Ez már kémkedés lenne az internet szolgáltató és a google részéről? Nagyon furcsa, bizarr és egyben kiakasztó dolgot tapasztaltam nemrég.
Tegnap este letöltöttem torrentről (nCore) egy régi magyar ifjúsági folyóirat digitalizált PDF változatát. Pár másodperc után ahogy lejött a fájl, megnyitottam és belenéztem 1-2 percre, majd lefeküdtem aludni.
A gépet bekapcsolva hagyom mindig energiatakarékosban, csak a szokásos hogy menjen a seed éjjel is.
Ma, reggeli közben nyomkodom a telefonomat és az egyik ismerkedő/társkereső app-ban felugrik egy reklám!
Hihetetlen, de egy antikvárium reklámja volt, ahol pontosan ugyan azt a folyóiratot reklámozták eredeti példányokban amit tegnap este letöltöttem.
Ezt magyarázza el nekem valaki, hogy ez mégis hogy lehetséges!?!?!
Tudom, hogy a szolgáltató és a google közösen adatokat gyűjtenek, ha telefonon keresek valamit akkor otthon a gépen már a keresésre célzott reklámokat fog kidobni.
Na de ez már szó szerint adatlopásnak minősül.
Hogy a fäszba lehetséges ez? Egyáltalán mit lehet ez ellen tenni? Vagy hogyan férnek hozzá ilyen privát adatokhoz?
(soha élemben nem kerestem semmi hasonlóra, ez volt az első hogy egy régi folyóiratot letöltöttem, ezt is csak kíváncsiságból)
"#6 akkor ezek szerint a nCore is szivárogtat ki információkat a letöltési szokásaimról?"
Nem kifejezetten az nCore, hanem az nCore által (is) használt weboldal-analitika a Google Analytics.
A uBlock Origin által blokkolt tartalmaknál szerepel is:
Mivel az aloldalaikon is szerepel, így a Google Analytics tudja, hogy arról a gépről, arról publikus IP-címről melyik torrent adatlapját olvastad el.
"Vagy akkor mégis kinek az adatvédelmi nyilatkozata engedélyezi, hogy egy letöltött torrent fájlba beleleshet?"
A torrent fájl lényegtelen. Már az nCore oldalán megtörtént az adatgyűjtés a Google részéről.
"Az hogy böngészek és a sütik elmentésre kerülnek, és az hogy letöltök egy torrent oldalról valamit, két különböző dolog."
Nem, mert a torrentfájl egy weboldalról töltöd le, amin ott figyel a Google analitikája.
Kedves kérdező!
Amikor a google-ban, bingben,.... egyszerüség kedvéért: keresőkben nézelődsz, adatot viszel fel. Ha esetleg már a torrent oldalon is keresgetés előtt is utánanéztél a keresőben, és a géped nincs kellően védve,akkor igen! lehetséges, hogy egy adathalász sütike elküldi a keresett szavaidat egy adatbázisba, Az ip címeid, google-ba való belépési neveiddel együtt. Egy proginak gyerekjáték összekötni, hogy a két különböző fiók, ha azonos ip címről jön, az nagy valószínűséggel ugyanahhhhhoz az emberhez/családhoz tartozik.
A chrome, explorer, firefox.... mindegyik küld adatot, ha rákeresel valamire. ebbe akkor egyeztél bele, amikor elkezdted használni őket.
Egyenlőre azt tudom ajánlani, ha meg akarod védeni a bizalmas "ujság" adataidat, HOGY:
-Mond vissza az internet előfizetésedet,
-töröld a létező összes fiókodat.
A törléstől számított maximum 5 év elteltével a legtöbb adatod elfog tűnni a világhálóról.
A mai világban természetesnek is veheted, hogy a szolgáltatók minél többet szeretnének rólad tudni. Ha ismerik az ízlésedet, jobban el tudják passzolni az árujukat :) Az adatod is áru, amikkel sokan kereskednek ( csak finoman jelzem ).
Virusírtó, tűzfal, ip titkosítás..... valamit védenek, de nem sokat, hiszen te vagy az, aki a facebookon, twitteren.... töltögetsz fel képeket, üzeneteket, ami automatikusan a szolgáltató tulajdonát fogja képezni, ők ezt szabadon felhasználhatják. És igen! Ebbe is beleegyeztél!
Igazából ez ellen találták fel a böngészőkben a privát módot.
Használd bátran :)
És a google-t is be lehet állítani, ha veszed a fáradtságot és nem hagyod alapértelmezetten akkor nem fog adatokat gyűjteni. Igaz, eltart...
A google (de a többi is) utána is gyüjt adatokat..... Hiszen elküldöd a keresendő szavaidat, hogy keressen neked oldalakat. ip címedet látja, a többi meg jön magától. teljes védelem nincs, csak ha nem a böngészőt nézed meg, hanem a könyvtárat....
" Amíg nem találták fel a Facebookot, addig csak a családom tudta, hogy hülye vagyok :) "
"A google (de a többi is) utána is gyüjt adatokat..... Hiszen elküldöd a keresendő szavaidat, hogy keressen neked oldalakat. ip címedet látja, a többi meg jön magától. teljes védelem nincs, csak ha nem a böngészőt nézed meg, hanem a könyvtárat...."
Amit beállíthatsz hogy tárolj-e vagy nem.
ha nem kapcsolod ki tárolja, ha kikapcsolod nem tárolja, ennyire egyszerű :))
Teljesen felesleges...
A torrent lényege, hogy a felhasználók egymástól szerzik be a kívánt fájl részleteit. Amennyiben a peerek közül egy is engedélyezte az adatgyűjtést vagy követéstb akkor az onnan származó adatokból már el lehet jutni a többiekhez is...
"Mivel az aloldalaikon is szerepel, így a Google Analytics tudja, hogy arról a gépről, arról publikus IP-címről melyik torrent adatlapját olvastad el."
Nem néztem bele, hogy működik pontosan, de WebRTC még VPN mögül is kiszivárogtatja a publikus, de még NAT mögül a LAN oldali IP címet is és alapból minden böngészőn be van kapcsolva.
"Igazából ez ellen találták fel a böngészőkben a privát módot."
Ez önmagában korlátozottan alkalmas erre. Kell azért bőven tweakelni és kell pár bővítmény is, hogy ez ellen jó legyen, vagy NAGYON tudatosan kell használni és minden új lapra lépés előtt új munkamenetet kezdeni. A privát mód inkább a másik oldalról véd. Ha valakinek fizikai hozzáférése van a gépedhez, őelőle rejti el a látogatott oldalakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!