Miért csodálkozik most mindenki, beleértve az érintetteket is, hogy a "fél világ" számítógépes rendszere leállt, amikor eleve olyan rendszerre alapoztak, amit ép eszű ember nem használna olyan helyeken, ahol fontos a stabilitás és megbízhatóság?
#3 "Hatalmas cég van a rendszer mögött, komoly ügyfélszolgálattal, sok elérhető szakemberrel."
Igen, ez szép példa a hibás érvelésre. Aztán a valóság meg az, hogy 15 éves rendszerinformatikai pályám alatt a Microsoft kedves és készséges szakértői egyetlen esetben sem tudtak használható segítséget adni, de azért mindig volt érkezésük a legújabb szolgáltatáscsomagukat hirdetni.
Tudom, sokan szeretnek amellett érvelni, hogy "nagy cég", meg hogy "jár hozzá terméktámogatás", de amikor tényleg szükség lenne rá, akkor nem fognak segíteni. Előző főnökeim is szerették ezt felhozni, mert hogy van terméktámogatás, meg hogy világhírű vállalat... csakhogy ez 15 év alatt egyszer sem hozott előnyt. Volt, hogy még én mondtam meg a "szakértőknek", hogy mit kellene tenniük, mert annyira képben voltak...
Szerencsére a mostani helyemen nyitottabb, és reálisabb a vezetés, így szerencsére a rendszereink, szervereink többségén már Linux fut, érdekes módon jóval stabilabban.
De megemlíteném még a "nagy cégek" kapcsán azt az esetet is előző munkahelyemen, amikor is komoly vitát szült, hogy egy feladatra saját megoldást alkalmazzunk-e, vagy a Google szolgáltatását vegyük-e igénybe? "Természetesen" utóbbi mellett döntöttek, mert hát a világ legismertebb IT-vállalata, rájuk nyugodtan lehet alapozni. Aztán egy év múlva megszüntették azt a szolgáltatásukat, és lett nagy döbbenet, hogy ilyen hogy történhetett? Hát kérem, úgy, hogy ha valamiben másoktól függünk, akkor ki vagyunk téve az ő döntéseiknek.
#3 "Nem véletlenül építenek sok mindent rá."
Persze, hogy nem véletlenül. Az ok meg egész pontosan az, hogy az informatikailag jellemzően inkompetens cégvezetés ezeket a cégeket, márkákat ismeri, mert anno az iskolában ő is ezeket látta, és mellesleg a reklámokban is azt mondják, hogy ezt kell használni... Ha meg az IT-s mást mer mondani, akkor őt állítják be h×lyének.
#6 "Lehet hogy hülyeséget mondok."
Igen, azt mondasz, méghozzá nem is kicsit. Az eleve nem a stabilitásáról híres rendszernél még csak annak a kókány módon buherált, kétes legalitású változata az, ami rosszabb választás.
"Állami rendszerek, katonaság, egészségügy, bankok, utazási társaságok, logisztikai vállalatok stb. túlnyomó többségben Windowsra épülnek évtizedek óta."
Ennek legfőbb oka az, hogy a Microsoft alaposan beleette magát az állami szférákba.
#10 "De az is látszik hogy (mivel csak a windows progtamverzióba került be a hiba) milyen kevés helyen használnak linuxot még a kijelzőkben is."
Azért azt, hogy kevés helyen használnának Linuxot, nem mondanám, de az tény, hogy sok hely van, ahol használhatnának azt is, sőt, még előnyösebb is lenne, de ehelyett ott is inkább Windowst használnak.
Ennek egyik oka az, amit #14 is írt, hogy hatalmas összefonódások vannak, amikről a többség nem is tud. Dolgoztam kormányzati körökben, és látom, hogy mekkora lobbiereje van a Microsoftnak. Ha valaki mégis máshogy akarna dönteni, így vagy úgy, de találnak módot rá, hogy meggondolja magát, és mégis a Microsoft megoldásai mellett döntsön. Ezért van az, hogy kormányzati szinteken kvázi kötelező Microsoft rendszereket és szoftvereket használni.
Emellett a Microsoft különösen nagy forrásokat fektet bele, hogy az oktatási rendszert is megszállja. Nem véletlen az "ingyen" Office a tanároknak és tanulóknak, meg az "ingyen" Windows az alkalmazottaknak. Esélye se legyen a gyerkőcnek megtudni, hogy létezik más is.
És persze - részben ennek következtében is - sok olyan "informatikus" végez, aki igazából egyetlenegy operációs rendszer használatában szerzett jártasságot. Ő pedig ha egy rendszert kell kiépíteni, nem Linuxot vagy BSD-t fog választani, hanem azt az egyetlenegy rendszert, amit ismer. Még akkor is, ha beágyazott rendszerről van szó.
Viszont azért a helyzet nem olyan rossz, főleg szerverek és beágyazott rendszerek esetében. Szervereknél - hacsak nincs valami erős MS-kötődése a cégnek vagy intézménynek - akkor majdnem biztos, hogy Linuxot használnak. (Sőt, láttam én már bevallottan Microsoft-közeli intézményt Linux szervert futtatni...) Beágyazott rendszereken is túlnyomó fölényben van a Linux. Persze, látni egy-két Windows-alapú kijelzőt (megmosolyogtató élmény volt a kormányablak sorszámhúzó panelén látni "A Windows aktiválása sikertelen" feliratot...), de elsöprő többségük Linuxot futtat. Csak ugye ameddig jól működik, addig nem fog feltűnni, hogy mi is fut mögötte.
#13 Az eleve nem a stabilitásáról híres rendszernél még csak annak a kókány módon buherált, kétes legalitású változata az, ami rosszabb választás.
De nyílt forráskódú lett, így át lehet nézni mint tartalmaz.
Github-on meg ha jól tudom vírusos programok nem is kerülhetnek fel mert törölnék.
#4 "CrowdStrike Linux verziója is okozott fagyásokat pár hónapja"
Csakhogy Linuxon a kutya sem használ Crowdstrike-ot. Mert felesleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!