A zsarolóvírus fizikailag is felül írja az eredeti fájlokat?
A vírus működését sokan próbálták már megfejteni, de még nem sikerült.
Kérdés: Linux alatt a lemez mekkora része látszik telítve?
Vannak lemezek, amelyek majdnem teli vannak írva, ott az eredeti nem fér el a kódolt mellett, úgyhogy az eredeti bizonyára felül van írva, különben túl egyszerű lenne védekezni ellene. Minden lemezt tele kellene írni, és a vírus nem tudna működni.
A legtöbb ilyen mocsok szándékosan felülírja az eredeti file-t, max a filenevet módosítja utólag. Ezen kívül általában törli az árnyékmásolatokat is, hogy minimálisra csökkentse a visszaállítás esélyét.
Gyakorlatilag csak akkor van esélyed az adatokat visszakapni, ha off-site biztonsági mentésed van.
Láttam olyan gépet, ahol az volt a szerencse, hogy átnevezte a fájlokat a dög. Ugyanis a fontos dolgok szinkronizálva voltak Dropbox-ba. Amint a vírus végigkódolt és átnevezett mindent, a Dropbox feltöltötte a felhőbe az átnevezett, kódolt fileokat, majd - mivel nem voltak meg a gépen - visszatöltötte az eredeti fájlokat a felhőből, amikhez viszont már nem nyúlt a vírus.
Nagyon sokan sajnálják a pénzt arra, hogy 1. valódi Windows legyen a gépen, 2. igen erős, tűzfalas, zsarolóvírus elleni FIZETŐS védelem telepítése, amely naponta, ha veszélyt észlel, naponta többször is frissiti magát. Ilyen a Kaspersky, vagy az ESET Internet Security10.
És meg kell venni egy külső merevlemezt és arra rendszeresen menteni a fájlokat. 20 ezerért már kapható.
Lehet azt ingyen is.
Nekem pl Linuxom van és automatikus felhő mentésem. Körberöhögi a zsaroló vírust. Még ha teszemazt valahogyan elindulna Wine alatt, ott csak egy pucér C: meghajtót találna, ami a Wine alaptelepítése. Ugyanis annak a pár Windows programnak, amit használok külön beállítottam, ha kellett hogy hozzáférjen a filerendszerhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!