(Arch) Linuxon hogyan lehet manuálisan elndítani egy X11-es programot ablakkezelő nélkül?
Mostanában a Virtualboxban kísérletezem a Linux-szal, mert próbálom leszokatni magamat a Windowsról, hogy amikor váltok, ne legyen teljesen idegen és már tudjam használni. Az jutott eszembe, hogy megpróbálok egy DOS-szerű felállást összehozni: feltelepítem az Arch Linuxot, de nem rakok rá ablakkezelőt, csak az alap parancssort használom, viszont szeretnék tudni egy grafikus programot is, pl. GIMP vagy Firefox, valahogy elindítani(természetesen még mindig ablakkezelő nélkül); nna ez az, ami nem megy.
Eddig csak annyit találtam, hogy az X kiszolgálót valahogy el kell indítani, és aztán egy x-hez kötődő paranccsal a programot, amit alapból az ablakkezelő tenne egy ablakba.
nem ismerem azt a játékot de lehet hogy ahhoz is kell grafikus képernyő.
A firefox se menne mert nem látnád a grafikus részeket a weboldalon.. a lynx-et hasznalhatod.
a gui-k se mukodnek mert graphical user interface a rövidítése, ha nincs grafika akkor hogyan ??
Ez olyan mint a hang nélküli zene, kép nélküli tévé, vízmentes úszás, ezek nem létező dolgok.
Válaszolónak:
Fejezd már be, légyszíves. A kérdező egyértelműen túljutott már ezen a problémán.
Kérdező:
xinit program elvileg elindítja az X szervert, valamint az xterm-et, ami egy grafikus terminálprogram. Abból pedig már egyszerűen elindítható a kívánt program.
jaa, tehát ő végülis az Xet mégis futtatni akarja ?
akkkor máris itt a lehetőség a minimal megoldásra, startx firefox.
startx gimp
startx akarmi
Egy jó alias bejegyzéseel még vagányabb is lehet. Arra viszont készülj fel, hogy a minimál XWS tényleg minimál. Én is bohóckodtam egy ideig vele, körülbelül annyira élvezetes, mint smirglivel maszturbálni, nem véletlenül vannak ablakkezelők. Még a funda X is tartalmaz egyet (twm) alapból, ne kelljen sokat szopni vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!