Jelenleg ismert az AES-nél (kizárólag feltörhetetlenség szempontjából) jobb titkosító algoritmus/program, ami alkalmazható PC-ken aránylag megjegyezhető jelszóval/kulcsal (tehát pl. NEM OTP)?
A AES törhető algoritmus.
Számos hibát találtak benne, ám kivitelezése egyelőre elméleti,elég nagy teljesítményű gép kellene hozzá, hogy vissza tudják fejteni a szöveget.
Az egyik az úgynevezet XSL támadás, ez egy másodfokú sok ismeretlene egyenletrendszer megoldását igényli.
Van egy úgynevezett rokon-kúlcs támadás is
Működik még a választott kúlcs alapú man in the middel támadás is, itt is igen nagy teljesítmény kell, de kivitelezhető sajnos.
Van egy kúlcs helyreállítási támadás, és nem utolsó sorban a rejtett csatornák módszere, azaz valaki kívüről monitorozza a gép adatforgalmát, a a leterhetségéből következően kiszámítja a CPU százalékot , amiből pedig megbecsüli olyan 10%-os valószínűséggel a kódot.
Vannak még ugyanerre épülő módszerek, aminél a kódolandó számítógépet figyelik: pl. cached data támadás: itt rootkittel közvetlenül a ram-ból olvassák ki a kódot, meg hasonlóak.
A jelenleg legjobb a blowfish algoritmus továbbfejlesztése a twofish: Ennek is van törése, de csak egyről van létező tanulmány, és ehhez is 32000 terrabyte-nyi nyilt és ugyanennyi titkos szövegre van szükség. Szal jelenleg ez a legjobb kódolás.
A kulcsot itt 128 bites, és van lehetőség tetszőleges jelszóból generálni. ( nézz utána a linux jelszókezelésének, itt régebben a 3DEs algoritmussal kódolt, úgy, hogy az 56 bites kulcsot a jelszóból generálta le, amiből aztán kódolta magát a jelszót.
"32000 terrabyte-nyi nyilt és ugyanennyi titkos szövegre van szükség"
A 32000 terrabyte viszont már azért a mai legkorszerűbb szuperszámítógépek esetében kivitelezhető, nem? Akkor a Twofish is így gyakorlatban (szuperszámítógépekkel) törhető, nem?
OK, köszönöm szépen mind a két válaszod!
Gondolom így ha titkosításról lenne szó, te a Twofish mellett döntenél, nem?
És ha még megkérdezhetem : keresgéltem a Google-ből kiindulva összehasonlításokat (többnyire angolul találtam) és sok helyen mégis az AES-t jelölték "első" helyezetnek, és a Twofist csak 2.-nak vagy harmadiknak.
Milyen okai lehetnek ennek?
( Példaként : [link]
Itt, ha jól értettem, pont a biztonságot nézte, tehát gondolom nem a gyorsaság, vagy ilyesmi miatt értékelték alul a többit )
Én ha valamit "agyon" akarnék kódolni, akkor csinálnék egy "saját" kódolási algoritmust, ami persze az ismert algoritmusokat használná.
-Először triplle AES-el kódolnám a szöveget 768 bites kóddal, majd egy triplle blowfish-el utókodolnám a szöveget. Végül pedig egy RSA 8192-vel mennék végig rajta.
A számítógép egy linux szerver lenne, amiben úgy csinálnám meg, hogy a rendszerhívások, illetve driverek használatához egy speciális kódra van szükség. Maga a operációs rendszer a memóriában sehol nem tárolná a kódot. Ezt a bizonyos kódot egy másik az internetről leválasztott számítógépről kapná meg, gigabites kapcsolattal( a gép lehet lassú lenne, de ha a biztonság cél szerintem a gyorsaságot fel lehetne áldozni). A számítógép ami a kódolást végzi az operációs rendszer főbb cuccait ezzel a már említet módszerrel tárolnám, ténylegesen védett adatokat pedig egy ugyanezt az algoritmus használva csak másik jelszóval.
A számítógép össze lenne kötve egy fizikai tűzfallal, egy layer 7-es tűzfallal, és számos IDS és IPS rendszert tartalmazna. Elég nehéz lenne feltörni ezt, szerintem még fizikai hozzáféréssel sem biztos,hogy sikerülne.
"Elég rosszul keresel"
Igen meglehet, csak...... ööömm..... mintha ezt egy másik kérdésben tárgyaltuk volna... ??? :O ???
Áh, és látom megemlíti a cikk a WayBack Machine oldalt. :D
Utálom azt! >( - Nekem egyszer nem tudott behozni olyan régi weblapot, ami IGAZÁN fontos lett volna (mert pl. olyan program vagy fájl után kerestem, amit módszeresen eltüntettek a netről, PEDIG ingyenes és legális volt :\ .... Nah mindegy...
Egyébként azalatt az >"algoritmus"< alatt a titkosítási módszerek sorrendjét érted, vagy az algoritmus paramétereinek néminemű módosítását is?
Egyébként meg köszönöm szépen az ötleted.
Bár az embernek azért nem sűrűn akadnak titkosítandó dokumentumai, azért néha egész jól jöhetnek ilyen ötletcserék, nemde?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!