Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Mit tehetek most?

Mit tehetek most?

Figyelt kérdés
kb pár napja keződött hogy furcsán viselkedik a gépem, volt mikor 100%-kos kihasználtságon pörgött a lemez, akkor újraraktam a gépet. egyik nap egy screenshotot találtam a mappáimnál amint a gépemen 18+ tartalmat nézek és én nem csináltam képet, de nem ez a legdurvább hanem az hogy az előbb felfüggesztették a facebook fiókomat mert valami szabályt sértettem, hirdetési szabályt sértettem, utána azt írta hogy öngyilkos tartalmakat osztottam meg pedig én semmit sem csináltam, és a profilképem is meg változott ha jól láttam totál kész vagyok hogy ez velem történik mert kitudja miket osztottak meg a fiókomról ráadásul ha a gépemen csinálták mármint a pc-m írányitásával akkor ráadásul semmi bizonyítékom nincs rá hogy ártatlan vagyok. ráadásul lehetséges hogy a google fiókjaim és egyéb adatokat is ellopnak ami rohadtul sz*r lenne. történt már hasonló eset mikor emailben meg zsaroltak hogy trójai vírussal meg figyeltek ellopták az adataim és pénzt követeltek, a google jelszókezelőben lévő összes jelszavammal és 2 screenshottal küldték az emailt de nem foglalkoztam vele.

dec. 1. 15:19
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%

"..a google jelszókezelőben lévő összes jelszavammal és 2 screenshottal küldték az emailt de nem foglalkoztam vele."

Ha ennyire egyértelmű bizonyítékkal támasztották alá kijelentésüket, akkor miért nem foglalkoztál vele? Számomra ez felfoghatatlan.

dec. 1. 15:21
 2/28 A kérdező kommentje:
Még is mit kellet volna tettem kedves 1-es?:) fizetni 800 dollárt btc-be? oké csak hogy napig kaptam utána az emaileket mindig mástól és volt aki már 1300 dollárnyi bitcoint kért. vagy szólni a rendőrségnek? "Jó Napot kívánok Idióta f*sz voltam mert illegálisan letöltöttem egy játékot és vírust kapott a számítogépem majd meg zsaroltak, fel jelentést szeretnék tenni ismeretlen tettes ellen." sok értelme lett volna az ilyeneket el vannak jól rejtőzve sose találták volna meg és külömben sem foglalkoztak volna vele különösebben:D
dec. 1. 15:31
 3/28 A kérdező kommentje:
4 Napig*
dec. 1. 15:31
 4/28 anonim ***** válasza:

2

Jelszóváltoztatás? Kijelentkeztetni a fiókokat a többi gépről? 2 lépcsős azonosítás beállítása?

De végülis úgy látom téged nem nagyon izgat...

dec. 1. 15:50
 5/28 A kérdező kommentje:
4. tisztában egy ilyen vírus működéséről? látja hogy melyik gombokat nyomom le, figyeli amit csinálok, meg akadályozza a vírusirtó működését.
dec. 1. 15:55
 6/28 anonim ***** válasza:
100%

A facebook fiókod használtad telefonon vagy más eszközön is?

Mert ha csak PC-n és azt újra telepítetted akkor a facebook fiókod helyreállítási lehetőségétől meg is fosztottad magad. A facebook-od ellophatják megváltoztathatják a belépési adataid (email,jeszó). Viszont ha a fiókodra visszaállítási kérelmet küldesz egy olyan eszközről ami korábban megbízható eszköz volt a fiókban lehetséges a helyreállítás. Mivel újra telepítetted a géped ezzel megfosztottad a biztonságos eszköz lehetőségtől. Ez a gép már új regisztrálatlan eszköznek számít abban a fiókban.

A 100% terhelés valószínű adat titkosítást kezdett végrehajtani ilyen vírusoknál gyakori ez is. Ilyen esetben nem mindig jó egyből az újratelepítés, mert sok fióban (FB,Google, MS, Stb) megbízható eszköz a gép ami helyreállításnál fontos. Először vírusscanner-t kell futtatni. Legalább a fontos személyes fiókokban azonnal jelszót cserélni és egyenlőre nem menteni a gépre csak papírra. A fontos fiókok visszaállítása után lehet újratelepíteni. Arról nem beszélve ha lett volna kétfaktoros hitelesítésed akkor hiába fér a Google fiók jelszótárolójához és viszi az emailcím jelszó párost a fontosabb fiókokba kód nélkül nem tudott volna belépni.

dec. 1. 16:12
 7/28 A kérdező kommentje:
6. tényleg el felejtettem mondani hogy amikor a 100% terhelés volt újra indítottam a gépemet és mikor be írtam a pinkodot nem engedett be a gépembe. a fiókjaim pedig nincsenek veszélyben 2 telefonom is van amin használtam/használom van biztonsági email is.
dec. 1. 16:24
 8/28 anonim ***** válasza:
Próbálj ki egy dedikált jelszótárolót. Pl Bitwarden de más is lehet. Amennyiben a gépeden lévő fontos adatoknak van külső mentése és a jelszavaid egy dedikált jelszótárolóban vannak akkor egy ilyen vírus beszedése sem tud sok gondot okozni. Sajnos a böngészők jelszótárolója csak addig biztonságos amig a gép tiszta. Egy vírus sajnos könnyen hozzáfér. A kétfaktoros hitelesítés ilyen esetekben nagyon hálás dolog.
dec. 1. 16:36
 9/28 A kérdező kommentje:
az mostmár teljesen mindegy most azt kell kitalálnom hogyan érjem el, és hogy bizonyítsam a metanak hogy nem én követtem el a szabálysértéseket, tök mindegy most a vírussal se nagyon foglalkozok malwarebytes nem talált semmit, de valszeg már ellopták az adataim tehát tök mindegy
dec. 1. 17:09
 10/28 anonim ***** válasza:
100%

Még mindig jobb hogy a FB függesztette fel mintha a hacker használná és próbálná az ismerőseid becsapni. Szavazz rám küld a kódot mesével. Csak a helyreállító űrlaprendszert tudod használni itt használható suppost nincs.

"malwarebytes nem talált semmit"

Gondolom az újratelepítés az megoldotta ezt a kérdést.

Jelszavaid illik újra cserélni és átnézni nem csatoltak idegen emailcímet helyreállítóként fontosabb fiókoknál. A közösségi és emailfiókok mellett oda kel figyelni a Amazon, Ebay, PayPal, Vatera, jófogás, Booking.com, hasonló oldalakra ha vannak ilyen fiókjaid. Ezeken szeretnek adathalászatot indítani a te nevedben.

dec. 1. 17:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!