Lehet biztonságos, anonim egy androidos telefon?
Kérdező, ne légy write only: milyen mobilhoz keresel alternatívát?
Mert van egy pár "Google-mentesített" alternatíva.
Sőt, ha kellően elhatározott vagy: akár Android-mentesített is.
"most ha megtudják rólam, hogy pl netezési szokásaim alapján szeretem a csokit, meg a kocsikat, ileltve tudják telefon adatai alapján, hogy melyik boltban vásárolok, hát akkor mi van?"
Nem csak azt tudják.
Hanem a nemi/pártbéli/vallási/egyéb preferenciáidat. És ki tudja, mikor, kik veszik elő ezt és milyen retorziókra számíthatsz ezekért - ebben a modern világban bármi elképzelhető.
"Számon tarthatják, mit telefonoztam
s mikor, miért, kinek.
Aktákba irják, miről álmodoztam
s azt is, ki érti meg.
És nem sejthetem, mikor lesz elég ok
előkotorni azt a kartotékot,
mely jogom sérti meg."
József Attila - Levegőt! (1935)
És gondolod pl majd Kína vagy USA pont célzottan téged Pistikét a III/A-ból fog elővenni, és számonkérni rajtad, hogy miért katolikus vagy és nem protestáns, hogy miért az x pártra szavazol és nem az y-ra?
Ha meg nagyon nagyon meg akarnak tudni valamit akkor megtudják, de ezen az alapon azt sem értem minek internet, az a legtutibb megoldás, ha nem netezel, nincs bankkártyád, se telefonod, sőt, eljátszod, hogy eltűntél és egy lakatlan szigetre költözöl. na akkor lehet nem tudnak semmit, de amúgy meg csak egy leszel a nagy statisztikában, ahol 3 milliárd ember a csokit szereti jobban 5 milliárd pedig a vaniliát, ezért a vaniliafagyit adják majd drágábban a strandon.
"És gondolod pl majd Kína vagy USA pont célzottan téged Pistikét a III/A-ból fog elővenni, és számonkérni rajtad, hogy miért katolikus vagy és nem protestáns, hogy miért az x pártra szavazol és nem az y-ra?"
Nem feltétlenül az ország fog elővenni.
Lehet, hogy a (multinacionális) cég, akinek dolgozol - nem tetszik nekik, hogy nem a divatos "mantrát" nyomatod és lapátra tesznek. (#getracistfired)
Lehet, hogy bizonyos politikai erők hatalomra kerülésével "el leszel számoltatva" (lámpavasra húzva, IFA-platóra dobva, stb...).
Lehet, hogy - jobb esetben - csak egyszerűen kihajítanak egy-egy közösségi platformról - mindenféle indoklás nélkül - vagy - rosszabb esetben - bizonyos emberek "rádszállnak" és az adott platform nem fog tenni semmit ellenük - még a "közösségi irányelveik" mentén sem.
Az a legnagyobb problema, hogy olyan rohadt nehezen erheto el a tokeletes adatvedelem, hogy ilyen kerdeseket kell a netre kiirnom. Egy normalis vilagban ez megoldhato lenne egy gomb megnyomasaval. Ehhez jogunk van.
#GPC
#18: Pont ez az: lehet hogy te nem reklámozod, de a "nagy testvér" algoritmusaival szépen kifigyeli rólad - aztán leadja a megfelelő szervezeteknek.
Akik majd eldöntik, hogy mi vagy - például:
* ha hallgatsz, akkor már bűnös vagy (Silence is pro rascist)
* fehér a bőrszíned? rasszista, fehér képződmény!
* fiúként barátnőd van? vagy esetleg nem mentél ki a Pride-ra? transzfób/homofób vagy!
* a barátnőd kirakja a közösségi oldalára, hogy milyen jó tortát készített a szülinapodra? elnyomod!
* gyereket vártok? klímagyilkosok!
és mi itt most ezen nevetünk, de a "progresszív", haladó világban ezek már tényezők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!