Halozati tamadas?
A Comodo tuzfalam 2 ora 15 perc allatt 1300 beatolast blokolt a kovekezokepp:
Alkalmazas : Windows Operation System
Protokol: UD vagy TCP
Kulombozo ip cimekrol jon es portokat pecez ki, ertem ez alatt hogy az adott portra jon TCP vagy UDP csomag mas mas ip cimrol.
Ha időnként új IP címet oszt, akkor elképzelhető, hogy nemrég még valaki bikásan torrentezett azon az IP címen.
Persze jó lenne, ha elárulnád, milyen porttartományokon érkezik a sok bejövő kapcsolat próbálkozás... Vagy inkább elárulom én: ha szinte mindig ötjegyű szám a port, akkor volt torrentezés azon az IP-n.
Nincs min aggódni egyébként. Az történik, hogy sokan szervernek néznek, mert a torrent "fölfelé" szolgáltatóként viselkedik, azaz figyel egy portot vagy port-tartományt, és ha a protokollnak megfelelő kérések érkeznek, kiszolgálja őket, feltölti a kért fájldarabkákat. Legalábbis nagyon leegyszerűsítve ennyi. Nálad semelyik progi nem figyel (listen, "hallgatózik") egyetlen portot se, tehát ha a tűzfal nincs, akkor se történik semmi. A tűzfal az olyan próbálkozások miatt kell, amik tényleg nyitott portot keresnek (portscan), vagy közismert reakciókból próbálnak következtetni ismert biztonsági résekre, és kihasználni őket. Amíg megbízható forrásokból szerzed be a szoftvereidet, frissítesz, ok nélkül nem üzemeltetsz szervert, addig nem is kéne tűzfal. Sőt, szervereket is lehet localhoston hallgatózósra vagy belső hálóra korlátozódóra (a benti IP cím tartományt elfogadóra) állítani, tehát a tűzfal tényleg csak a saját ballépéseink ellen véd azzal, hogy kérdez: tényleg engeded-e, hogy x progi ezt művelje? Befelé pedig nem is kérdez, neked kell tudni, milyen porton engeded meg a bejövő kéréseket, vagy hogy melyik proginak engeded meg, hogy fogadjon akármilyen bejövő kapcsolatot. Ekkor általában annyi a különbség tűzfalas és anélküli rendszer közt, hogy a tűzfal válasz nélkül dobja el az általad külön nem engedélyezett dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!