Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » PC karbantartást szeretnék...

PC karbantartást szeretnék tartani, és egy kis helyet felszabadítani. Viszont van pár problémám. Melyik energiasémát válasszam? Pagefiles. Sys? Hiberfil. Sys?

Figyelt kérdés

A WindDirStat programot használva észrevettem, hogy van 1-2 fájl a C meghajtón (SSD) ami kb 3+ giga mindkettő.

Szóval, elsősorban a pagefile.sys-ra szeretnék kitérni, mivel az foglal jelenleg 3,9 GB-t. Ugye ez az aktuális memóriát kipótolja, ha nem elég pl 512mb-nél a 700mb-s fájlt kipótolja. Viszont nekem SSD-m van és 8gb-ramom, amihez nem hiszem, hogy kéne ez a "hibernálás funkció" ha jól olvastam. Elvileg az "Energiagazdálkodási lehetőségekben" lehet ezt kikapcsolni. Viszont nem tudom, melyik sémát használjam PC-n Kiegyensúlyozott vagy Teljesítménycentrikus?

Másodszor:

A hiberfil.sys fájl 3.1GB-ot foglal.

Ez egy lefoglalás a merevlemezre, ami arra szolgál, hogy ha hibernálom a gépet, akkor legyen hová mentenie a RAM tartalmát a gépre.

Szóval, mi a teendő ilyenkor, hogy megszüntessem ezekt a fájlokat, vagy csökkentsem ezek fájlok helyfoglalását?

2019. jún. 16. 13:49
 1/9 anonim ***** válasza:
Mindkét fájlra szükséged van, mert a Windows leállításkor is félig-meddig hibernálást csinál (ezért lassabb újraindításkor a betöltés, mint sima indításkor).
2019. jún. 16. 13:56
 2/9 A kérdező kommentje:
Én azt értem, csak sok helyen olvastam, hogy semmi szükség a hibernálásra, és felesleges energiafogyasztás. Sőt SSD-n eléggé káros lehet, hosszútávra, mert akár 47,6 Terrabájtnyi adatot is lementhet egy évben ez a hibernálás funkció. Most szabadítottam fel közel 4gb szabad helyet, e funkció leállításával.
2019. jún. 16. 13:59
 3/9 anonim ***** válasza:

Egyikre sincs szükséged. Az SSD-vel akkor is gyorsan indul.

A pagefile-t nem érdemes kikapcsolni, mert pár proginak kell a megléte, még akkor is ha nem használja. Ezért én minimálisra - 512MB - vette, az nem sok hely. A hiberfil elméletileg törlődik ha kikapcsolod a hibernálást. A séma legyen kiegyensúlyozott, de az ebben a témában mindegy.

2019. jún. 16. 14:00
 4/9 anonim ***** válasza:

Ha a hibernálási fájlod 3 gigás, és minden nap elkészül teljes méretében, nekem ez a 365*3 giga (1095 giga) sehogy nem jön ki 47 terára.

A teljesítménycentrikus kikapcsolja a design-elemeket (windows funkciók animálása, színátmenetek és egyéb grafikai megoldások). A kiegyensúlyozott a két véglet között valószínűleg a normál állapot. A másik szélsőség a kinézetre épít az erőforrások 'pazarlásával'.

Amúgy nem történhet olyan probléma amit nem tudnál helyreállítani ugyanott, így egyszerűen ki tudod próbálni hogy neked melyik tetszik jobban. Lehet nem is fogsz változást tapasztalni.

2019. jún. 16. 14:01
 5/9 anonim ***** válasza:

A pagefile.sys eleve törölhetetlen, míg aktív a lapozófájl használata. Ha meg kikapcsolod, elég sok program, és a rendszer is változatosabbnál változatosabb hibaüzenetekkel, fagyásokkal fog szórakoztatni. Szóval hagyd békén.

A hiberfil.sys a hibernálás során kerül használatba, ide menti a rendszer a RAM tartalmát. Ezt sem tudod csak úgy törölni, mivel ahhoz ki kell kapcsolnod a hibernálást. Ha nem használod ezt a funkciót, vagy nem zavar, hogy 5 másodperc helyett mondjuk 10-15 lesz a boot idő, nyugodtan kikapcsolhatod az alábbi módon:

[link]

Az energiasémákat kár állítgatni, ezeknek inkább laptop esetén van értelme. Átrakhatod teljesítménycentrikusra, de túlzottan nem fogsz észrevenni semmilyen gyorsulást.

2019. jún. 16. 14:04
 6/9 A kérdező kommentje:
Bocsi, hozzáteszem 32 GB rammal és napi 4 hibernálással jönne ki a 46,7 terra asszem. :))
2019. jún. 16. 14:06
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítségeteket, gondolkozom, hogy leveszem a pagefile.sys méretét 512mb-ra , mivel 8gb ramom van, és általában ilyen 60-70% fölé nem megy. Illetve a hibernáló fájlokat úgy töröltem, hogy a sémában beállítottam hogy soha ne legyen hibernálás illetve a hibernáló alvó módot is kivettem. Utána cmd-ben beírtam a powercfg -h off parancsot. Szerintem SSD-re nem igazán kell ez a hibernálós cucc. Alapból kevesebb mint 10mp alatt bootol be a rendszer. :)

Így is 21gb szabad hely van a C-n, mivel 60 gb a max. Nem kell nekem olyan nagy SSD, csak legyen meg a fix 20gb :)

2019. jún. 16. 14:09
 8/9 anonim ***** válasza:

Laptopnál vagy UPS szünetmentessel táplált asztalinál lehet érdemes kikapcsolni a hibernálást helyspórolás végett, de 200GB+ SSD esetén már értelmetlen helyspórolásról beszélni. Inkább a gyorsindítást tiltanám le a főkapcsoló funkciói közt.

Pagefile pedig legalább 800 MB legyen ha azt akarod hogy a kékhalál hibanaplózás működjön 8GB rammal.

2019. jún. 16. 16:35
 9/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítségeteket.

Remélem nem fog kárt tenni a gépben, hogy leállítottam a hibernálást és töröltem a hiberfil-et. :)

2019. jún. 17. 03:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!