"Túlfeszültség védő elosztó" jó ötlet a PC
védelmére áramingadozás miatt?
Figyelt kérdés
Bizonyos időszakonként előjön a környéken egy gyakori áramkieséses rész (elmegy-visszajön, ezt többször eljátssza egy ideig, legtöbbször esőhöz-viharokhoz van köze, néha más miatt) - és mindig a gép az ami rögtön kikapcsol a legkisebb áramingadozásra is. Ez a mostani, régi gépem, de a héten érkezik az új.
Egy ilyen "túlfeszültség védő elosztó" jó ötlet-e a védelmére?
Nem, hasznos dolog, de amire neked kell alkalmatlan. Áramszünet / áramingadozás áthidalására szünetmentest kell venned. Tulfeszvédő mint ahogy a nevében is van, a bejövő esetleges túlfeszültség tüskéktől véd ( mondjuk ha pl LAN felől nincs védve a gép akkor erre is csak félmegoldas) nincs benne akkumulátor ami segítségével áthidalhatná a feszültség esést feszültség kimaradást. Egyébként egy tulfeszvédő hosszabbító ami ér is valamit ott kezdődik hogy 8000Ft, egy kis kapacitású UPS ami pillanatnyi áramszünetet áthidal, illetve van 1-2 perced hogy kikapcsold a gépet szintén van már ennyiért. Ráadásul minden UPS tulfeszvédő is egyben.
2019. nov. 20. 12:13
2/5 anonim válasza:
Ezek az elosztók - mint a nevükben is benne van - csak a kis mértékű túlfeszültségek (ami mondjuk egy villanykapcsoló felkapcsolásakor, vagy egy nagyobb fogyasztó terheléséből fakad) ellen jók, az áramkimaradás/ingadozás hatásait nem hivatottak kivédeni. Az ellen szünetmentes kell.
2019. nov. 20. 12:16
3/5 A kérdező kommentje:
Áh, értem.. még jó, hogy rákérdeztem. Nagyon köszi a válaszokat! :)
2019. nov. 20. 12:26
4/5 MancsWolf válasza:
#2 nek igaza van. Annyival egészíteném ki hogy egy minőségibb tulfeszvédő pár tízezer kV ig pl egy villámcsapás közvetett hatása ( nem közvetlen) miatt is védelmet nyújt. Igaz ilyenkor önmagát áldozza fel. De a legtöbb ilyen gyártó ( nekem APC vel van tapasztalatom) minimum 10 év, de van amelyik életfogytiglan cseréli az eszközt garancia keretében. Persze csak ha védelem miatt ment tönkre a hosszabbító / elosztó/dugalj.
2019. nov. 20. 12:48
5/5 anonim válasza:
36 kA csúcsáramú tüskét lekezelni képes szerkezet nemcsak arra jó, hogy a villanykapcsoló felkapcsolásakor keletkező ugrást megfogja.
A semminél ez is jobb, miután minden áramszüneti kikapcsolódás okoz tüskéket az energiatároló elemek (tekercs, kondér) miatt.
De az kétségtelen, hogy egy olyan kis ups-el, ami legalább addig bírja, hogy tisztességgel leállítod a gépet, mentve mindent, amin épp dolgoztál, többre mész. Én a BNT 600-at használtam, de már nem lehet kapni, ahogy nézem (3 évente megállt, mind a három, de hát hatezer vagy mennyi forintért kit érdekel).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!