Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Mit tegyek, ha a Facebookom...

Mit tegyek, ha a Facebookom vírusos, vagy adathalászat áldozata, és külföldi országból kapok üzenetet?

Figyelt kérdés

Az alábbi gyak.kérdések linken van a kérdés, csak nem akarom újra ugyanazt feltenni. A legutolsó két komment a kérdésem.

http://www.gyakorikerdesek.hu/egyeb-kerdesek__egyeb-kerdesek..

2012. febr. 19. 21:05
1 2
 11/12 2xSü ***** válasza:

Nehéz eset vagy…

> Akkor kaptam az SMS-t, amikor én akartam belépni. Nem csak úgy kaptam az üzenetet. Említettem már, hogy hogy történt…

Mint ahogy nem. Direkt visszaolvastam, és sehol nem említetted az SMS és a belépés egyidejűségét. Nem is feltételeztem, mert ilyen esetben az ember oda szokta írni, hogy „***mikor megpróbáltam belépni a Facebookra***, akkor kaptam egy SMS-t”. A leírásodból minden normális ember arra következtetne, hogy csak úgy kaptál egy SMS-t, miközben pl. aludtál, vagy mást csináltál. Főleg így, hogy adathalászatot és vírust emlegettél. Továbbá feltételeztem azt is, hogy van Facebook accountod, meg mobiltelefonod. Ilyen triviális dolgokra az ember nem kérdez rá, feltételezi, hogy valaki képes megfogalmazni egy kérdést úgy, hogy az lehetőleg félreérthetetlenül tükrözze azt, amit ki akar fejezni.

* * *

Ebben az esetben olvasd el a #4 válaszomat. Kiemelem a lényeget:

Írod, hogy sehol nem adtad meg a Facebookon a mobilszámodat. Ha ez igaz, akkor a Facebook rendszere sem küldhet neked SMS-t. De nézd meg itt: [link]

Nem ártana tudni, hogy a nem azonosított eszközről való bejelentkezésről kértél-e SMS-t. (Lásd: [link] ) Illetve hogy a beállításaid alapján szüksége-e az adott eszközt azonosítani ( [link] )

Ha úgy van beállítva, hogy a Facebook tudja a mobilszámod, az ismeretlen eszközről való bejelentkezés esetén megerősítő kódot küld, akkor no para. Igen, előfordulhat, hogy a gépedet nem ismert eszközként azonosítja a rendszer. (Mivel dinamikus IP cím van, ezért ez nem azonosítási alap. Ha törölted a sütiket, vagy valami bug miatt törlődött, akkor kívülről nem azonosítható a géped.)

Az SMS-ben a név helyett szöveges feladó feltüntetése alkalmasint lehet extra szolgáltatás is (amiért külön kell fizetni). Nem kizárt, hogy a Facebook szolgáltatót váltott és költséghatékonyság miatt nem él ezzel a lehetőséggel. De mint már többször írtam: Ha tudnánk a telefonszámot (gondolom az 1234567 számvég nem valós telefonszám, legalábbis túlságosan szabályosnak tűnik), akkor lehetne ez alapján ellenőrizni, hogy ez a szám a Facebook szolgáltatáshoz kötődik-e.

* * *

Ha így tetted volna fel a kérdést, már rég elfelejtettük volna:

Kérdés: A ############ telefonszámról érkező SMS a Facebook hivatalos értesítése lehet?

Leírás: Tegnap a Facebookra való bejelentkezés után nem sokkal kaptam egy SMS-t, amely szövege teljes egészében megegyezett a Facebook szokásos azonosító üzenetével. Az SMS a ############ telefonszámról érkezett. A pontos szövege: "XXXXXXXX". A belépés a megerősítés nélkül is sikerült. Nem lehet, hogy valami kártékony jelenség áll a háttérben? Ez így normális, vagy lehet belőle valamilyen károm?

Na ez így egy jól megfogalmazott kérdés lett volna.

2012. febr. 23. 15:52
 12/12 A kérdező kommentje:

Beleírtam. Az első két kommentben van (nem azon az oldalon, amelyiken válaszolsz, és a legutolsó itteniben benne is volt az idézet).

A mobilszámomat megadtam. Nem említettem szó szerint, mert felesleges pl. - megadtam a facebookon a számom -, hanem azzal, hogy "Korábban már fogadtam a Facebooktól megerősítő kódot,".

Nem azonosított eszközről a bejelentkezés nem engedélyezett. "Az én Facebookomon csak egy webhelyről való belépés van engedélyezve. Más számítógépekhez kéri a telefonos megerősítő kódot."

Egyetlen helyről engedélyezett, már ezt is írtam...

A sütitörlés előfordulhatott.

A szám: +6591234567

A belépés megerősítés nélkül nem sikerült.

Azért hoztam korábban Szingapúrral/Afganisztánnal kapcsolatba, mert a helyiidő eltérést mutat a valós és az üzenet érkezésének jelzett időpontja között.

Lehet, hogy a te kérdésed egyszerűbb, de az enyém is fogyasztható. Te a kérdést, én a problémát fogalmaztam meg.

2012. febr. 23. 21:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!