Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Linux: Kizártam magam a...

Linux: Kizártam magam a rendszerből, van esélyem visszajutni?

Figyelt kérdés

A könyvtáraim és a benne található fájlok jogosultságát szerettem volna megváltoztatni. Sajnos siettem picit és inkább a számos variációt választottam. Sudo chmod -R 600 .. ez a parancs teljesen kizárt a rendszerből. Billentyűzet segítségével sem tudtam terminált nyitni.

Az lenne a kérdésem, hogy boot előtt nem lehetne valahogy hozzáférni a shell-hez? Ha lenne hozzáférésem a terminálhoz szerintem vissza tudnám állítani a jogokat mondjunk 777-el igaz mnki kapna jogot, de utána majd leszednem a csoportoktól, és az egyéb felhasználóktól.. csak nem férek hozzá a shellhez vmi ötlet esetleg?

2019. jún. 3. 21:29
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Ha teljes telepitést csinàlsz formàzàssal együtt akkor simàn végbemenne.

Vàlaszd a particionàlàsnàl a linux telepitése a meglévö helyett, vagy ha tényleg nem kell a windows akkor a teljes lemez törlése és telepitése.-menüpontot.

Ha màs felhasznàlok is voltak a gépeden akkor a chmod 777, meg hasonlo dolgokkal kiszurtàl mindenkivel a gép kb hasznàlhatatlan bizonyos programoknak kellenek megfelelö jogosultsàgok.

A root prompt tényleg nem jàték vagy ahogy te nevezed # prompt. A teljes rendszert képes hazavàgni.Mindenhez hozzàférése van a hardware-hez is beleértve.

A root prompt helyett ezért hasznàljàk a sudo parancsot amivel ideiglenesen lehet rendszergazdai jogokat szerezni. De ezt normàl esetben vagy program telepitéshez,törléshez, ujratelepitéshez azaz ilyesmi sémàban

sudo apt install [valamilyen program]-ra hasznàljàk vagy rendszerfàjlok szerkesztéséhez.Amelynek megnyitàsàhoz a normàl felhasznàlonak nincsen joga.

Lehet chmod-ozni is de àltalàban +x jogokat szoktak adni, vagy ha valaki tudja hogy milyen exakt jogosultsàg kell egy mappànak akkor szoktak rekurziv kapcsolot hasznàlni. Figyelj erre, hogy ne kisérletezz ilyenekkel olvass leiràsokat mi hogy müködik, hogy értsd is ezt ne csak vakon hasznàld a különféle parancsokat.

2019. jún. 5. 13:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!