Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Fel lehet jelenteni valakit...

Fel lehet jelenteni valakit azért, ha Facebook pofilt csinál a nevemmel és a képemmel?

Figyelt kérdés
Az egyik osztálytársam mutatta, hogy valaki az én képeimet használva (és az én nevemen) hozott létre profilt, amiről én nem tudtam. Hatalmas hülyeségeket posztol, és kiszivárogtatja a képeimet.

2017. febr. 4. 19:42
 1/5 anonim ***** válasza:
63%
Igen, ezzel a személyiségi jogaidat serti
2017. febr. 4. 19:46
 2/5 anonim ***** válasza:
47%
nem. semmilyen személyi jogokról nincs szó ilyenkor amivel rendőrségre mehet. max kinevetik. Ilyenkor jelentsd az fbt és szólj másoknak is h jelentse és akkor törölni fogják.
2017. febr. 4. 19:54
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Igen személyiségi jogot (is) sért az elkövető,

* [link]

de a hatékonyabb jelenteni az álprofilt:

* [link]

* [link]

2017. febr. 4. 20:01
 4/5 anonim ***** válasza:
67%

Én egy origo t nem tartok kimondottan hiteles forrásnak, úgy meg pláne nem hogy még csak meg sem jelöli a forrását(melyik törvényt is sérti ez, egészen pontosan, paragrafus szerint?). Beismerten csak átpörgettem, de még csak nyomát sem láttam ilyesminek.

Kár ilyesmi miatt hisztizni, írj a supportnak ha annyira nem tetszik, én személy szerint legfeljebb röhögnék rajta egy jót hogy van olyan szerencsétlen hülye akinek annyira semmi dolga a világon hogy a nevemben írogat marhaságokat. Csak halkan jegyzem meg, ha netán azokat a képeket használja amiket kiraktál akkor magadnak köszönheted, legközelebb olvasd el hogy mit kezdhetnek a tartalommal amit feltöltesz, ne csak kattintgass az elfogadásra.

2017. febr. 4. 20:13
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

A cikkben hivatkozott ügyvédnő:

[link]

A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről paragrafusaira hivatkozik:

"2:43. § [Nevesített személyiségi jogok]

A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen

a) az élet, a testi épség és az egészség megsértése;

b) a személyes szabadság, a magánélet, a magánlakás megsértése;

c) a személy hátrányos megkülönböztetése;

d) a becsület és a jóhírnév megsértése;

e) a magántitokhoz és a személyes adatok védelméhez való jog megsértése;

f) a névviseléshez való jog megsértése;

g) a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése.

...

2:45. § [A becsülethez és jóhírnévhez való jog]

(1) A becsület megsértését jelenti különösen a más személy társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására alkalmas, kifejezésmódjában indokolatlanul bántó véleménynyilvánítás.

(2) A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.

...

2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]

(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.

(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén."

[link]

De a 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről paragrafusai között is találhatunk idevágó dolgokat:

"226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

a) aljas indokból vagy célból,

b) nagy nyilvánosság előtt, vagy

c) jelentős érdeksérelmet okozva

követik el."

[link]

De mint mondtam: hosszadalmasabb a jogi út, egyszerűbb jelenteni a Facebooknak az inkriminált profilt.

2017. febr. 4. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!