Kinek tudnám bizonyítani, hogy nem én utaltam át a pénzem egy részét, hanem valaki ellopta a személyazonosságon?
Eltűnt 200e Ft a számlámról, amiről azt állítja a bank, hogy én utaltam át, pedig nem. A bank ebben nem segít. Kihez forduljak? Rendőrség?
#átutalás #rendőrség #jog #bank #csalás #feljelent
Az utaláshoz és a banki felület hozzáféréshez is több jóváhagyási lépésen kell átmenni, amik ma már telefonos alkalmazáshoz vagy sms-hez vannak kötve. A legtöbb esetben a közös kulcs a telefonod, és azok jellemzően nemcsak a tulajdonosnál vannak folyamatosan, de még külön feloldási metódus is tartozik hozzá, nehogy az elhagyott, ellopott vagy illetéktelen kezekbe került készülékkel bármit csinálni tudjanak.
Nehéz azt állítani, hogy nem te voltál. Hát még bizonyítani. Ismeretlen tettes ellen tehetsz feljelentést, de a kimenetele bizonytalan.
Ha rávettek csalók hogy bármilyen fizetési felületen fizetést indíts, vagy megadott a bankkártya adatokat, akkor egyrészt önként fizettél, másrészt ha idegen országból, helyről megpróbálnának pénzt levenni a számládról, a bankok minimum zárolják a tranzakciót és korlátozzák a kártyádat amíg nem tisztázódik annak eredete.
Nem tudod bizonyítani. Nem vigyáztál az adataidra. A tudatlanság nem mentesít a felelőség alól.
Megszerezték a banki jelszavad és feltörték a Microsoft vagy Google fiókodat. Ha be van állítva az sms szinkronizálás pc re akkor simán távolról lenyúlják a pénzed. Sajnos a kényelmes sms olvasás pc-n ezzel jár.
Telefonon ezen funkciót tiltani kell. Google 2lépcsős azonosítást be, jelszócsere és ellenőrizni a már belépett eszközök listáját. (Pl eladott telefont, pct ha találsz ilyet)
Megnézed a tranzakciót, látni fogod, hogy milyen számlára és milyen közleménnyel ment át. Ha az nem ismerős, akkor az alábbiak lehetségesek:
1. Valakinek kiadtad a banki belépési adatidat (pl phishing oldalon). Ebben az esetben örülj, hogy nem ürítették le a számlát
2. Te utaltál, de már nem tudod, mire
3. A bankkártya adataid kerültek ki valahogyan (pl. kétes helyen adtad meg, keyloggerrel ellopták, stb). Ilyen esetben kártya tiltás és a bankkal kell egyezkedni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!