Fel lehet jelenteni valakit azért, ha Facebook pofilt csinál a nevemmel és a képemmel?
Én egy origo t nem tartok kimondottan hiteles forrásnak, úgy meg pláne nem hogy még csak meg sem jelöli a forrását(melyik törvényt is sérti ez, egészen pontosan, paragrafus szerint?). Beismerten csak átpörgettem, de még csak nyomát sem láttam ilyesminek.
Kár ilyesmi miatt hisztizni, írj a supportnak ha annyira nem tetszik, én személy szerint legfeljebb röhögnék rajta egy jót hogy van olyan szerencsétlen hülye akinek annyira semmi dolga a világon hogy a nevemben írogat marhaságokat. Csak halkan jegyzem meg, ha netán azokat a képeket használja amiket kiraktál akkor magadnak köszönheted, legközelebb olvasd el hogy mit kezdhetnek a tartalommal amit feltöltesz, ne csak kattintgass az elfogadásra.
A cikkben hivatkozott ügyvédnő:
A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről paragrafusaira hivatkozik:
"2:43. § [Nevesített személyiségi jogok]
A személyiségi jogok sérelmét jelenti különösen
a) az élet, a testi épség és az egészség megsértése;
b) a személyes szabadság, a magánélet, a magánlakás megsértése;
c) a személy hátrányos megkülönböztetése;
d) a becsület és a jóhírnév megsértése;
e) a magántitokhoz és a személyes adatok védelméhez való jog megsértése;
f) a névviseléshez való jog megsértése;
g) a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése.
...
2:45. § [A becsülethez és jóhírnévhez való jog]
(1) A becsület megsértését jelenti különösen a más személy társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására alkalmas, kifejezésmódjában indokolatlanul bántó véleménynyilvánítás.
(2) A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértő, valótlan tényt állít vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.
...
2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog]
(1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges.
(2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén."
De a 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről paragrafusai között is találhatunk idevágó dolgokat:
"226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást
a) aljas indokból vagy célból,
b) nagy nyilvánosság előtt, vagy
c) jelentős érdeksérelmet okozva
követik el."
De mint mondtam: hosszadalmasabb a jogi út, egyszerűbb jelenteni a Facebooknak az inkriminált profilt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!