Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » A vitorláson a vitorla teteje...

Ll953 kérdése:

A vitorláson a vitorla teteje hogy van rögzitve az árbochoz (karikával vagy máshogy)?

Figyelt kérdés

2018. jún. 5. 16:01
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem közvetlenül az árbochoz van rögzítve, hanem a felhúzókötélhez. Az árbocban fellhúzókötelek mennek fel. Annyi kötél, ahány vitorla van a hajón. A kötél végén egy hurok van, a vitorla sarkainál meg meg fémkarikák vannak. A vitorla felső sarkát seklivel (más néven félszem) rögzítik a felhúzókötél végéhez.

A nagyvitorla első élébe egy kötél vagy sodrony van bevarrva, amivel az árboc nútjába illeszkedik. Az orrvitorla első élében szintén kötél van. Az alsó vége a hajó orrához vagy az orrsudárhoz van rögzítve, a felső sarka az orrvitorla-felhúzókötélhez, amit feszesre meghúznak.

2018. jún. 5. 17:12
 2/4 A kérdező kommentje:
Teljesen laikus vagyok Az orr vitorla kb hány százalékkal kissebb a másiknálvagy forditva? én csak egy lemez ábrát szeretnék csinálni falra ehez kellenének a méretek és arányok magasságok ,vizszintes és függöleges méretek %-ba
2018. jún. 6. 05:35
 3/4 anonim ***** válasza:

Klasszikusan az orrvitorla kisebb volt a (nevében is) nagyvitorlánál. Az utóbbi évtizedekben változott a hajóépítés. Rájöttek, hogy az orrvitorla növelésével nagyobb hajtóerőt lehet elérni. Ehhez az árbocot hátrább teszik a hajóra, mint korábban és a megnövelt méretű orrvitorla (génua) hátsó sarka az árboc mögé ér.

Itt találsz egy rajzot a nagyon elterjedt, 1934-ben tervezett "Kalóz" (Pirat) típusú vitorlásról: [link]

Ez pedig az 1976-óta Olimpiai osztály 470-es: [link]

2018. jún. 6. 10:16
 4/4 A kérdező kommentje:
kösz már megoldottam egy fal diszt csináltam ,de én vitorlást soha nem figyeltem meg hogy vannak fel építve.köszi megoldottam.megnézheted facén lang lászló oldalon
2018. jún. 6. 17:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!