Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Szünetmentes táp, ami kibír...

Szünetmentes táp, ami kibír 0,5 - 1 órát?

Figyelt kérdés
Itthonról dolgozok és az utóbbi időben több áramkimaradás is volt, így szeretnék valahogy javítani a helyzeten. Szerencsére nem mindennapi probléma, a legrosszabb napon 3x volt 3-4 perces kimaradás, illetve volt olyan nap, mikor egyben 45 percre ment el az áram kb. Mini pc-hez (135W) és egy monitorhoz (27W) lenne szükség rá.

2022. aug. 10. 18:41
 1/9 anonim ***** válasza:
Nem célszerű így használni. Ha elhasználod az energiáját akkor lehet hogy jön a következő áramszünet és addigra nem tud feltöltődni (baromi sokáig tölt Apc va950). Én várok egy percet aztán kikapcsolom a gépet.
2022. aug. 10. 19:03
 2/9 anonim ***** válasza:
Egy laptoppal jobban járnál szerintem, ezek a UPS eszközök nem bírnak ennyit, és hamar tönkremegy bennük az akkumulátor.
2022. aug. 10. 19:20
 3/9 anonim ***** válasza:
1órát biztos nem bír ha a PC-t is kell táplálnia, csak ha a modemet+routert, laptop meg saját aksijáról menjen szünetmentest kikerülve.
2022. aug. 10. 19:23
 4/9 anonim ***** válasza:

Kb. 2000-2200 VA körüli márkás szünetmentes (mondjuk EATON vagy APC) esetén szerintem azért mehet már ilyen lazább hozzáállás is, hogy akár párszor 10 perc miatt sem kapcsolod le a gépet.

Ezek legalább 100 eFt körül vannak... (de inkább még több)

Pár észrevétel még:

1. ezek a nagyok már többnyire ventilátorosak, hangosak lehet

2. az áthidalási idő alatt meg a sípolás, pittyegés miatt is kellemetlen (45 percig)

Szóval összességében én is azt mondom, hogy ezek nem igazán erre vannak kitalálva.

A 3-szor 3-4 perces esetre viszont egy kisebb is elég lehet.

Mondjuk egy EATON 5E850iUSBDIN 850VA 30 eFt körül.

USB kábellel lehet csatlakoztatni és akkor elvileg lehet az OS-ben is követni a töltöttséget szépen (mint egy notebooknál).

2022. aug. 11. 00:12
 5/9 BeefEater ***** válasza:

Tehát nagyjából 170W amit át szeretnél hidalni egy órán keresztül. Ehhez veszteségekkel együtt minimum 250Wh -nyi akku kell. Ilyen van rengeteg a piacon, simán megoldható, de többe fog kerülni, mint gondolnád. A ventilátor valóban lehet probléma, de a csipogás konfigurálható.

Ha csak ennyi a cél (nem kell túlfeszültség-, villám védelem, automatikus lekapcsolás, rendes monitorozhatóság), akkor én inkább egy olyan "power station" -t (ennek mi a neve magyarul?) vennék, ami tud szünetmentes lenni, valószínűleg olcsóbb lesz.

2022. aug. 12. 18:11
 6/9 anonim ***** válasza:

#4-es vagyok.

#5:

Érdekes ötlet a "power station".

Magyarul úgy látom töltő állomás néven futnak ezek (ha erre gondoltál).

Gyakorlatilag nagyobb és extrákkal megtömött power bank-ok ezek.

Úgy látom ebből is tud némelyik túlvesz védelmet is.

Én három gondot látok:

1. Van rajtuk többnyire DC kimenet, de zömmel 12 voltos.

Lehet, hogy pont jó és rá lehet bütykölni a gépet, de sok kis gépnek is pl. 19 voltos tápja van tudomásom szerint.

A monitornak meg 230 volt AC kell zömmel (pár ezek között is akad külső tápos).

A jobb power station-ökön persze van 230 volt AC kimenet is, szóval lehet, hogy ez mégsem akkora gond.

2. Csak a legjobbak tudnak un. "pass through" töltést. 100%-ig nem vagyok biztos benne, de ha jól értem ezek már alkalmasak kvázi UPS jellegű működésre is (bár nem erre van tervezve akkor sem).

Tehát amikor van áram, akkor a hálózatról megy a gép, amikor nincs akkor a power station akkujából és kellően gyorsan át tud kapcsolni.

Remélhetőleg, amikor van áram, akkor az akkut nem használja (nem öregszik) egyáltalán, de ebben nem vagyok biztos.

3. Összességében is drága műsor ez. 150-160k a legolcsóbb is (ami már tényleg tud ilyen extrább dolgokat is).

2022. aug. 12. 19:29
 7/9 anonim ***** válasza:
Egy dízel aggregátor is jól jöhet, az bármeddig bírja ha van mellé készítve pár kanna olaj... Mondjuk negyed óra kiesés után indítod, addig bírni fogja az aksi.
2022. aug. 12. 19:50
 8/9 BeefEater ***** válasza:

Én is elsőre aggregátorra gondoltam, de aztán rájöttem, hogy ez nem jó a kérdezőnek. Ahhoz rendesen kábelezni kellene a házát (ha egyáltalán házban lakik), csinálni neki esővédett helyet, ahol lehet használni is, stb. És még szükség sincsen rá.

Amelett a dízel nem jó, mert azt azért illik legalább 50 - 60 % terheléssel járati, benzines kell (esetleg gázos), de ha a kérdező karban tudná tartani akkor nem itt kérdezné.

A másik rossz megoldás amire gondolni lehet még, az egy nem folyamatos akkus üzemre tervezett szünetmentes átalakítása (tranzisztor csere/hozzáadás ha kell és rendes hűtés kiépítése). De ha ez megoldható lenne, nem lett volna kiírva a kérdés.

Szerintem továbbra is a legolcsóbb megoldás ami szóba jöhet, az a power station aminek van 230 V-os kimenete.

Esetleg lehetne még valami kicsi RV akkuból, Aliexpresses 12V -os adapterből meg olcsó inverterből összebénázni egy szünetmentes-szerűséget, de az megint nem lesz sokkal olcsóbb a végén.

Ez ennyibe kerül. De én igazából annyit csinálnék (szintén itthonról dolgozom), hogy amíg a szünetmentesem 10 perces áthidalási ideje tart, addig szólok a főnöknek, hogy mi történt és majd folytatom, ha visszajött a villany. Ha meg munkához kell, akkor a kérdező vetesse meg az elég nagy szünetmentest a céggel.

2022. aug. 12. 22:31
 9/9 anonim ***** válasza:

Mondjuk esélyes, hogy a mini gép sem állandó 135 wattot fogyaszt.

Az inkább maxnak tűnik nekem, de persze egy mini gép is lehet "combos", tehát nem tudni biztosan...

Meg, ha mondjuk csak össz. 80 wattal számolunk még az is egész sok (egy órára vetítve).

---

Kicsit jobban ránéztem (kíváncsi voltam) ezekre a power station-ökre.

Sajnos a legtöbb, még a 160 ezres kategóriában is inkább nyaraláshoz (camping stb.) lett tervezve. Esetleg arra, ha kint a rét közepén kell valami profi célra (kisebb szerszám, számítógép vagy egyéb eszköz).

Többnél kifejezetten írják, hogy UPS célra nem alkalmas.

Olyan gondok vannak (1-2 tesztet is néztem), hogy az átkapcsolás túl sokáig tart neki (tehát megszakad a kiadott áram 1-2 secre akár).

Lehet persze, hogy egy jobb PC tápegységnek is van annyi tartási ideje, hogy ezt át tudja hidalni, de bizonytalan.

Van azért pár power station, aminél van említve UPS mód is, de ezek vagy ritka fecskék (ismeretlenebb gyártók), vagy több százezres kategória.

Ennyiből már akár azt is meg lehet próbálni, hogy egy rendes UPS (viszonylag olcsóbb) + egy ilyen power station elé (ebből egy olcsóbb is elég így). Ötvözve a kettő erejét és tudását.

---

Viszont az egész egyenlet ott megy el, hogy ennyi pénzből már majdnem biztosan jobb venni egy notebook-ot.

Értsd: a tf. viszonylag öreg mini pc helyett vesz egy jobb notebookot az drága, de legalább két legyen üt vele egy csapásra.

Olyan mini gép nincs a világon, amit egy erősebb notebookkal nem lehet pótolni (hacsak nem egy 2 milkás Mac Studio kaliberű valamije van most).

Ha mindenképp kell külső monitor, akkor ahhoz azért mehet egy UPS, de így már csak 27 wattról beszélünk, tehát egy mezei olcsó UPS is tartja egész sokáig (ha meg már nem, akkor azért a notebook kijelzője is ott van még).

---

UPS-sek pittyegése kapcsán még annyi, hogy valóban van amelyiknél ki lehet kapcsolni, de szerintem erre figyelni kell vásárlásnál.

Illetve tényleg általában is a hangra, az is zavaró lehet, ha csak búg állandóan (plusz amiben ventilátor van, ott az is).

Pl. az EATON 5E850iUSBDIN kapcsán semmi infót nem találtam arról, hogy ki lehet-e a tartási idő alatti pár percenkénti spíolást/pittyegést kapcsolni.

Gondoltam, hogy ez USB-s, van hozzá szoftver (gondolom), ott csak ki lehet... de semmit sem találtam, se a gyártó oldalán, se máshol.

Még a manual PDF-et is megnéztem, de semmit sem láttam benne.

Anno volt egy APC szünetmentesem (egy elég olcsó, de már USB-s), azt hiszem annál lehetett állítani, de már régen volt, nem emlékszem biztosan.

2022. aug. 12. 23:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!