Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Linux: gép csak helyi hálózato...

Linux: gép csak helyi hálózatot érje el, netet ne? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Linux alatt (Debian vagy Ubuntu) például tűzfalszabályokkal miképpen lehet elérni router mögött lévő gépek esetén, hogy egy gép csak a helyi hálózatos gépekkel tudjon kommunikálni, a netre ne tudjon kimenni és ne is láthassa a netet?

Routr régi, azon nem állíthatóak ilyenek.

Például a Linux-oss gép IP címe 192.168.1.9 és az összes helyi hálózatos géppel kommunikálhat, de a net felé nem, se ki se be.

2022. nov. 3. 20:09
1 2
 1/13 CspCsj ***** válasza:
13%

Hajrá...

[link]

2022. nov. 3. 20:38
 2/13 A kérdező kommentje:

Ez interfészektől is függ. :)

Azért nehéz, mert - mivel nem a gép a router - ezért egyetlen interface amit tudok állítani, meg itt a connection tracking se segít attól félek...

Habár talán ha megadom hogy a "state established, related" csomagokat fogadja és a "new" csomagokat is x IP címről talán úgy fog működni.

Amúgy ha van kedved, leírod a megoldásodat? :)

2022. nov. 3. 20:44
 3/13 anonim ***** válasza:
17%

Nem írjuk le a megoldást, mert azzal nem tanulsz. Gondold át logikailag, hogy működik a hálózat, és mit kellene letiltani és engedélyezni hozzá?

Hint: Gateway

2022. nov. 3. 22:03
 4/13 anonim ***** válasza:
83%
Fix Ip cím (dhcp tartományon kívül) + hamis gateway cím...
2022. nov. 4. 00:20
 5/13 CspCsj ***** válasza:
Kukkot sem értek hozzá, de kipróbálnám a fenti link, 1. találat, 7. hsz. szerint.
2022. nov. 4. 00:26
 6/13 A kérdező kommentje:

"Nem írjuk le a megoldást, mert azzal nem tanulsz."

Tizen x éve nagy Iptables guru voltam és simán megoldottam ilyen dolgokat :) azóta nem használtam és "mindent elfelejtettem" persze ezt bizonyítani nem tudom. :)

"Gondold át logikailag, hogy működik a hálózat, és mit kellene letiltani és engedélyezni hozzá?"

Igen, az a legegyszerűbb, ha a router felől érkező (vagy a gép felől a router felé küldött) csomagok automatikusan eldobásra kerülnek.

"Hint: Gateway"

Ha a router blokkolásra kerül, akkor az nem akadályozza meg a helyi hálózat egyéb gépeivel történő kommunikációt? (hiszen a router biztosítja ezeket, alhálózatot hozva létre a gép számára. A router hogyan-milyen módon vesz részt a kommunikációban ezesetben, azt nem tudom. Azt hogy helyileg lehet DNS-t beállítani a gépeknek és a router feloldja IP alapján, a megadott nevet hozzárendelve azt tudom, de hogy egyéb - más kommunikációt segít -e a router a gépek közt azt nem tudom.

2022. nov. 4. 12:05
 7/13 anonim ***** válasza:

Hűha. Router nem ugyanaz mint a switch. Képzeld nem fogja.

Mert, hogy kimenny az internetre, a 192.168.1.1 felé kell menni, ha ez a gateway. Tehát ez lesz a cél IP. De ha másik gép felé akarsz menni, akkor nem a 192.168.1.1 felé mész kérlek, hanem pl. a 192.168.1.10 felé.

Nézd meg azt az eszközt és a switch portjai sárgák lesznek, amit router-nek nevezel. Router nem más, mint cím fordítás aminek 1 input és 1 output-ja van. Switch része bele van építve, ami abból a router másik portjából táplálkozik, amit most 1.1-nek címzünk. WIFI dettó de az inkább Layerben különbözik, de szintúgy a LAN része. Csak azt is "router"-nek hívják, mikor lényegében AccessPoint.

Tehát, ha letiltod a 192.168.1.1-et, ugyanúgy tudsz kommunikálni, ha be van dugva a router (mint hardware) sárga portjába a RJ45.

2022. nov. 4. 14:16
 8/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

Router alatt sima router-t értettem, ami NAT-olást - és egyebeket végez, nem sima switch-et.

2022. nov. 4. 14:55
 9/13 anonim ***** válasza:

Csak megjegyzem hogy NEM a router blokkolásráról van szó!

Hanem fake_gateway megadásáról a PC-n. Ha a gép egy switchen keresztül kapcsolódik a routerhez akkor biztos működne, de ha direktbe van rákötve akkor ki kell próbálni.

2022. nov. 4. 15:02
 10/13 CspCsj ***** válasza:

#9:

Kösz, kipróbáltam és "rossz" címet adtam az átjárónak egy gépen:

- switch-en keresztül van net, (csak nagyobb várakozási idővel)

- közvetlenül a router-re csatlakozva viszont nincs semmilyen netes kommunikáció. (de a helyi gépeket elérem)

2022. nov. 4. 15:11
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!