Kétlépcsős beléptetés, pl. google autentikátorok hogyan működnek?
A kódot és az adott fiókot egy kulcs kapcsolja össze, ez az, amit a QR kódból kiolvasol, amikor az autentikátort párosítod a fiókoddal.
A Google autentikátor egy ideje már képes elmenteni ezeket a kulcsokat a Google fiókodba, így ha új telefonra váltasz vagy gyári visszaállítást csinálsz a mostanin, és ugyanazzal a Google fiókkal lépsz be, akkor visszakapod a kulcsaidat is.
Semmi szükség google és m$ szarokra, csak szokás szerint az ő termékeiket tolják mindenkinet a képébe.
Egy titkos kódból, amit a QR-kódból vagy szövegesen viszel be, abból bármely , az adott TOTP-szabványt ismerő program le tudja generálni a percenként változó 6 számjegyű kódot.
Ha rákeresel, hogy "TOTP", akkor minden platformra van milliónyi lehetőség.
Én Windowson KeePassXC-t, Androidon Aegis-t használok.
#2-es válaszhoz pedig:
Nincs semmiféle párosítás a google vagy microsoft fiókkal.
Nem is írtam olyat, hogy lenne párosítás Google vagy Microsoft fiókkal.
Az autentikátor és a fiók (nem a Google vagy Microsoft fiók, hanem az a fiók, aminek a második faktoros hitelesítését éppen beállítod, pl. a Facebook fiókod vagy bármi) közt történik meg a kulcscsere.
#5 Ez nekem új.
A 6 számjegyű kód legenerálásához mindössze az állandó titkos kódra, valamint a jelenlegi időre, időzónára van szükség.
Max arra tudok gondolni, hogy valamelyik megavállalat a független TOTP-programok népszerűtlenítése céljából elsőre csak a google/microsoft telefonos programokkal beolvasható QR-kódot mutat, és külön rá kell nyomni valami gombra, hogy a rendes, állandó titkos kódot tartalmazó QR-kódot mutassa. Egy ilyesmivel már találkoztam.
Nincs benne semmi újdonság, csak túlgondolod. A kulcs, azaz a titkos kód, két helyen van tárolva, a te autentikátor appodban, és abban a fiókban, aminek a szolgáltatásához beállítottad a kétfaktoros hitelesítést.
Másképp mondva, amikor mondjuk a Facebook fiókodhoz beállítod a TOTP alapú kétfaktoros hitelesítést, akkor a Facebook generál egy titkos kódot, amit te beolvasol vagy beírsz (ez a kulcscsere), és ebből, meg még néhány adatból (pl. az aktuális timestamp) generálódik a TOTP kód. Ennyi. Ugyanarról beszélünk szerintem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!