Tudnátok javasolni nektek bevált etetőanyagokat, etetőanyag- keverékeket ponty és keszeg horgászatához?
A horgászboltok videói által keltett hiedelmekkel ellentétben szerintem nincsenek titkos receptek, csodacsalik.
Bizonyos vizekben nagy tömegben etetnek valamivel. Voltam már olyan tavon, ahol napi mázsa környékén szórtak be megamix kutyakaját. A tótulaj kezdte el, és aztán már mindenki azzal horgászott. A pontyok megszokták. A kukoricát már nem nagyon vették fel.
Mivel a tavak halállománya döntő részben néhány éve betelepített pontyokból áll, ezért a "legfogósabb" csali az, amit a halneveldében kaptak a pontyok. Ez pedig a kukorica, amit a kiszállítás előtti hónapokban súlynövelés miatt beléjük nyomnak és a horgászok is szívesen szórják be.
Ezen kívül - az egyoldalú fehérjehiányos táplálkozás miatt - bármilyen élőcsali, giliszta-csonti is nagyon jó lehet.
Ha a hal már meghonosodott (ha volt rá ideje) és a víz nincs túltelepítve, akkor a helyi táplálékviszonyok döntenek.
A nagy (20+) pontyok gyakran ragadozó életmódra térnek át, különösen táplálékszegény bányatavakban. Itt a babahal, vagy halszelet hatásos lehet. Gyakran süllőzés közben fogják őket.
Ettől függetlenül lehetséges, hogy egy adott napon egy adott vizen valamilyen anyag vagy aroma jobb a többinél. De ez a hatás elhanyagolható - szerintem - a helyválasztáshoz és a végszerelék összeállításához képest.
Nagyon változó. Attól is függ, hogy mennyire horgászott a víz, mások mit szórnak be. Én ettől függetlenül a kukoricát ajánlom. Etetőanyagba is mehet pár marék és akkor ott vannak a szemek az anyagban. Vagy PVA hálóba kukorica és akkor ameddig oldódik a keszeg sem fér oda, addigra meg jön a ponty. Etetőanyagot én mindig házilag keverek.
Ősz: édes vagy büdös
tél: büdös
tavasz: édes
nyár: büdös
Én ilyen felosztásban csinálom. Kis bolti anyagot feldúsítok kukoricadarával, táppal, darált kenyérrel, lucernaliszttel. A bolti kaja ad neki ízt meg jobb tapadást. Télen vagy hidegben rakhatsz bele hallisztet, vérlisztet.
Élő csalival is lehet valóban fogni, azonban nekem csak 1x sikerült csontival a horogra csalni. Azóta nem nagyon jött be, inkább a keszeg csipkedi.
Keszegnek meg élőcsali vagy valami kis pellet, technopufi. Általában édes kaját eszik.
Egyrészt erjesztett kukorica, másrészt tömény szagó etetőanyag pl. kagylós ízesítésű vagy valami "büdös"....
Édes az nyilván eprews, mézes, vaniliás, ananászos aromával kevert...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!