12 karakteres, véletlenszerű karakterekből generált jelszó elég biztonságos?
A hossz egy tényező.
De kérdés, hogy milyen karakterekből áll - hisz ha csak számokból, akkor "csak" 10^12 ("10 a 12-en" vagyis 1 billió), ha már az angol ABC kis és nagybetűit is, akkor 62^12 (vagyis 3,2263*10^21, azaz 3 trilliárd) lehetőség van a jelszó "kitalálására", vagyis utóbbi esetben nehezebb végigpróbálgatással feltörni - illetve hogy te képes vagy-e megjegyezni (mert egy papírlapra felírva nem biztonságos)?
Teljesen rendben van. Fontosabb fiókok nem engedik amúgy sem a végtelen végigpróbálgatást. Pár sikertelen kísérlet után felfüggeszt.
Ha mindenki csak ennyit tenne mint te rengeteg fiók nem esne el.
Arra viszont nagyon figyelj, hogy azok a jelszavak megmaradjanak. Vagy ha azok nem is, legalább a fiókokhoz kapcsolt E-mail címhez hozzáférj.
Én pont ma jártam úgy egy pendrive-al, hogy megadta magát. Egyik gépről a másikra akartam adatokat átvinni. Kihúztam, majd bedugtam a másik gépbe és Hibakód: 43. Unknown USB device descriptor. Mindkét gépen ugyanennyit adott. A LED-je meg világított 3 másodpercig majd lekapcsolt.
Nem sztorizgatni akartam csak egy gyors emlékeztetőt akartam, hogy a legtöbb tároló akkor adja meg magát amikor a legkevésbé számítanál rá.
Ha pl kizárólag "A" betűkből állhat a jelszó és 12 karakter akkor 1^12 kombináció lehetséges, de legalább könnyű megjegyezni.
A chrome 15 karakteres jelszavakat szokott javasolni
És ha 30 karakter, viszont csak kisbetű és sok benne az ismétlődés?
Egy ritka szó amit én találtam ki és rajtam kívül kb. senki nem tud róla.
Attól függ hova mihez kell. [link]
Pl ahol van idő folyxamatosan akár évekig próbálgatni (pl wifi jelszó) vagy offline törni (pl hdd bitlocker) ott érdemes 20-nál is hosszabb jelszót választani.
De ahol van Autoban funkció (pl weboldal vagy ftp szerver) ahol pl 3 hibás próbálkozás után 3 órára kitiltásra kerülsz ott rövidebb jelszó is megfelel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!