Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Adatok biztonsági mentése így...

Adatok biztonsági mentése így mennyire ajánlott?

Figyelt kérdés

Van 1,9TB adatom (Fájlok) Amit le szeretnék másolni, mert nagyon fontosak nekem, egy 3TB-os HDD-re gondoltam, ami folyamatosan a számítógépben lenne, betűjel nélkül, hogy véletlen se törölhessem le az adatokat róla.

(Ha nagyon szükséges, kiveszem a gépből, de én nem nagyon szeretek hozzányúlni, az elektronikai dolgokhoz, mozgatni őket, paranoiás vagyok, hogy elrontom)

2022. jún. 2. 20:24
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
29%

"ami folyamatosan a számítógépben lenne, betűjel nélkül, hogy véletlen se törölhessem le az adatokat róla."

Tehát esélyt adsz annak, hogy meghibásodik a HDD. Ez egyébként nagyon hülyeség lenne aminek semmi értelme.

Sokkal többre mennél vele, ha lenne egy HDD amire rámented és ez a számítógépedben van, és használod vele. (Persze csak akkor, ha olyan adatok amikhez gyakran hozzá kell férj.)

Illetve csinálnál egy teljes biztonsági mentést olyan HDD-re ami egyáltalán soha nincs használatba, hanem a fiók mélyén pihen. Olcsó pénzért lehet kapni használtan 500GB-s HDD-ket. Veszel egy 4-5 darabot és teljesen nyugodtan kimentesz mindent és elteszed a fiók aljára.

A mentésed addig a pontig semmit sem ér, még nincs egy teljesen elkülönített helyen amihez csak akkor nyúlsz, ha probléma van. Illetve létezik a Raid megoldás amit számítógéppel vagy NAS-al tudsz elérni, itt gyakorlatilag 2 vagy több HDD-n (RAID függő) megtalálhatóak ugyan azok az adatok egyidejűleg. Így, ha az egyik HDD megdöglik akkor a másikon megvan minden és tudod pótolni azt amelyik kiesett. Persze egy kriptó így is lepusztíthatja az adataid.

Kisebb cégek és olyan adatok számára amik pótolhatatlanok és mindig hozzá kell, hogy férjenek én általában azt ajánlom, hogy NAS (2xHDD) RAID-ben és 2 darab USB-s HDD amire hetente vagy 2 hetente történik egy mentés a NAS-ról. Tehát lemented az egyik HDD-re, majd 2 hét múlva a másik HDD-ra majd megint 2 hét múlva az 1 HDD-re. Ezt persze lehet automatizálni is és csak be kell dugni a HDD-t A NAS-ba.

Na mindegy, azért szerintem ilyen komoly szintű mentegetés felesleges otthonra.

Elég a sok kicsi vagy az egy nagy HDD-s mentés amit elraksz a fiók mélyére, de meglegyen máshol is, ez az alapszabály. Mivel az ördög nem alszik. Hiába van a fiókodban a HDD ás hiába alig használt, simán megtörténhet az, hogy épp kell valami adat és feldugod a gépedre, majd random meghibásodik pedig alig pörgött valós használatban mondjuk 50 órát.. és hopika.. máris ugrottak az adatok, ha nem tudsz róla menteni.

Szóval én mindig azt mondom, hogy menteni mindig sokkal olcsóbb, mint utólag sírni és fizetni sok-sok ezret..

2022. jún. 2. 20:39
 2/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget, úgy fogok tenni, ahogy tanácsoltad, ez így valóban, biztonságosabb. Hát tudod, felesleges volna, pótolható adatok esetén. Úgy viszont, ment a zöld, és mégegyszer köszönöm :)
2022. jún. 2. 20:42
 3/16 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy pl. villámkárt szenved a géped (nem extrém ritka, nekem már tette tönkre a vezetékbe csapó villám a routerünket, haveromnak meg a tápegységét), vagy csak egyszerűen úgy döglik be a táp, hogy a "12 voltos vonalat néha meglöki +20 volttal, vagy a +5 voltot +10-zel, akkor simán tönkremegy minden vinyó, ami a gépedben van.

Én eleve mindent ki szoktam írni Blu-Ray-re. Lehet most köpködni, hogy fúúúj optikai adathordozó, meg nem divat, stb... De 200 forintból megvan 25 GB, egyszer írható adathordozó, tehát egy véletlen hibásan kiadott parancs nem tud belerondítani, és normálisan tárolva 10+ évig simán bírja.

Arra kell ügyelni, hogy legalább 2, de fontosabb dolgokból inkább 3 példány legyen meg, és a biztonsági másolatokat sem árt néha ellenőrizni. Hiába van 5 db másolat, ha azok mind tönkrementek, mire a "fő" példány megsérül.

2022. jún. 2. 21:04
 4/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm neked is 3-mas, vagyis akkor, ilyen kicsinek tűnő problémák miatt is lehet rossz helyzet. A divatot nem követem, szóval az nem probléma, :) Mindkettőtök tanácsát megfogadom így.
2022. jún. 2. 21:07
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Felhőbe érdemes manapság menteni. AWS S3 Glacier Deep Archive pl. havi 2 dolcsiért letárolja neked a 2TB adatot, feltéve, ha megelégszel azzal, hogy a visszaállítás 12 órát is igénybe vehet.
2022. jún. 2. 21:14
 6/16 anonim ***** válasza:
29%

Én sok villámkár érte számítógéppel találkoztam, de olyat még nem láttam, hogy a HDD-ket szétcsapta volna. Persze nem elképzelhetetlen, de általában alaplapot öli meg és LAN csatlakozón keresztül kapja a túlfeszültséget a PC. A jobb minőségű tápegységekben vannak különböző védelmi mechanizmusok amik azért védenek az ilyentől. Mindenesetre 1,9 TB nem annyira kevés adat. Ha lehetőséged van mindenképpen 2 vagy több mentés legyen róla.

Egy adatvisszaállítás egy adatmentő cégnél, persze olyanoknál akik értenek is hozzá és biztosak a dolgukban olyan 150.000 Ft nettót is elkérhetnek. Persze az elképzelhető, hogy nincs olyan nagy baj egy sérült adathordozóval akkor pár óra munkadíjért cserébe egy mezei szerviz is vissza tudja nyerni, de az előbbi a biztos az utóbbi pedig a szerencse kategória. Mindkettő megoldástól olcsóbbak a HDD-k. :D

[link]

Tökéletes megoldás lenne, ha ebből vennél egyet vagy kettőt és erre kimentenél mindent a gépedben lévőt pedig használnád.

A fizikai sérülés vagy túlfeszültség esetleg valami olvasásból fakadó hiba csak egy dolog ami adatvesztést okozhat.. a vírusok és a szoftveres dolgok pedig a másik.

2022. jún. 2. 21:17
 7/16 A kérdező kommentje:
Oh! 150-et is :D Na abból jó pár 3Tb-s kikerülne, másrészt, mivel látom, te usb-vel ellátott táregységet küldtél, bár 2,5-ös teljesen jó lesz. A vírusokkal, bár lehet probléma, túl paranoiás vagyok, hogy becsússzon egy :D Köszönöm a segítséget :)
2022. jún. 2. 21:25
 8/16 anonim ***** válasza:
29%

Igen, de a 150.000 Ft az csak nettó és csak egy alapár. Nekem egyszer volt velük egy kommunikációm. Ott egy SSD lett (240GB-s) Firmware hibás. Ne tudd meg, hogy mennyi volt az adatvisszaállítás. Persze sehol máshol semmi mentés nem volt az adatokról. (A mentés olyan sokba került amiből meg tudtál volna venni több, mint 10 ilyen HDD-t.)

Vírusoktól különösebben nem kell tartani, ha van egy alap normálisabb vírusírtód és nem nyitsz meg bármit.

2022. jún. 2. 21:31
 9/16 anonim ***** válasza:

"általában alaplapot öli meg és LAN csatlakozón keresztül kapja a túlfeszültséget a PC."

Ez igaz, én is láttam már olyat, ahol a LAN kábelen jött fel a túlfesz, kinyírta a router WAN portját és azt a portot, ahova a gép volt dugva (vicces módon a router maga működött, csak az említett két port nem), kinyírta az alaplapot, de minden más megúszta.

Viszont! Olyannal is találkoztam, ahol a túlfesz a hálózatból jött és a táp simán átengedte. Na, ott megdöglött minden, még a billentyűzet is, egyedül a proci élte túl.

2022. jún. 2. 21:38
 10/16 anonim ***** válasza:

Előszöris mindig legyen 2db biztonsági lemezed offline (táp nélkül) szekrényben külön helyen, így nem árt nekik se villámlás se árvíz se csőtörés se beázás se tűzoltók vize.

Ha az adatokhoz hozzá is akarsz férni akkor legyen a gépben online betüjellel. De pl kapcsold be Defenderrel a zsarolóvírus védelmet és csak 1-2 programnak engedélyezd az elérést a mappákhoz. Vagy diskpartban a lemeznek állíts be írásvédetséget és ha bármit módosítanál bővítenél rajta akkor ideiglenesen kapcsolod ki ezt.

2022. jún. 2. 21:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!