Lehetnek kémszoftverek egy céges pendriveon?

"az ajándékpendriveokon szoktak lenni kémszoftverek"
Volt alkalmam ajándék pendrive-okat beszerezni, és előkészíteni. Oké, ez csak két munkahelyen volt, de egyiknél sem kaptam azt az utasítást, hogy valami tisztességtelen dolgot telepítsek rá. (És nem is tettem volna meg, mert attól, hogy alkalmazott vagyok, én sem tehetek törvénytelen dolgot.) Az előkészítés általában annyi szokott lenni, hogy meg kellett vennem a pendrive-okat, kibontani, és átcsomagolni. Egyszer volt olyan, hogy egy egykori alkalmazottunk hivatalosan ki nem adott könyvét kellett rámásolnom pdf-ben, illetve olyan is volt, hogy a logónkat rá kellett gravíroztatni. De ennyi volt mindössze az előkészítés.

Ez nem egy hagyományos értelemben vett pendrive, nem adattárolás a fő funkciója. Csak úgy néz ki.
Valójában ez egy billentyűzet ami dugás után programozott billentyűleütéseket végez, 100x gyorsabban mint egy ember. Legfeljebb annyit látsz belőle hogy megnyílik a cmd ablak valami lefut majd becsukódik szinte azonnal. Még a uac ablakot is leokza magának. És készen kapni felprogramozó szoftverrel együtt a net sötét bugyraiban.
Sok hivatal már reagált rá. Nem fogadnak el usb-n semmit, visszatér a dvd vagy email.

Miért, szerinted miért akarnának a cégek ilyeneket adni az alkalmazottaiknak?
Bár ahogy látom, nagyon szelektív a látásod, és ami nem támasztja alá a beteg elképzelésedet, azt nem vagy hajlandó észrevenni.

Kérdező: ettől felesleges tartani.
Aki a "billentyűzetként felprogramozott" pendrive-okról írt: van olyan Linux-származék OS (módosított kernellel), hogy minden komponenst izoláltan futtat és ott az ilyen mókolt cuccos se tudna működni.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!