Hogyan tudom meg találni valakinek az IP címet?
Előre jelezném semmi vissza élés és egyéb dolog nincs tervemben.
Egy ismerősömet zaklassák egy online chat oldalon és hát ő nem nagyon ért az internet világához én pedig kezdő informatikus létemre szeretném az IP cimét kideríteni és a "whatmyip" oldalán meg keresni hogy pontosan ki ő. Kali linux is van csak sajnos kezdő vagyok és még csak tanulom
Tippeket vannak?
Ha megszerzed, sem érsz vele semmit, nem fogod megtudni, hogy hol lakik, azt csak a hatóság kérésére adják ki indokolt esetben.
Zaklatás esetén le kell tiltani az illetőt az adott oldalon.
Még az IP cím birtokában sem fog kiderülni, hogy ki használt az adott eszközt. Az ilyen ip lokációs oldalak amit írsz, senkit nem azonosítanak be, és akár több tíz kilométert is tévedhet a földrajzi behatárolás.
Kezdő informatikus létedre a Google használatát sem sikerült elsajátítani, és egyedül megkeresni a megoldást.
És ha megvan az IP címe? Semmit nem érsz vele, mert lokalizálni nem tudod, kilométereket tévednek.. és ha VPN-t használ? Kapsz egy rakat IP-t izraeli, meg pakisztáni címekkel. És ha dinamikus IP címe van? Felesleges erőlködés ez a “tudom az IP címed” marhaság.
Nem releváns..
Szivesen megadom az IP címem. Azaz ugye amit a gép ír. Itt az áll, hogy: 192.168.0.112
Ez jó lesz?
"ő nem nagyon ért az internet világához"
Hátőőő... ezen kérdés alapján te sem.
" ... kezdő informatikus létemre ... "
Ha te informatikusnak gondolod magad, akkor bizony nagyon rá kell gyúrnod, mert láthatóan alapvető dolgokkal sem vagy tisztában. De szerintem te kb. annyira vagy informatikus, mint amennyire én festőművész.
"a "whatmyip" oldalán meg keresni hogy pontosan ki ő"
Öhm... az ilyen oldalak arra jók, hogy a saját, publikus IP-det kiderítsd, és nem arra, hogy személyek után keresgess.
"Kali linux is van"
Mindjárt gondoltam. Tipikus jelenség, amikor a magáról túl sokat képzelő kistini letölt egy Kalit, aztán máris szuperhekkernek képzeli magát, közben meg tök alapvető dolgokkal sincs tisztában.
Nos, akkor kezdjük ott, hogy a személyeknek nincs IP-címük. IP-címe a hálózaton található eszközöknek van, azok közül is azoknak, amiknek be lett állítva, vagy egy DHCP-szervertől kaptak olyat. Szóval nekem, mint személynek nincs IP-címem, hanem pl. a számítógépemnek, a tabletemnek, stb. van. De mondjuk azoknak is akkor, ha aktív a hálózat (vagy ha manuálisan be lett állítva).
Most a különböző címtípusokra, magánhálózati címekre nem térnék ki, mert a kérdés szempontjából annyira nem lényeges. Elég legyen annyi, hogy a géped IP-je általában nem az az IP, amivel "kívülről" látnak, az az aktuális modemnek az IP-je. Ebből pedig az következik, hogy attól függően, hogy ő honnan használja az internetet, akár ugynaz a gép is látszódhat több IP-ről. Ha én a vonaton előveszem a notebookomat, és az ottani ingyen wifit használom, akkor én a GYSEV/MÁV címéről látszódok. Ha a munkahelyemről neteznék ugyanezen géppel, akkor a munkahelyem IP-jéről lennék látható a külvilág felé. Stb, stb.
És most jön a legnagyobb csavar: az IP-címek többsége nem állandó. Igaz, ma már ritka az erőltetett 24 órás bontás, mint ami jellemző volt még 10-20 éve, de általában egy modem-újraindítással az IP-címed is megváltozik. Ugyanis azt nem fixen kapod, hanem csak bérled a szolgáltatótól. Ha bontod a kapcsolatot, akkor az a cím felszabadul, és másnak kioszthatóvá válik. Ha pedig te újra csatlakozol, akkor valószínűleg egy másik címet fogsz kapni, azok közül, amik épp szabadok. Szóval egy eszköz IP-címéről csak a pontos időbélyeggek együtt van értelme beszélni, hiszen ugyanaz az eszköz időben eltérő IP-ket is kaphat, és ugyanazt az IP-t más időben más eszköz is megkaphatja.
Aztán az is probléma a tervedben, hogy te egy IP-címmel még a pontos időbélyeg birtokában sem tudsz semmit csinálni. Ugyan létezik geolokáció, de a mendemondákkal ellentétben ez jobb esetben is csak település szinten tudja megmondani, hogy hol használták azt. De sokszor még úgy sem. Előfordult már párszor, hogy a geolokáció 3-400 km-rel távolabbra jelzett, mint ahol ténylegesen voltam. Igaz, ez ritka, de falun élve az is ritka, hogy a települést sikerül ez alapján jól belőni. Általában valamelyik környező városba szokott tenni, vagy 50km-es körzeten belül valamelyik másik faluba. Százból talán 2 alkalommal találja el jól, hogy melyik településen vagyok.
Az adott időben adott IP-hez tartozó személyt, pontosabban előfizetőt csak a szolgáltató tudja megmondani. De ő nem fogja neked elárulni, hiszen az súlyos adatvédelmi vétség lenne, amiért komoly büntetést kapna a szolgáltató. Ők egyedül a hatóságoknak kötelesek bárminemű információt kiadni. Mint ahogy az adott chatszerver üzemeltetői is.
Összességében:
1. Sokat kell még tanulnod ahhoz, hogy az "informatikus" jelzőt megközelítsd.
2. Ha bűncselekmény áll fenn, akkor nem magánakciókban kell gondolkozni, hanem fel kell keresni azt a szervezetet (rendőrség), amit azért is tartanak fenn, hogy vétség vagy bűncselekmény esetén kiderítésk az igazságot.
3. Az esetek 99%-ában az ilyen zaklatókat le lehet rázni a tiltás gomb használatával. Sőt, általában még jelenteni is lehet a felhasználót a chat üzemeltetőinek, akik indokolt esetben kitilthatják az illetőt. A legtöbb chat pedig anonim, és hacsak nem adod meg önként a nevedet, a másik fél csak egy nicknevet lát. Innentől kezdve ez azért teljesen más, mint amikor valaki egy konkrét, általa ismert személyt zaklat. Én azt mondom, hogy a Kali helyett inkább tanítsd meg ismerősödnek, hogy hogyan működik az online világ, és hogy mi ellen hogyan lehet védekezni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!