színek, és voilá… :)
2020. ápr. 14. 16:28
 3/9 anonim ***** válasza:
Mármint hogy egy program meg tudja-e állapítani? (Ha direkt raktad a szám.tech. kategóráiba a kérdést.)
2020. ápr. 14. 16:32
 4/9 A kérdező kommentje:

Én nem tudom egyszerűen, nem látom pl a meleg/hideg piros különbséget, csak ha egymás mellé teszem őket, de sose tudom mit kéne mellé tenni, melyik a semleges piros

Igen valamilyen progira gondoltam

2020. ápr. 14. 16:35
 5/9 A kérdező kommentje:

Pl itt vannak meleg pirosak:

[link]

Illetve egymas mellett:

[link]

[link]

Ezeket meg lehet valami progival kulonboztetni? Mert ha nem irjak oda en meg nem tudnam mondani melyik hideg melyik meleg

2020. ápr. 14. 16:54
 6/9 anonim ***** válasza:
76%
Egyértelműen a fehér a legmelegebb szín a női fürdőruhák közt. Főleg vizesen.
2020. ápr. 14. 19:08
 7/9 tabaki ***** válasza:
100%
Maradva a piros színnél, általánosságban annyit lehet elmondani, hogy hidegebb az, amelyik nagyobb arányban tartalmaz kék, melegebb pedig az, amelyik sárga (vagy a képernyő additív színkeverése esetén zöld) színt. Ez azt jelenti, hogy a hideg piros a lila, a meleg ezzel szemben a narancs felé hajlik. Ez a számítógépen egyszerűen eldönthető: Ha a kék összetevő számértéke nagyobb a zöldénél, akkor hideg, fordítva meleg, egyenlőség esetén közömbös. Ezek azonban csak egy használhatóra bekalibrált, jól bevált színskála mérőszámai, nem pedig minden körülmények közt helytálló abszolútumok. A valóságban sok függ az egyéni megítéléstől – ezt akár a pillanatnyi hangulatod is befolyásolhatja –, a környezet színeitől, adott esetben a megvilágítástól, a felület minőségétől, vagy az összehasonlított színek tónusától, például elképzelhető, hogy valaki melegebbnek ítél egy lilásvöröset egy üde rózsaszínnél. Ahhoz képest, hogy bizonyos kultúrák még a kéket és zöldet is egyazon szín különféle árnyalatainak tekintik, a hideg-meleg kérdés meglehetősen öncélú levegőhámozásnak tűnik. Divattanácsok esetében, ahol minden szín csak a többivel összefüggésben kapja meg az értékét, szerintem végképp haszontalan az ilyen testetlen okoskodás. Félretéve, hogy a linkelt színkör önmagában sem stimmel, nincs ember, aki ezeket a színeket önmagukban látva a fejét csóválná: „Kislány, hát nem veszed észre, hogy élénk tél helyett meleg őszhöz öltöztél? Hogy van így képed kimenni az utcára?” Pont annyi a jelentősége, mint a nőtípusok és az évszakok megfeleltetésének – értelme nincs, az illusztrációk sem egymásra, sem a leírásukra nem hasonlítanak, de legalább valaki szakértőnek érzi magát attól, hogy a hasára ütve kategorizál, más meg bennfentesnek, mert most már tudja, hogy ilyen is van.
2020. ápr. 14. 19:13
 8/9 tabaki ***** válasza:
100%

Még annyit: Amikor tegnap nagyvonalúan a számítógépes értékekről beszéltem, akkor a legismertebbről, az RGB-színkódról volt szó. Ez a színek piros, zöld és kék összetevőit adja meg. Ezek nem valamiféle egyszerű, az emberi észleléstől függetlenül meghatározható alapértékek, mint például a víz fagyáspontja, hanem egy, a hétköznapi tapasztalat statisztikájára épített, viszonylag bonyodalmas elméletek alapján kialakított rendszer mérőszámai:

[link]

A leggyakrabban használt esetben mindhárom összetevő 0 és 255 között vehet fel értékeket (ennek oka, hogy egy-egy bájt szolgál a leírásukra), ahol 0 az adott alapszín hiányát, 255 pedig a teljes intenzitását jelenti. Megemlítendő, hogy vannak nagyobb adategységet használó, ezért sokkal finomabb felosztást lehetővé tevő, illetve egészen más elvi alapra épülő színskálák is, amelyek nem is okvetlenül feleltethetők meg egymásnak egyértelműen.

Tegnap adós maradtam a programjavaslattal, most pótolom.

A színértékek általában mindegyik képszerkesztő színablakában megtekinthető, de szép számmal vannak kifejezetten erre szolgáló szoftverek is. Ezen az oldalon egy feltöltött kép képpontjainak színét ellenőrizheted:

[link]

Ez meg egy telepíthető program – bevallom, én magam nem próbáltam ki, mert linuxon nem működik, de neked alighanem Windowsod van:

[link]

Ezek természetesen nem a hideg-meleg színek megkülönböztetésére, hanem a színösszetevők számszerű megjelenítésére valók, a következtetéseket neked kell belőlük levonnod. Egyébként "color picker" keresőszavakkal még rengeted hasonlót találhatsz, de szerintem nem nagyon érdemes kutakodnod. A számítógépes munkában a színek precíz kiértékelése sok területen hasznos és fontos lehet, de egy ruha színe a fényképen nem egyszínű folt, hanem gazdagon árnyékolt, számtalan tónusból álló képfelület, amelynek pontjai egészen eltérő tulajdonságokat mutathatnak egymáshoz képest – nem beszélve arról, hogy a színértékek hitelessége is erősen vitatható, hiszen a fentebb már említett tényezőkön kívül a fényképezőgép és a monitor tulajdonságai is erősen beleárthatják magukat az ítéletedbe. Összefoglalva: Az érdekességeken túl ezeknek a programoknak semmiféle gyakorlati hasznát nem látod majd, mert hiába a számszerű pontosság, ha nem határozhatók meg egzakt módon a vizsgálat feltételei.

2020. ápr. 15. 14:59
 9/9 A kérdező kommentje:
Wow, nagyon szépen köszönöm! Elképesztő hasznos és kimerítő választ kaptam!:) nagyon örülök
2020. ápr. 15. 15:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!