Revios Windows mostmár biztonságos?
Mostmár úgy kell felrakni hogy előtte egy rendes Windows és utána le kell szedni revi oldaláról a Playboot.
Ez azért lett így még oldva mert sokan azt hitték hogy vírusos lehet, mostmár nyílt forráskódú lett le van elenőrizve.
Sokkal gyorsabb vele a gépeim, hiba mentes nincs felesleges frissítés ami károkat csináljon a HDD-kel SSD-kel, nincs felesleges játék felesleges program szemét amiket felrak a Microsoft.
Sok embernek meg nincs ideje saját maga tisztogatni a rendszert, meg azért változtattak a Revisek mert sokan azt hitték vírusos, de most már meg nézhető hogy tévedtek.
Két laptopot is így telepítettem újra pénzért mert nagyon lassúak voltak fagytak kékhaláloztak de a Revi olyan gyorsat csinált belőlük hogy a kollégáim azt mondták mint ha új gépet kaptak volna vissza.
Ezt légyszi írd be valamelyik linux utáló kérdés alá, kíváncsi vagyok, hogy mit szólna hozzá a másfél meg fél pipás xdd
De amúgy, a frissítések kikapcsolása nem jó ötlet. Ha a biztonsági frissítések jönnek, akkor nincs semmi baj, de ha azok se, akkor később lehet még abból gáz lesz.
Vannak olyan rendszerek, amiket direkt úgy terveztek, hogy azokat - megfelelő hozzáértéssel - tetszőlegesen alakítsd, módosítgasd, kigyomláld belőle, ami nem kell, átírd, ami nem tetszik, stb. Ilyen például a Linux. Gyakorlatilag nincs olyan része, amit ne cserélhetnél le, és ha az alapvető játékszabályokat betartod (illetve a módosítás készítője betartja), akkor stabil marad a rendszer. Még akár a kernelt is lecserélheted. Vagy például a különböző BSD-k is testreszabhatóra lettek tervezve. A Windows nem. És nem lehetsz benne biztos, hogy egy-egy komponens kiiktatása nem vezet-e a rendszer instabilitásához. Egy emlékezetes eset volt még az XP-érából, amikor apósjelölt panaszkodott, hogy az egyik játékot nem tudja elindítani, mert egyszerűen hiányzik az indítóképernyőjén a "play" gomb. És többször újrahúzta már a rendszerét, a hiba ugyanúgy fennáll. Csak a kíváncsiság kedvéért feltettük az eredeti XP-t, és láss csodát: azzal probléma nélkül működött. A mókolt XP-vel, ami elméletileg csak a felesleges részeket iktatta ki, nem ment. Nem ő volt az egyetlen, aki hasonló problémákra panaszkodott, rendszeresen keresnek meg mókolt rendszert használók, hogy valami nem működik, aminek működnie kellene. Persze, hiszen ki tudja, hogy milyen "mellékhatásai" lehetnek annak, ha egy gyéren dokumentált rendszert önkényesen módosítanak...
"Vagy akkor se szabad használni?"
Senki nem tiltja meg, hogy használd. Csak legyél tisztában ennek kockázataival! (Kockázatot nem csak egy "vírus" jelenthet.)
"Sokkal gyorsabb vele a gépeim"
Ha pedig MS-DOS-t és Windows 3.1-et tennél rájuk, akkor elszédülnél a gyorsaságuktól!
Az egy dolog, hogy valami gyorsabb, de vajon milyen áron? Megéri? Mik a kockázatai? Mint írtam, az a legfőbb probléma, hogy maga a rendszer külsősök számára nagyon gyéren dokumentált. Sokszor csak tapasztalati úton kísérletezik ki, hogy minek milyen hatása van. Ebből szoktak a problémák adódni, mert lehet, hogy egy módosításnak van valami más hatása is a rendszerre, ami pedig később nehezen felderíthető hibákat okozhat.
"hiba mentes"
Igen? Írd már le kérlek, hogy ezt hogyan bizonyítottad be!
"nincs felesleges frissítés ami károkat csináljon a HDD-kel SSD-kel"
Mit értesz felesleges frissítések alatt? (Csak mert később meg azt írod, hogy vannak frissítések, szóval ebből következik, hogy itt most nem arra gondolsz, hogy a frissítések egy az egyben ki vannak iktatva.) Milyen frissítés károsítaná a háttértárakat? Én ugyan rengeteg irritáló hibát láttam már frissítések után, de olyanról még nem hallottam, ami egy háttértárat károsított volna. Olyat már igen, amitől nem ismerte fel a wifit, meg olyat is, amitől bizonyos alaplapok esetén nem volt képes DHCP-n IP-t kérni, stb. De azért olyat, ami a merevlemezt károsította volna, még nem. De itt jön az újabb kérdés: vajon a Revi készítői saját frissítési csatornát tartanak fenn? És minden egyes frissítést visszafejtenek, elemeznek, és tesztelnek? Máskülönben nem jelenthető ki a jövőbeli frissítésekről az, hogy azok hibamentesek lennének.
Van egy tök egyszerű elvem. Ha valami megfelelően működik, akkor azt használom. Ha nem működik stabilan, biztonságosan, vagy hatékonyan, és a fejlesztőknek nem is áll szándékában a kívánalmaimnak megfelelő irányba fejleszteni azt, akkor pedig keresek olyat, ami (szürke zónás mókolások nélkül is) megfelelően működik. Megmosolyogtató, ahogy egyesek még a gondolatától is rosszul vannak, hogy ne Windowst használjanak, de közben meg ők maguk szidják legjobban a Windowst, és megszállottan keresnek mindenféle buherált verziót, ami aztán vagy működik, vagy nem.
"Két laptopot is így telepítettem újra pénzért"
Nekem mondjuk pofám nem lenne pénzért egy kétes legalitású, és megkérdőjelezhető stabilitású rendszert telepíteni. De kinek hogy...
"fagytak kékhaláloztak"
Aminek egyébként megvan az oka, hogy miért csinálják. Persze, tipikus Windowsos szokás, kékhalál, akkor reflexből telepítsük újra a rendszert. Aztán ha két hónap múlva csinálja, akkor megint. Aztán megint...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!