Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Linux: Kizártam magam a...

Linux: Kizártam magam a rendszerből, van esélyem visszajutni?

Figyelt kérdés

A könyvtáraim és a benne található fájlok jogosultságát szerettem volna megváltoztatni. Sajnos siettem picit és inkább a számos variációt választottam. Sudo chmod -R 600 .. ez a parancs teljesen kizárt a rendszerből. Billentyűzet segítségével sem tudtam terminált nyitni.

Az lenne a kérdésem, hogy boot előtt nem lehetne valahogy hozzáférni a shell-hez? Ha lenne hozzáférésem a terminálhoz szerintem vissza tudnám állítani a jogokat mondjunk 777-el igaz mnki kapna jogot, de utána majd leszednem a csoportoktól, és az egyéb felhasználóktól.. csak nem férek hozzá a shellhez vmi ötlet esetleg?

2019. jún. 3. 21:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

Esetleg - ha a Grub bootmenedzser bejön - Single user mode-ban:

[link]

2019. jún. 3. 21:31
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors választ! :)
2019. jún. 3. 22:19
 3/11 A kérdező kommentje:
Bakker nem tudok terminálba lépni.. initfraims valami shell felé dolog lehet oda visz, de amúgy semmi. Semmi esély nincs terminálba lépni boot előtt? Valami gyors gomb esetleg? Biosbol esetleg vagy erre már ihatok hideg vizet?
2019. jún. 4. 00:38
 4/11 anonim ***** válasza:
Busybox van?
2019. jún. 4. 07:32
 5/11 A kérdező kommentje:

Az nincs, de loginig el sem jutok. Boot után initframs nevű shell szerű valami fogad. Onnan sajnos nem tudom magam vissza parancsolni. Initframs-ben ls -l root drw --- --- és innen hiába adom chmod-al rá a futtatási jogot egyszerűen nem akarja rátenni. chmod -R u+x /

És erre ugyan lefut valami, de nem adja vissza a jogot. Sudo bash-ben kellene elé tudom, de most itt initframs alatt a sudo parancsot fel sem ismeri..

2019. jún. 4. 13:40
 6/11 anonim ***** válasza:
58%
Esetleg próbálj meg egy linux install CD-ről bootolni, nyiss rajta egy terminált, chroot-olj az adott fájlrendszerre ha azt megengedi, és próbáld meg úgy vissza chmod-olni magad.
2019. jún. 4. 14:32
 7/11 A kérdező kommentje:

Köszi, bementem live cd-vel felcsatoltam a linux particiot aztán bash sudo chmod -R u+x /

Ezzel visszaadtam a futtatási jogot, persze minden fájlnak is, ami alatta van. Vissza bekapcs linux recovry mode, szerencsére bejött onnan reume normal boot aztán bejött az, hogy login.

Itt végül is be tudtam lépni, csak nincs grafikus felületem! Gyakorlatilag nem látok semmit, csak a fekete háttért, meg a promptot. :)

Ráadásul a felhasználónevem a login kapcsán rootra változott - ezzel engedett be csak persze mondom semmi grafikus felület, de végül is bent vagyok. A régi felhasználónevem a root mögé került.

Pl.

root@linux-mint#

ezelőtt csak simán linux-mint voltam. Mondjuk egyszer chrootoltam live cd alatt. Nem tudom mi történhetett. De végül is az initframs már nincs és loginig eljut a rendszer, de a grafikus felület az nem tudom hová tűnt el. :)

2019. jún. 4. 19:27
 8/11 anonim ***** válasza:

Resume normal bootnal elöször érdemes volna iràsi jogosultsàgokat àllitani, ez ott van a menüben majd ezutàn tovàbblépni a Resume Normal Boot-hoz. Ugyanis a bejelentkezéshez is szükséges iràsi jog alkalmazàsa a gyökérkönytàrra, recovery modban eleve csak olvàsi jogokkal csatolja fel az ubuntu ( vagy màs debian alapu rendszer igy a mint is a fàjlrendszert). De ott van a remount write permissions vagy valami hasonlo most pontosan nem emlékszek. Ha nem hasznàlna akkor a root promptban:

mount -o remount,rw /

majd innen visszalépve a menübe ( exit paranccsal megtudod tenni a Resume to Normal boot-ot kivàlasztva müködni fog remélhetöleg. Ezutàn elvben müködni fog a rendszer.

A gyökérkönyvtàr chmodja 777-es kicsit sok jogosultsàg elég lett volna 755-ös jogokat adni a gyökérkönytàrnak,de ez mellékes, àm legrosszabb esetben érdemes még ezt a jogosultsàgot is kiprobàlni. Ha elindul ezek utàn a recovery modban a grafikus felület, akkor utàna normàl bootban is el fog.

Ha mégsem akkor több informàcio kell - milyen grafikus felületet hasznàlsz és ezen csomagokat ujra kell telepiteni.Gondolom cinnamonrol felületröl van szo.

2019. jún. 5. 02:46
 9/11 anonim ***** válasza:
Annyit még hozzàtennék, hogy gyanitom ebböl ujratelepités lesz. A gyökérkönyvtàrra soha nem szabad chmod -R -el nekiesni. Ha nem müködik az elözö hsz-em, akkor leirom hogy tudod adataidat a /home particiorol kimenteni egy pendrive-ra és telepitsd ujra. Azt lehet még megcsinàlni ami neked kicsit sok lenne ezen kivül, hogy a live cd fàjlrendszerének minden fàjljànak jogosultsàgait összehasonlitja az gépeden talàlhato fàjlok jogosultsàgaival és elöbbire beàllitja azt.Vagy minden szükséges programot ujratelepiteni. Az megoldja a jogosultsàg problémàkat.
2019. jún. 5. 02:59
 10/11 A kérdező kommentje:

Szerintem hagyom a fenébe! Tudom 777 mindent ad ugo rwx, de gondoltam utána majd leszedem. Sajnos elrontottam a /home alatt szerettem volna, hogy minden könyvtár és a benne lévő fájlok drwx --- --- legyen. Igazából régen ezt mindig betűkkel csinálntam, és csak a /home-ra adtam ki, sajnoa most picit felé mentem ráadásul futtatási jogot ki is lőttem. Dual bootban van windows is. Van egy olyan progim szerintem k.va jó, hogy ext2 volume manager. Ez képes linuxos particiokat windows alatt olvasni, szerkeszteni, ezaltal teljesen hozzáférek a fájlokhoz. Amúgy egyetlen particion sincs számomra semmi értékes dolog. Ha most így, ahogy van a rendszer live cd-vel bemennek es telepíteném mondjuk a linux mint 18.1 -et, windows nem érdekel akkor ez végbe menne? Vagy lenne valmi probléma szerintetek telepítés során? Tehát tisztán mint-el most újra tudnám húzni a gépet?

Egyébként megvan részemről a dolog tanulsága! A terminál nem játék, főleg nem # prompt alatt! Többé soha nem kísérletezem ilyenekkel. Még jó, hogy más felhasználókkal nem szúrtam ki, vagyis remelem nem. :)

2019. jún. 5. 10:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!