Hogyan kivitelezik a híres SWAT-tréfát?
A kérdés arra a viszonylag népszerű tréfára irányul, amikor a streamelőt megviccelik a nézői kiderítvén a pontos lakcímét. Ezután tesznek egy nyomósabb bejelentést a rendőrségen (bomba, gyilkossági fenyegetés stb.) és megtörténik a vicc lényege: a streamelő élő adásban látható, amint a rendőrség behatol a házába és általában őt is letartóztatják.
A kérdésem lényege: ennyire könnyű kideríteni valakinek a fizikai címét az IP alapján? Vagy máshogy csinálják?
Régen baromi egyszerű volt megszerezni egy streamer ip címét. Sok esetben a Paypal e-mail címe megegyszett a Skype fiókjával vagy csak egyszerűen megmutta a Skype felhasználónevét. Olyan 2015 közepéig fél perc alatt meglehetett szerezni bárki IP címét Skypeon keresztül. Ehez nem kellett semmi hacker tudás, egyszerűen beírtad Google-be, hogy 'Skype IP Resolver' és már meg is adta. Még ismerősödnek sem kellett lennie Skypeon. Persze lehetett ezt is blokkolni, de sokan azt se tudták hogy ez létezik. Viszont mostmár a Skype kijavította ezt a biztonsági rést és nemlehet ezzel a módszerrel megszerezni a másik fél ip címét, de még így is akad rengeteg egyéb módszer a megszerzésére.
Ha megvan az IP cím akkor pedig nyert ügyed van. A streamer nevét és lakhelyét (város) általában ismerik, így Whitepages vagy hasonló oldalakon simán rákereshetsz ahol még több infót gyüjtessz az emberünkről. Ha ez megvan akkor odacsörögsz az ISP-nek és ha elég ügyes vagy elsőre kiadja az adatokat.
https://www.youtube.com/watch?v=lc7scxvKQOo
Ez csak egy a sok közül. Természetesen én sosem próbáltam semmi ilyet, csak valahol olvastam amikor engem is érdekelt a téma.
"Ha ez megvan akkor odacsörögsz az ISP-nek és ha elég ügyes vagy elsőre kiadja az adatokat."
Persze, az meg a két szép szemedért kiadja. Utána meg örömmel várja az adatvédelmi bírságot, meg jár bíróságra (mert az előfizető beperli őket).
Ilyen adatot a szolgáltató NEM ADHAT KI magánembereknek, csak a hatóságoknak de azt is csak megfelelő indok esetén.
Direkt linkeltem egy videót, hogy mennyire 'komplikált' egy ilyet megszerezni. Ott a teljes felhasználói információt adták át, hozzáférést. Persze a következő kommented az lesz, hogy staged a videó.
Az pedig, hogy nem adhat nem azt jelenti, hogy nem is fog de erről kár vitatkozni. Azon kívül meg mint írtam Whitepages és hasonló oldalak is meglehet találni általában a címet. De tessék itt egy reddit bejegyzés.
"Direkt linkeltem egy videót, hogy mennyire 'komplikált' egy ilyet megszerezni. Ott a teljes felhasználói információt adták át, hozzáférést. Persze a következő kommented az lesz, hogy staged a videó. "
Igen, mert az is. Ne higgy el mindent, amit az újságírók eléd raknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!