Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Pegasus-os lett a gépem?

Pegasus-os lett a gépem?

Figyelt kérdés

Pár napja nagyon belassult a gép és az internet is furcsán lassúvá vált, bizonyos baloldali híroldalak be sem töltődnek: 444,Telex,stb.

Ez Pegasus lehet? Hogyan lehet teljes Pegasus mentesítést végezni?

A nagyobb vírusírtó cégek cégek is mint az ESET,Kaspersky, csak hallgatnak a Pegasusról. Túl nagy falat nekik, vagy ők is kaptak lóvét hogy kussoljanak??

Gyanús ez nekem.. Régen ha egy új cyber fenyegetés jelent meg, akkor minden nagyobb vírusírtó cég közleményeket adott ki és azonnal patchelték az adatbázisukat, de a Pegasus esetében én nem tudok ilyesmiről.

2021. nov. 17. 21:52
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
A pegasus mobiltelefon lehallgató szoftver. Tudtommal.
2021. nov. 17. 22:07
 2/13 anonim ***** válasza:
87%

"Ez Pegasus lehet?"

Egyértelműen nem.

1. A Pegasus mobiltelefonokra lett kifejlesztve. Lásd az ezzel foglalkozó szakcikket:

[link]

2. Az, hogy bizonyos "a gép és az internet is furcsán lassúvá vált" illetve hogy "bizonyos baloldali híroldalak be sem töltődnek" nem kémprogram tevékenységére utal.

"A nagyobb vírusírtó cégek cégek is mint az ESET,Kaspersky, csak hallgatnak a Pegasusról."

Nem hallgatnak - lásd például:

[link]

"akkor minden nagyobb vírusírtó cég közleményeket adott ki és azonnal patchelték az adatbázisukat"

Ez nem egy klasszikus vírus, hanem egy, az iPhone/iPad kernelét és a böngésző sérülékenységeit (amiket azóta már befoltoztak: [link] illetve [link] ) kihasználva a gépre juttatott kémprogram.

2021. nov. 17. 22:34
 3/13 anonim ***** válasza:
82%

Nem vagy te annyire befolyásos ember, hogy le kellene hallgatni téged. ;)

Ettől függetlenül simán lehet valami kártékony szoftver a gépeden, de azt nem a kormány juttatta oda, hanem Te, amikor óvatlan voltál.

Csak egy kérdés: rendszergazda, vagy korlátozott fiókból használod a gépedet? Van-e rajta komolyabb antivirus? Telepítettél-e nem megbízható forrásból szoftvert? (A crackelt huncutságok is ide tartoznak.

A gép hirtelen belassulását egy közelmúltban kiadott Windows-frissítés is okozhatja (nem írtad, de gyanítom, Windowsod van), ami bizonyos gépeken (elsősorban notebookoknál) képes tévesen drasztikusan visszafogni a proci teljesítményét. Ezt el lehet hárítani, ha az energiagazdálkodási beállításoknál a minimális prociteljesítményt felteszed jó magasra.

Leellenőrizted, hogy más oldalak rendesen bejönnek-e? Illetve az általad említett oldalaknál van valami hibaüzenet?

2021. nov. 17. 22:40
 4/13 A kérdező kommentje:

"Nem vagy te annyire befolyásos ember, hogy le kellene hallgatni téged. ;)

azt nem a kormány juttatta oda, hanem Te, amikor óvatlan voltál."

Informatikus a szakmám, hidd el értek hozzá annyira, hogy ezeket észre vegyem..:)

Az meg, hogy mennyire vagyok befolyásos ember, teljesen relatív, mivel más emberekhez is elakarhatnak jutni rajtam keresztül.

Különben is, minél több gépen rajta van egy vírus, annál hatásosabb. Nem tudom hallottál-e a azokról a vírusokról, amik csoportosan és célzottan is képesek támadni? Nos, ha pl. több százezer vagy akár több millió felhasználó gépén is ott szunnyad a vírus, akkor az akár egy gombnyomásra is képes egy "hadsereg" módjára célzott támadást indítani. Egy ilyen célzott attack-al akár a teljes magyar közigazgatási rendszer is megbénítható lenne például, vagy a teljes banki rendszer..

2021. nov. 17. 22:57
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

#4 igen, de a pegasus egy spyware, pont az a lenyege hogy a felhasznalo ne vegye eszre, hiszen minel tovabb tud eszrevetlen maradni, annal tovabb gyujtheti az informaciokat

Lehet h informatikus a szakmad, de ha ennyire analfabeta vagy egy ilyen egyszeru kerdesben is, hat oszinten szolva nem biznam rad a szamitogepem. Egyebkent azt megirhatnad h milyen op rendszert hasznalsz, virusirtot, telepitettel e az utobbi idoben vmilyen alkalmazast stb...

2021. nov. 17. 23:05
 6/13 anonim ***** válasza:
71%
Lajcsi, amilyen okos volt, elpofázta az egészet, hogy a kormány vásárolta. Amúgy csak telefonokat hallgatnak vele le. Ha nem vagy libsi újságíró, vagy libsi politikus, akkor nincs okod aggodalomra.
2021. nov. 17. 23:17
 7/13 anonim ***** válasza:
Nem. Ettől még lehallgatnak, ahogy mindenkit, de az internetforgalmadat nem korlátozzák. Ami hirtelen eszembe jut: írd át a DNS szerver címét valamilyen publikus címre, néha szokott segíteni.
2021. nov. 18. 08:05
 8/13 anonim ***** válasza:
80%

Informatikusként azért ne keverjük össze a botnet-et a spyware-el :) teljesen más a viselkedése és a célja is.

Az amit adatlopásra fejlesztenek ki, nem fog ddos-olni. Mint a valóságban: a kommandós és a kém, két külön "szakma".

Szerintem kezdd a hibaelhárítást az alapoknál.

- Hálózat rendben van? Google/Cloudflare DNS-ét használod vagy a szolgáltatóét?

- Rendszertől függően (gondolom windows) keress kártevőket: [link] (Windows terén többet nem tudok segíteni, mert évek óta nem használtam, nem tudom ezen kívül mi a leghatékonyabb rá.)

- Ha továbbra is fenn áll a hiba, nézz traceroute-ot, hogy hol akad el, egyáltalán kijutsz-e a gépből vagy a saját hálózatodból?

pl találkoztam már olyan esettel is, hogy az ezeréves router (ami még rosszabb mint amit a szolgáltató sóz rá mindenkire, pedig azt néha nehéz alulmúlni) olyan régi kernelt futtatott, ami felért egy ementáli sajt áteresztő képességével. Bármelyik hekker pistike tud hozzá exploitot fejleszteni és meg is tette valamelyik. Hiába volt jó dns beállítva, de névfeloldásnál bizonyos oldalak helyett más ip-t rendelt hozzá, ergó más oldal töltött be a gépeken. PC-n meg az emberek 99%-nál (nálam is) automatikus a dns kiszolgáló, ergó a router adott más tartalmat.

Tehát rengeteg féle hiba létezik, érdemes a elejétől elkezdeni a keresést.

2021. nov. 18. 08:13
 9/13 anonim ***** válasza:
81%

"Informatikus a szakmám, hidd el értek hozzá annyira, hogy ezeket észre vegyem..:)"

Egy full laikustól még valahogy megemészteném a kérdést, de úgy hogy informatikus vagy, hatványozottan gáz. Gondolom nem te vagy a szakmád csúcsa. 😂😂😂

2021. nov. 18. 11:11
 10/13 anonim ***** válasza:
A botnet és a zsarolóvírusok ellen nagyon jól bevált pl. Eset Internet Security, de nem kell elhinni, hogy elég a Windows Defender, dehogy elég. Egyébként én is tapasztaltam, hogy a múltkori frissités után lelassult a notebook. De ennek vége, a mai nagy frissités után alaposan felgyorsult. Böngészők: rendet kellene raknod az uBlockkal, legyen benne mindegyikben. ÉS MINÉL ELŐBB futtass le egy ellenőrzést az Eset online scannerével.
2021. nov. 18. 23:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!