Kezdőoldal » Számítástechnika » Biztonság » Milyen Routert érdemes választ...

Milyen Routert érdemes választani?

Figyelt kérdés

El szeretném rejteni az IP-címem. A Digi az internetszolgáltatónk, ők adtak egy szolgáltatói típusú Routert (még jó régen), de az IP-cím látszódik.

Gondolkoztam VPN-en is, hogy az internetkapcsolat titkosított legyen (amennyiben szabad/lehet VPN-t használni otthon).

Nincs bajom a Digi internetszolgáltatóval, nem szeretnénk váltani, szóval valószínű nekik is szólni kell majd Router cseréjekor, de ezt majd megbeszéljük velük, ha már megvan a Router.

Azért gondoltam, hogy veszek Routert, mert az Avast többször jelezte, hogy látható az IP-címem, illetve többször amikor ki akartam kapcsolni a gépet, kiírt valamit, hogy egy bizonyos címről be akarnak lépni (vagy valami ilyesmi, angol szöveg volt kis felugró ablakban). Illetve több olyan dolog történt, amiért erre következtetek (az egyik email fiókomat is feltörte egy külföldi csávó). Szerintem egy ismeretlen személy a neten keresztül időnként hozzáfér a gépen lévő adataimhoz. Hogy az-e, aki a fiókomat feltörte vagy másvalaki, azt nem tudom. De mindenképp akarok valami erősebb védelmet. Amúgy gondoltam, hogy előfizetek egy Avast Pro-ra meg a többi prémium cuccra amire csak lehet, de nem tudom, hogy routeres védelem mellet szükséges-e.

A kérdésre a válaszokat előre is köszönöm.

2019. okt. 13. 23:12
 1/3 anonim ***** válasza:

fizetős víruskeresőt vegyél, megpróbálhatod a Bitdefender-t is például, annak is van ingyenes verziója, ha jól tudom és online keresést is lehet indítani honlapon keresztül (aztán hogy mennyire hatékony nem tudom).

Töltsd le az Eset Online Scanner-t, Avast-ot kapcsold ki, indítsd el az online scannert, pipáld be neki, hogy veszélyes alkalmazások keresése, kéretlen alkalmazások keresése.

MalwareBytes Anti Malware: csinálj Malware ellenőrzést is.

2019. okt. 14. 03:02
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Egyik router sem rejti el az IP címed, mert nem az a dolga. Még a VPN sem sokat segít, ha nem tiltod le a böngésződben a WeRTC-t.

Ettől függetlenül persze érdemes saját routert tartani, lehetőleg custom firmware-rel.

A te problémád viszont teljesen más természetű. Lehet, benyeltél valami vírust. Én a magam részéről azt javaslom, ha rövidre akarod zárni a biztonsági problémáidat, akkor ha tényleg nem vagy Windowshoz kötve (legtöbben csak megszokásból használják vagy azt hiszik az igényeiknek csak az felel meg), egyszerűen válts Linuxra.

2019. okt. 14. 08:01
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Én több mindent is tudnék mondani. A router, mint az angol név megfelelője szerint: forgalom irányításért felel.

IPv4-ben NAT-olni is képes, IPv6-ban filterezni.

Tudommal a DIGI-nek van olyan funkciója, mikor te NAT alatt vagy, és a routered tovább NAT-ol. Ekkor nem a te IP-d látszik kintről, hanem az az utolsó IP, ami kiment a netre. Persze lehet közvetlen kapcsolatot is létrehozni, az Internet és Routered között.

Nem ismerem a routered, de alapértelmezetten az IPv4 esetén minden port le van zárva. Ha PortForward-ot állítasz be, és a te gépedre irányítod: akkor van esélye, hogy külső IP címről belépést kíséreljenek meg.

Ha ezen hiányában is ezek a kísérletek látszódnak, az azt jelenti, hogy nálad fut valami, ami kifele kommunikál. Mivel böngésző is megkapja a választ, így a router tudja, milyen kérésekre érkező válaszokat engedjen vissza. Így a program/vírus/malware kommunikáció válaszaként juthatnak be a gépedbe, ahol bejelentkezési kísérletek történhetnek.

VPN megint más téma, de itt is "látszik az IP címed" de ott, ahol kimész az Internetre. Technikailag úgy működik, hogy nem 192.168.X.Y címet kapsz, hanem mondjuk egy 10.X.Y.Z-t, ami szintúgy egy kvázi nat, és más helyen mész ki. Képlet ugyanaz: tudnia kell a másik gépnek, hogy milyen kérésekre hova továbbítsa a válaszokat. Illetve, a VPN szerveren kell megadni, hogy ha őt lövik X porton, az hova menjen. Ismerős nem? Lásd: Router.

Csak a VPN, nem más mint csatornázott LAN.

2019. okt. 14. 17:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!