Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Ha két VPN-t használok akkor...

Ha két VPN-t használok akkor biztonságosabb?

Figyelt kérdés

Bocsánat a kérdésért de nem teljesen pontos csak nem tudtam megfogalmazni egy kérdésben jobban.

Egy olyan cégnél dolgozom, ahol ahhoz, hogy a szerverüket elérjem VPN-re van szükség (Cisco VPN). Nekem viszont emellett van egy Norton 360 Secure VPN-en is. Történik valami akkor ha bekapcsolom a gépet, csatlakozik ugye egyből a Nortonra majd utána csatlakozom manuálisan a Cisco-ra? Ebben az esetben egyébként az IP címem továbbra is rejtve marad? Ilyenkor mi történik pontosan a háttérben?

2022. márc. 28. 10:08
 1/5 anonim ***** válasza:
88%

Ha jól vettem ki a sorrendet akkor ez:

Alapvetően a géped Norton-ra csatlakozik fel, tehát egy csatornát alakítottál ki a Norton felé. Így minden kommunikációd erre fele megy, és a Norton IP címéről mész ki netre. Így minden más szerver ezt a Norton IP-t látja.

Mikor csatlakozol Cisco-n át, akkor megkeresi a cél szervert, de a Norton IP-címén át, majd kialapít így is egy csatornát. Ez a munkahelyednek jó, mert a munka alapú csatorna 1-1 kapcsolat.

Gyakorlatilag így néz ki:

- küldesz egy "üzenetet" a munkahelyedre

- Cisco becsomagolja és küldi

- vagyis küldené, mert a Norton is becsomagolja (doboz a dobozban), hogy túloldalt kitudjon menni

- megkapja a Norton VPN túloldala, kicsomagolja a dobozt (amiben egy másik doboz van) és azt tovább küldi a munkahelyed VPN szervere felé

- munkahelyed megkapja ezt a csomagot, és ő is kicsomagolja.

- célba ér az "üzenet"

2022. márc. 28. 10:40
 2/5 anonim ***** válasza:

#1 vagyok.

Ha még 1 VPN-t használnál, akkor Tor-hoz hasonló csomagolást csinálnál. (De nyilván a Tor más)

[link]

2022. márc. 28. 10:45
 3/5 anonim ***** válasza:
58%
Elméletileg biztonságosabb, mert így dupla titkosítás van rajta, ezért a sima legallgatásos támadás nehezebb, mert ha az első réteget fel is törnék, ott a másik. A man in the middle támadó is ha sikerrel járna (ami nem valószínű, mert a Norton VPN egész biztos észrevenné, de tegyük fel, hogy mégis sikerül), a Cisco titkosított forgalmát látná csak. Gyakorlatilag viszont a titkosítás jelenleg olyan lassan törhető fel (évtizedek alatt), hogy nem éri meg foglalkozni vele. Viszont abban az esetben lehet értelme a dupla VPN-nek, ha az egyik VPN-t blokkolja a szolgáltató. Velem például volt, hogy mobilneten, amikor még nem volt a netsemlegességi törvény, nem tudtam csatlakozni a munkahelyi VPN-hez (sima PPTP), egyszerűen nem ment, vezetékes netről viszont igen. De ha bekapcsoltam előtte egy szofisztikált VPN-t (amit a Kínai Nagy Tűzfal kikerülésére találtak ki), azon keresztül ment mobilneten is.
2022. márc. 28. 11:06
 4/5 anonim ***** válasza:
76%
Három a magyar igazság
2022. márc. 28. 11:06
 5/5 anonim ***** válasza:
88%
Jó eséllyel használhatatlanul lassú lesz.
2022. márc. 28. 11:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!