Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » SSHFS és ACL. Megoldható?

SSHFS és ACL. Megoldható?

Figyelt kérdés

Leegyszerűsítve: van 2 gép és 1 szerver.

szerveren:

/home/a <- a:a

/home/b <- b:b

ACL-el bármelyik bárhova tud írni - ez a cél - és NFS-el működik is tökéletesen!

A két gépen mindkét felhasználónak sshfs-en fel van csatolva mind a két mappa! Itt viszont nem működik az ACL. (NFS megoldás lehetne, de távolról csak tunnel-el vagy vpn-el menne és nem akarom a felhasználók életét - és a sajátomat sem - tovább bonyolítani.)

Nincs erre valami szebb, normálisabb megoldás?

2016. ápr. 18. 13:01
 1/5 anonim ***** válasza:
a vpn+nfs sokkal szebb, elegánsabb, gyorsabb, hibatűrőbb, megbízhatóbb, egyszerűbb megoldás, mint az sshfs.
2016. ápr. 18. 13:07
 2/5 A kérdező kommentje:

Minden pontban egyetértek, kivéve az egyszerűbbet. Azt leszámítva, hogy még sose csináltam vpn szerver-kliens beállítást és 0-ról nem 5 perc lenne megtanulni van más bökkenő is.

Mindezt úgy kellene megoldanom, hogy működjön a 443-as porton (is), amellett, hogy a szerveren az a https-é.

Tehát pl egyetemről rá lehessen csatlakozni akkor is ha csak a webes forgalom engedélyezett és mindezt úgy, hogy egyszerű maradjon (kettőt kattint az asztalon az ikonra és felcsatlakozott és ugyanígy leválasztani) és ha a szerveren https kérés jön akkor azt is kiszolgálja.

Persze biztos megoldható ez is valahogy, dee.... egyszerűbbnek nem mondanám! :D Majd ha lesz sok-sok időm, akkor megpróbálkozok egy hasonló megoldással, de addig marad szerintem az sshfs. :)

(De mindenképpen köszönöm a hasznos választ, mert hisz szép megoldást kértem és ez tulajdonképpen az!)

2016. ápr. 18. 13:45
 3/5 A kérdező kommentje:

Közben rájöttem, hogy lehet az ACL-k megadásával van gond. Többnyire elég volt eddig az alap jog, szóval lehet a tapasztalatlanságom a hiba benne.

Van egy felhasználói mappa: /home/alma

drwxrwxr-x+ alma alma

és a hozzá tartozó acl:

# file: alma

# owner: alma

# group: alma

user::rwx

user:korte:rwx

user:alma:rwx

group::r-x

mask::rwx

other::r-x

default:user::rwx

default:user:korte:rwx

default:user:alma:rwx

default:group::r-x

default:mask::rwx

default:other::r-x

létrehozok benne egy fájlt (kukac) (alma felhasználó):

alma@szerver:/home$ touch alma/kukac

alma@szerver:/home$ getfacl alma/kukac

# file: alma/kukac

# owner: alma

# group: alma

user::rw-

user:korte:rwx #effective:rw-

user:alma:rwx #effective:rw-

group::r-x #effective:r--

mask::rw-

other::r--

Nem csoda, hogy körte nem tud írni a fájlba...

Hol rontom el? (bocs, ha triviális a dolog, de hosszas keresgélés után sem értem mi a hibám)

2016. ápr. 18. 15:52
 4/5 A kérdező kommentje:

ja nem... így működik. van write jog. most már végképp nem értem, hogyha sshfs-en keresztül hozom létre akkor:

mask::r--

de miért?

2016. ápr. 18. 16:09
 5/5 anonim ***** válasza:

/home/a-ba b csak ne írkáljon :-)

De ha mégis, és tényleg ezt akarod, teheted a-t és b-t ugyanabba a csoportba, és a mappákra, amik közösek teszel sgid bitet. Az umask-ot meg úgy állítod, hogy a csoport írhassa, ami létrejön.

De a VPN csak szebb megoldás... SSLH multiplexer-rel meg tudod csinálni, hogy a VPN és a HTTPS is a 443-as porton működik ugyanazon az IP-n.

2016. ápr. 19. 16:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!