SSHFS és ACL. Megoldható?
Leegyszerűsítve: van 2 gép és 1 szerver.
szerveren:
/home/a <- a:a
/home/b <- b:b
ACL-el bármelyik bárhova tud írni - ez a cél - és NFS-el működik is tökéletesen!
A két gépen mindkét felhasználónak sshfs-en fel van csatolva mind a két mappa! Itt viszont nem működik az ACL. (NFS megoldás lehetne, de távolról csak tunnel-el vagy vpn-el menne és nem akarom a felhasználók életét - és a sajátomat sem - tovább bonyolítani.)
Nincs erre valami szebb, normálisabb megoldás?
Minden pontban egyetértek, kivéve az egyszerűbbet. Azt leszámítva, hogy még sose csináltam vpn szerver-kliens beállítást és 0-ról nem 5 perc lenne megtanulni van más bökkenő is.
Mindezt úgy kellene megoldanom, hogy működjön a 443-as porton (is), amellett, hogy a szerveren az a https-é.
Tehát pl egyetemről rá lehessen csatlakozni akkor is ha csak a webes forgalom engedélyezett és mindezt úgy, hogy egyszerű maradjon (kettőt kattint az asztalon az ikonra és felcsatlakozott és ugyanígy leválasztani) és ha a szerveren https kérés jön akkor azt is kiszolgálja.
Persze biztos megoldható ez is valahogy, dee.... egyszerűbbnek nem mondanám! :D Majd ha lesz sok-sok időm, akkor megpróbálkozok egy hasonló megoldással, de addig marad szerintem az sshfs. :)
(De mindenképpen köszönöm a hasznos választ, mert hisz szép megoldást kértem és ez tulajdonképpen az!)
Közben rájöttem, hogy lehet az ACL-k megadásával van gond. Többnyire elég volt eddig az alap jog, szóval lehet a tapasztalatlanságom a hiba benne.
Van egy felhasználói mappa: /home/alma
drwxrwxr-x+ alma alma
és a hozzá tartozó acl:
# file: alma
# owner: alma
# group: alma
user::rwx
user:korte:rwx
user:alma:rwx
group::r-x
mask::rwx
other::r-x
default:user::rwx
default:user:korte:rwx
default:user:alma:rwx
default:group::r-x
default:mask::rwx
default:other::r-x
létrehozok benne egy fájlt (kukac) (alma felhasználó):
alma@szerver:/home$ touch alma/kukac
alma@szerver:/home$ getfacl alma/kukac
# file: alma/kukac
# owner: alma
# group: alma
user::rw-
user:korte:rwx #effective:rw-
user:alma:rwx #effective:rw-
group::r-x #effective:r--
mask::rw-
other::r--
Nem csoda, hogy körte nem tud írni a fájlba...
Hol rontom el? (bocs, ha triviális a dolog, de hosszas keresgélés után sem értem mi a hibám)
ja nem... így működik. van write jog. most már végképp nem értem, hogyha sshfs-en keresztül hozom létre akkor:
mask::r--
de miért?
/home/a-ba b csak ne írkáljon :-)
De ha mégis, és tényleg ezt akarod, teheted a-t és b-t ugyanabba a csoportba, és a mappákra, amik közösek teszel sgid bitet. Az umask-ot meg úgy állítod, hogy a csoport írhassa, ami létrejön.
De a VPN csak szebb megoldás... SSLH multiplexer-rel meg tudod csinálni, hogy a VPN és a HTTPS is a 443-as porton működik ugyanazon az IP-n.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!