Hogyan kivitelezik a híres SWAT-tréfát?
A kérdés arra a viszonylag népszerű tréfára irányul, amikor a streamelőt megviccelik a nézői kiderítvén a pontos lakcímét. Ezután tesznek egy nyomósabb bejelentést a rendőrségen (bomba, gyilkossági fenyegetés stb.) és megtörténik a vicc lényege: a streamelő élő adásban látható, amint a rendőrség behatol a házába és általában őt is letartóztatják.
A kérdésem lényege: ennyire könnyű kideríteni valakinek a fizikai címét az IP alapján? Vagy máshogy csinálják?
Miből gondolod hogy az IP alapján derítik fel a címét? Lehet az ismerősei tudják, esetleg ő maga adja ki mert népszerű ember akinek ajándékokat is küldenek és a saját címére kapja.
Sokszor a legtriviálisabb út a jó megoldás, nem pedig a sci-fi a kémkedős-hackeres elképzelés alapján.
Persze, én is arra gondoltam, hogy rájönnek máshonnan. Az ismerősök általi elkövetés volt a legkézenfekvőbb nekem is. Viszont nemrég mondta nekem valaki, hogy márpedig igenis IP alapján (is) megcsinálják, ha akarják.
Én nem értek annyira hozzá, ezért kérdeztem.
Nem ugyanaz, de hasonló: https://www.youtube.com/watch?v=nUnglD5-h9A
Ő mondjuk hogy csinálja egész pontosan? (Pl.: 1:10 vagy 2:55 körül.)
Gyaníthatólag maga a "streamelő" árul el magáról információkat, hagy digitális lábnyomot maga után (Facebookon, fórumokon , stb...); vagy adathalász oldalra kattint/trójait, kémprogramot tölt le.
Csak IP-címből átlagember maximum a várost tudja beazonosítani - gyakran azt se pontosan.
Hogy egy szimpla IP-címből pontosan meg lehessen állapítani a delikvens nevét/címét, ahhoz az Internet-szolgáltató közreműködése kell - de ilyesmi információkat csak a hatóságoknak adhat ki.
Éééés a #5-ös hozzászólásban idézett videónál bejött: Facebookról szedi az információkat (maximum a várost IP-címből):
Tegyük hozzá: VirtuallyVain egyrészt idősebb (ez által tapasztaltabb és intellektuálisan fejlettebb) mint a "megijesztettek" többsége, másrészt a mély hangja és az afrikai "akcentusa" csak ráerősít az afrikai drogbáró "imidzsre".
Utolsó: köszi szépen, ez egy érdekes cikk volt.
Kíváncsi vagyok, velem is tudna-e kezdeni valamit. Az olyan kiskölykök viszont, akiknek tényleg egy csomó személyes adat kint van a profilukon (név, lakhely, sokszor még saját selfie profilképnek meg összelinkelt Facebook account) azok nem értem, mire fel csodálkoznak, ha ily módon megviccelik őket :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!