Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Számítógép biztonságossá...

Katoonene kérdése:

Számítógép biztonságossá tételében tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Sziasztok, következőben kérnék segítséget:

Sajnos egyre jobban függök (függ mindenki) ezektől az elektronikus dolgoktól (e-mail, ügyfélkapu, közművek online felülete stb.)

Egyre több mindent kell a számítógépemen végezni. Szeretnék védelmet tenni rá.

Tudom, hogy a nullával egyenlő, de most így állok védelem tekintetében:

Virágbolti Windows, és a hozzá tartozó defender.

Karácsonyi leállásba szeretném rendbe hozni:

Vennék Windowst, hogy frissítések után ne kelljen újra ""aktiválin", talán normálisabb lenne a driverfrissítések sora. Látok 2000 Forinttól 30.000-ig. Melyiket érdemes?

Emellett vennék hivatalosan vírusírtót (vagy tűzfalat), mit ajánlanátok, ami nem fogja a gépet, és talán biztonságosabb lenne.

Illetve bármi tanácsot szívesen fogadok (pl. a telefonomat is megpróbálom beállítani, ha ellopják, akkor valahogy tiltódjon le)

Köszi a segítségeteket. Windows 95 óta soha nem vettem még soha, ahogy vírusírtót se.

Felhasználás köre: Office, játék, sajnos néha csúnyanénis oldal.

2020. dec. 16. 21:25
 1/5 anonim ***** válasza:
50%

Hardveraprón ajánlom DextyPremium tagot, eredeti win olcsón nem OEM verzió

[link]

Eredeti office is előny.

Kérdés, h milyen erős a géped? Defender és windows tűzfal is elég tud lenni, természetesen biztonságos helyekről való letöltés és normál felhasználás mellett.

Ha ellopják a géped, akkor nem fogod tudni teljesen letiltani.

Viszont bios jelszó, bitlocker, ESET mehet a gépre.

2020. dec. 16. 21:52
 2/5 anonim ***** válasza:
49%

Oké, az egekig magasztalt Defendert - főleg ezen az oldalon - szentségtörés nem dicsérni, és tény, hogy elég komolyan fejlesztettek rajta, de még mindig messze van attól, hogy megbízhatónak mondjam. Ráadásul minek használnám azt, amikor az Avast is tök ingyen van, már évente megújítani sem kell, és az aztán tényleg mindent megfog?

Illetve pontosítok: Avastot használtam Windowson. Egy ideje már Linuxot használok, nagyságrendekkel stabilabb és biztonságosabb, és elméletileg antivirusra sincs nagy szükség. Azért egy ClamAV éberen ügyel, de itt a rendszer jellemzőiből adódóan tényleg művészet lenne vírust benyelni.

Az olcsó licencek pedig az EU-ban legálisak, de azért nem ez a legegyenesebb út. Arra vigyázz, hogy a Windows verziódnak megfelelő licencet vegyél!

Tűzfalból én a ZoneAlarmot használtam, de elismerem, a Windows tűzfala is már egész jó, közel sem olyan, mint volt 10 éve. (Bár Windowson én még mindig jobban megbíznék a jó öreg ZoneAlarmban.) És természetesen router mögött vagyok, ami ma már az esetek 99%-ában mindenkinél így van, a router pedig önmaga is egy tűzfalként (is) működik, így nem olyan könnyű kívülről egy gépet elérni.

Természetesen alavető, hogy nem telepítgetünk mindenfélét meggondolatlanul, csak ami tényleg megbízható, hiszen a kártevők döntő többsége a felhasználó jóhiszeműsége miatt tud települni. (Biztonságtechnikai alaptétel, hogy egy rendszer leggyengébb pontja mindig a felhasználó.) Gyanús e-maileket sem nyitunk meg, akkor sem, ha látszólag ismerőstől jött, ez ugyanis egy ismert trükk arra, hogy a felhasználó önszántából megnyissa a kártékony tartalmat.

Alapvető dolog egy biztonságos böngésző. Én Firefoxot használok, de igazából ma már mindegyik "nagy" böngésző elég megbízható.

Illetve: szintén alapvető dolog lenne, hogy korlátozott fiókkal használjuk a gépet, és rendszergazdaként csak akkor jelentkezünk be, ha tényleg indokolt.

Ezek mellett pedig legyen alapvető a rendszeres biztonsági mentés, mégpedig ami kicsit is fontos, arról legyen legalább 2 példányunk mindenről!

2020. dec. 16. 22:12
 3/5 anonim ***** válasza:
Malwarebytes elég jó védelmet nyújt netezéshez. A 2-3 ezer forintos windows is teljesen patent
2020. dec. 17. 05:25
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Az ingyenes vírusirtók se érnek sokkal többet vagy kevesebbet a defendernél, viszont a legtöbb (említett avast is) idegesítő bloatware kategóriába tartozik.

Defender + malwarebytes-ra szavazok én is.

2020. dec. 17. 09:13
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. A malwarebytes-t megvásárolom. Eddig sose volt gondom a defenderrel.
2020. dec. 18. 22:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!