Más is röhejesnek találja, hogy az iskolákban alig van szó a számítógépes vírusokról?
A kommenteket is visszaolvastam most... Így írok még egyszer:
Azt látom, hogy a korosztályom (főleg a többi lány) nem ért a gépekhez; nem tudja, mi az a Firefox, és azt főleg nem tudná elmagyarázni, milyen biztonsági kockázatokat rejt magában az IE6 használata; vagy ha elavult Firefoxunk van. Mióta (többek között emiatt) megszívtam, azóta tanultam annyit (fórumok, szakmai oldalak, tapasztalatok, stb), hogy konyhanyelven el tudnám mondani.
Szóval nem is a "műszaki" szintű oktatása kéne a számítógépes biztonságnak, hanem a gyakorlati, konyhanyelvű..
Az ismerőseim, barátnőim jó PowerPoint bemutatókat készítenek, viszonylag igényes munkáik vannak Word-ben. Közben az egyik a gépemen nem tudott volna elkezdeni gépezni, mert nincs kint az IE ikon, és nem tudta, mi az a Firefox. Egy másik nem tudta, mi az az Intéző. A harmadik a dátumot nem tudta megnézni, és infón azt kérdezte tőlem.
Bocsánat, hogy hosszú voltam. :-)
Megint a 17/L
:)
Vírusirtásról szeretnétek tudni akkor itt vagyok :)
Egy nagy szívásom után elkezdtem utánaásni a témának...
Nem azt mondom, hogy mindent tudok, de magasan többet mint akár a szaktanárom. xD
na, ismét írok én is :D
sajnos igaz, hogy sokan nem vágják még azt sem, ami a legalapabb... röhej ez a szint az oktatásban... én magamtól tanulok, senki tanár nem magyarázott nekem még semmit, csak az office-t, de azt is tudtam már előtte XD Most ott tartok, hogy MySQL, Flash, és ilyesmi...
Hozzám is lehet fordulni, ha segítség kell :D Mondjuk nod-os cuccal, ne, nekem az nem jött be, kaspersky-t használok XD Én is konyhanyelven magyarázok, mivel nem volt honnan szakkifejezéseket hallani :"D
Megint én vagyok, harmadszor. Utolsó: nem csak a szoftverek megvétele miatt vonnak el pénzeket az emberektől. Nem akarom megbántani a szerelőket, vírusirtással pénzért foglalkozókat, DE ott is elég nagy pénzelvonás van, hogy az embereket nem tanítják meg gépet használni, lást fentebbi két válaszom.
Egy lánytól nem várható el, hogy a Google-n és különböző fórumokon utánaolvassanak a dolgoknak; vagy otthon kísérletezgessenek - nagyon kevesen tesszük ezt meg. A suliban kéne számítógép-használatot oktatni.
Egyébként a női infótanárok se értenek a dolgokhoz. A tantervben szereplő szoftvereket megtanítják, de mikor vírusos gondjaim voltak, a tanárom csak annyit tudott mondani, hogy ő NOD32-t használ. Köszönöm, de ezzel nem oldotta meg a gondomat.
Egy másik tanárom 4.8-as avast!-ja törölte az általam átküldött fájlt (ECDL előtt adatbáziskezelést gyakoroltam). Erre a tanárnő először azt írta nekem, hogy nem csatoltam a fájlt, másnap meg azt mondta, hogy a gép kiírta, hogy gyanús fájlokat észlelt...
De nem csak ez a két eset volt érdekes...
Persze, ez nyilván nem az ő hibájuk!! Tehát volt és jelenlegi tanáromat nem akarom megbántani! A hibát szerintem máshol kell keresni, nem az őt tudásukban/szorgalmukban...
A 17/L, harmadszor :)
Hali
ha dobsz egy privátot szívesen beavatlak ezekbe a dolgokba...
A www.femina.hu oldalon is szoktak ilyen cikkek megjelenni, de a www.biztonságportal.hu (www.pcworld segélyvonal.hu a fóruma) is leközöl ilyeneket időnként. A legfontosabb: 1. Legyen megosztott jogosultság a gépeden (rendszergazdai és saját fiók), frissitéseket és beállításokat kivéve innen NE használd a netet. A saját fiókról akármennyit lehet, de ehhez meg kell osztani a progikat is (pl. a Mozilla Firefox mindkét fiókról inditható legyen). Ez nagyon jó védelem, bármi történik, a rendszert nem tudja tönkrevágni. 2. Megbízható, kőkemény (nem Windows) tűzfal használata, vannak ingyenesek is, de a legjobb a komplex védelem (tűzfal, vírus- és kémprogram irtó, email-szűrés). Csak ezek fizetősek és nem olcsók. De vannak ingyenes vírus- és kémprogram irtók, tűzfalak is. Mindegy, melyiket telepited, de a lényeg az, hogy naprakész legyen (naponta automatikusan frissitse magát). Ésszel kell járni a neten, nem kell mindent megnyitni, csak úgy kivácsiságból. Postafiókra érkezett kéretlen levelet (spam) nem nyitunk meg, élből töröljük és beállítjuk rá a spamszűrőt. Nem hisszük el, hogy semmiért milliókat nyertünk. Két hetente vagy havonta le kell futtattni a vírusirtót kézi ellenőrzéssel, ha valamiért tiltakozik, azt nagyon konolyan kell venni. 4. Az operációs rendszer legyen a C-n, de csak az, minden saját mappa valamelyik másik meghajtón (D, R). 5. A pentdrive-ot idegen gépen használtad? Otthon futtasd le a viruskeresőt! És tiltsd le azt, hogy automatikusan megnyissa a Windows.
Egyszóval: ennyi lenne a legfontosabb néhány dolog, de ha ezt se tanítják biztonság címén, akkor mit?
Informatika,elektronika,elektrotechnika szakon összesen a microsoft office csomaggal, weblapszerkesztéssel,adatbázisokkal foglalkoztunk.
Meg persze töménytelen mennyiségű fps játékkal 5 egybefüggő órán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!