Hogy jegyzitek meg a jelszavaitok?
Maga a probléma szerintem mindenkinek ismerős, kismillió regisztráció, de ne legyen ugyanaz a jelszavad, amúgy nem is lehet mert mindhez más feltételeknek kell megfelelni, és cseréld is le x időnként, de amúgy a modern ujjlenyomat-arcfelismerős megoldásoknak hála csak x évenként egyszer kell használnod, stb...
Hogy lehet észben tartani?
Jelszókezelőt már próbáltam, de egyrészt általában nem jó jelszót jegyez meg, másrészt ha mégis, akkor se tudom hogy ezeket hogy érem el, ha pl nem a saját eszközömet használom..?
Volt hogy egyszerűen felírtam egy papírra a fontosabb jelszavaim (mindenféle ügyfélkódokkal meg hasonlókkal együtt, amit szintén jó lenne nem elfelejteni), de ma szükségem lenne a papírra és sehol nem találom. - Az biztos hogy a házon belül van, mert soha nem vittem sehova, így legalább az adataim nincsenek bajban. :D csak épp a netbankomba nem tudok bejutni addig...
Hogy kezelitek és tartjátok számon a jelszavaitokat, hogy ne felejtsétek el?
Miért rettegés, és miért lennék "kretén marha" emiatt???? Vegyél már vissza.
"már próbáltam, de egyrészt általában nem jó jelszót jegyez meg, másrészt ha mégis, akkor se tudom hogy ezeket hogy érem el, ha pl nem a saját eszközömet használom"
Ha nem jó jelszót jegyez meg, az nem a jelszókezelő hibája, hanem a felhasználóé. Nem saját eszközön meg nem jelentkezik be az ember semmilyen kritikus helyre, a nem kritikus helyekre meg elég lehet egy könnyen megjegyezhető jelszó is.
"És ha a telefonod nincs nálad, lemerült, ellopták, stb?"
Képzeld, 23 éve van telefonom, soha nem lopták el. A töltöttségre pedig mindig figyelek, de ha megesne, hogy lemerül, mindig van nálam powerbank.
Egyébként meg simán meg is lehet jegyezni egy-egy jelszót. Ugyanis egy jelszó nem feltétlen attól jó, hogy agyon van bonyolítva. A hossz sokkal fontosabb.
Tehát egy olyan jelszó, hogy "Hófehérke és a 7 törpe vígan fűrészelnek a sötét erdőben!" biztonságosabb, mint a "Bx%1lP" és mégis könnyen megjegyezhető.
"Ha nem jó jelszót jegyez meg, az nem a jelszókezelő hibája, hanem a felhasználóé."
Hol hibáztam? Mindenhol regisztráció, illetve a legfrissebb jelszófrissítés után rányomok, hogy mentse azt a jelszót. Mit kéne másképp?
"Nem saját eszközön meg nem jelentkezik be az ember semmilyen kritikus helyre, a nem kritikus helyekre meg elég lehet egy könnyen megjegyezhető jelszó is."
Hát én pl a google accountomba szeretnék belépni munkahelyen is, vagy ha nyomtatni akarok, vagy bárhol használni a yt premiumot, stb stb.
"Képzeld, 23 éve van telefonom, soha nem lopták el."
Rendben, jó neked. :)
"A töltöttségre pedig mindig figyelek, de ha megesne, hogy lemerül, mindig van nálam powerbank."
Erre én is, minden reggel feltöltve indulok el, plusz van powerbank, de volt már olyan hogy szoftverhiba miatt nem működött ez-az, illetve olyan is volt hogy (szintén szoftverhiba miatt) lemerült pár metrómegálló alatt, és akkor épp nem volt nálam powerbank mert csak fél órára ugrottam ki elintézni valamit, nem vittem a teljes cókmókom.
"Egyébként meg simán meg is lehet jegyezni egy-egy jelszót. Ugyanis egy jelszó nem feltétlen attól jó, hogy agyon van bonyolítva. A hossz sokkal fontosabb."
Igen, ez sokáig működött, de most már annyi accountom van annyi különböző feltétellel... (minimum-maximum karakterszám, legyen benne szám, legyen benne nagybetű, legyen / ne legyen benne speciális karakter, stb stb.) Van egy határ amin felül már nem tudom megjegyezni.
Pedig igaza van a másik válaszolónak. Attól, hogy te nem tudod használni, még a jelszókezelő a jó megoldás.
"És ha a telefonod nincs nálad, lemerült, ellopták, stb?"
Akkor a 2FA sem fog menni és nem tudsz belépni akkor sem, ha tudod a jelszót.
Jó megoldás lenne, ha
- jól működne
- saját eszköz nélkül is működne.
Az accountjaim többségén nincs 2FA.
Egyáltalán milyen jelszókezelőt próbáltál? Mert egy Keepass-t pofonegyszerű frissíteni.
"Hát én pl a google accountomba szeretnék belépni munkahelyen is"
Oké, de azt egyszer kell megcsinálni.
"yt premiumot"
Aki erre előfizet, sikeres ember nem lehet. :D
"Az accountjaim többségén nincs 2FA."
Öreg hiba! Egy gyenge, könnyen kitalálható jelszó 2FA-val még mindig sokkal jobb, mint egy erős jelszó 2FA nélkül.
"Jó megoldás lenne, ha
- jól működne"
Jól működik, te nem működsz jól.
"- saját eszköz nélkül is működne."
Ez adja a biztonságát.
"Az accountjaim többségén nincs 2FA."
Már megmondtam, hogy nem működsz jól (tragikusan rossz OpSec). Nincs szükségem még több bizonyítékra.
Google meg Apple jelszókezelője, korábban próbáltam másokat is az évek során, már nem emlékszem mindre.
"Oké, de azt egyszer kell megcsinálni."
Nem, ha nem csak egy gépet használok. Plusz írtam még ezután más példát is.
"Jól működik, te nem működsz jól."
Elmentem a legfrissebb jelszavam, amikor azt megadom. Mit nem csinálok jól? Milyen lépés van ezen kívül?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!