Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Van okom félni?

Van okom félni?

Figyelt kérdés

Beszélgettem online valakivel, aki küldött 2 db képet. A második megnyitása után nem sokkal (kb. 10 mb) felugrott a cmd ablaka. Érzékeny vagyok rá, hogyha valami nem stimmel a gépem viselkedésével, úgyhogy rögtön kinyomtam a gépet, kivettem az askit, kihúztam a routert a 230-ból. (Az ablak felugrásától a hálózat offolásáig kb. 30-60 mp telhetett el talán, az első kép megnyitásától olyan 2-3 perc körül.) A beszélgetésben elejtettem, hogy melyik kerületben lakom, meg talán a keresztnevemet is, de abban nem vagyok biztos.

Ami bíztató, hogy általában epic browsert használok, és a hozzá tartozó proxy be volt kapcsolva; offline bekapcsolva a gépemet úgy tűnt, hogy minden rendben van; dinamikus ip-nk van (legalábbis, most megnéztem, a szolgáltatóra újrakapcsolódáskor az utolsó 3 számjegy változik); valamint csak a laptopom és az androidos telóm volt a routerre kapcsolódva éppen. (Elvileg a routert is sikerült resetelnem. Ja és win 10-em van, ami pont ma frissült, de gondolom ez igazából lényegtelen.)

Ami aggasztó, hogy rákeresve az oldal címére, ahonnan volt a kép (kepfeltoltes.com) eladó domaint találtam, meg persze a cmd random felugrása.

Mindkét kép kiterjesztése png volt, ha ez számit. A gépem jelenleg aksi nélkül fekszik az ágyon, és telóról teszem fel a kérdést, nem merem bekapcsolni úgy, hogy van net.

A leírtak alapján, mennyire lehetnek veszélyben a személyes adataim, illetve lehetséges-e ilyen módon és ennyi idő alatt átvenni az irányítást az eszközeim felett?

2018. márc. 7. 16:46
 1/7 A kérdező kommentje:
*kb. 10 mp
2018. márc. 7. 16:47
 2/7 P.O.C. ***** válasza:
65%
Üldözési mánia. Keress fel egy jó szakembert, és itt nem Informatikusra gondolok.
2018. márc. 7. 16:48
 3/7 A kérdező kommentje:
Lehetséges, hogy paranoid vagyok, de azért az internet elég veszélyes és nem igazán értek hozzá, szóval a biztonság kedvéért azért kérdezhetek ilyet nem?
2018. márc. 7. 16:53
 4/7 fersk ***** válasza:
Kérdezhetsz, és nyugodj meg. És persze nem ártana kicsit belekóstolni a számtekbe, hogy ne zavarjanak ilyen esetek ennyire.
2018. márc. 7. 17:04
 5/7 P.O.C. ***** válasza:
58%

Persze, lehet kérdezni, de ez kicsit durva. Semmilyen gyanús tevékenységet nem csinál a géped. Mert láttál egy parancssori ablakot? Nagy kaland számos szoftver háttér folyamatai csinálhatnak ilyet.

Ez kb. olyan mintha megnéznél egy horror filmet és utána egész este a szörnyet várnád a takaró alatt, holott köztudott, hogy minden horror film egy baromság.

Ha használsz valamilyen vírusirtót/tűzfalat az már valószínűleg figyelmeztetett volna ha baj van.

Egyébként egy átlag embernek milyen adatai vannak, amit féltenie kell ennyire, egy esetleges hacker elől? Max bankkártya adatok, vagy az asszonnyal készített malackodós videók. :D

2018. márc. 7. 17:09
 6/7 anonim ***** válasza:
0%

Bizony van okod félni. Jól tetted, hogy rögtön kikapcsoltad a gépet.

Telepítsd újra a Windowst. A jövőben pedig legyél óvatosabb.

2018. márc. 7. 17:45
 7/7 anonim ***** válasza:
34%
Utolsó: hülyeség. Bármi is volt abban az ablakban, sok másodperc alatt jó pár tucat utasítást végre tudott hajtani ennyi idő alatt, hogy utána mit csinálna, ha tényleg kártevő lenne, az már nem szignifikáns. Ha kártevő, már megtette a bajt. De valószínűleg nem az.
2018. márc. 7. 19:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!