Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Egy 7 méteres bolognai bothoz,...

Egy 7 méteres bolognai bothoz, milyen hosszú merítőszákot célszerű használni?

Figyelt kérdés

Szemezek a 7 méteres bolognai botokkal, de rájöttem, hogy az árához még hozzá kell dobni egy merítőszákot is... A 7 méteres bothosszhoz mekkora hosszúságú, méretű és egyéb tulajdonságokkal rendelkező szákba célszerű invesztálni? (tóra kellene partról, ponty, dévér, amur)

Gondoltam arra is, hogy amíg nincs meg rá a pénz, az amúgy semmire se használt, de jó hosszú és a kocsiba is pont beférő festékes toldónyelet ráalakítom a szákra, és a végére teszek poliuretán gyűrűket, hogy ne süllyedjen el. (csak ne lenne olyan nehéz)

#bolognai #merítőszák
2017. aug. 8. 13:26
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
A sarlóhoz való menetet honnan szerváltad? Milyen menet van benne?
2017. aug. 10. 15:51
 12/14 anonim ***** válasza:

Bocsi a kései válaszért, de horgászni voltam :)

Igen, a 7-es bolónak már van súlya, ha nem a felső kategóriába tartozik. Nekem egy öreg Top Mix Xtasy River-em van, ami a maga 320 grammos súlyával még a mostani botok között is könnyűnek számít, a súlyelosztása kiváló, az erejéről meg csak annyit, hogy mostanában már csak csukázni használom :)

A sarlónak levágtam a nyelét és ráhegesztettem egy régi villás bottartó fejnek a menetes részét. Egy öreg bottartóról levágott anya-részt pedig belehegesztettem egy kb. 15 centi hosszú csőbe, így a csövet rátekerve kézi sarlóként működik, a merítőnyélbe tekerve pedig kaszabolhatom a hínárt és a nádat.

2017. aug. 14. 19:01
 13/14 A kérdező kommentje:

Helyes! :)

Tényleg pöpec, azonnal megszárad. Valami pecahely-tisztító mechanizmust én is csinálok rá, a haltartó szákot nehéz betenni időnként, s ha megakad, akkor meg kivenni. A 6 méteres bot se piskóta, ezzel úgy 8 méterre lehet dobálni, vagy mélyebb eresztékkel lógatni. Távolabb már úgyse látnám, így is hülyét kapok amikor hullámzik a tófelszín, tudod az a nagyon idegesítő szembeszeles majdnem fodrozódó, de nem az a balatoni kaliberű. Erre az esetre nincs még tuti úszóm, csak a sima vízfelszínre való ami ilyenkor használhatatlan. Bolognai csuka. :)

2017. aug. 14. 22:04
 14/14 anonim ***** válasza:

Tóra minek boló? Azt inkább folyóvízen érdemesebb használni, hiszen az a lényege a hosszú botnak, hogy a sodrásban a spicc alatt tudsz megállítva úszózni. Egy tavi, dobálós úszózásra sokkal alkalmasabb lenne egy match bot. Jóval könnyebben és pontosabban lehet vele dobni, mint egy hosszú pálcával és a sok gyűrű miatt esőben, párás időben sem tapad a bothoz a zsinór olyan könnyen.

Egyébként a bolóval nagyon egyszerű csukázni! :) Nem kell hozzá más, csak egy beakasztós bottartó, egy forgókapocs, meg egy 30-40 centis előke egy vagy két horoggal szerelve.

A kéthorgos előkét úgy kötöm, mint a bojlisok a csalitüskés csomómentes kötést, csak a csalitüske helyett egy horog van rákötve, a kishal méretének megfelelő hosszúságú zsinóron. A fölső horogra teszem a csalihalat, az alsó szabadon lóg a kishal alatt 1-2 centire.

Beakasztom a botot a tartóba és úgy állítom be, hogy kb. 1,5 méterre legyen a spicce a felszíntől. A kishalat ráengedem a felszínre, de csak annyira, hogy a körbe-körbe, csobogva tudjon veretni. Semmi más nem kell hozzá. A kapás mindig hangos rablással és felsíró fékhanggal jelentkezik. A legjobb csalihal, a sneci és gyakorlatilag már mindenféle rablóhalat fogtam ezzel a módszerrel, még fekete sügért is.

2017. aug. 15. 08:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!